naon orbit

naon orbit

Lamun urang ngobrol ngeunaan astronomi, sistim tatasurya jeung planét, urang salawasna ngobrol ngeunaan orbit. Sanajan kitu, teu sadaya jelema weruh naon orbit, kumaha pentingna jeung naon ciri na. Bisa disebutkeun dina cara saderhana yén orbit nyaéta lintasan hiji benda langit di jagat raya.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun naon orbit, naon ciri na pentingna.

naon orbit

tata surya

Dina fisika, hiji orbit nyaéta jalur anu dijelaskeun ku hiji obyék ngurilingan anu sanés, sareng muter ngurilingan jalur éta dina kaayaan gaya pusat, salaku gaya gravitasi hiji benda langit. Ieu mangrupikeun jalur anu diturutan obyék nalika ngurilingan pusat gravitasi anu katarik, mimitina henteu mangaruhanana, tapi ogé henteu jauh pisan.

Saprak abad ka-XNUMX (nalika Johannes Kepler jeung Isaac Newton ngarumuskeun hukum-hukum dasar fisika nu ngatur maranéhanana), orbit geus jadi konsép penting dina pamahaman gerak alam semesta, utamana nu patali jeung kimia celestial jeung subatomik.

Orbit bisa rupa-rupa wangun, elips, sirkular atawa manjang, sarta bisa parabolic. (ngawangun parabola) atawa hiperbolik (ngawangun siga hiperbola). Paduli, unggal orbit ngandung genep unsur Kepler ieu:

  • The inclination tina pesawat orbital, dituduhkeun ku simbol i.
  • Bujur titik naék, dinyatakeun dina simbol Ω.
  • Ékséntrisitas atawa darajat simpangan tina kuriling, dilambangkeun ku lambang e.
  • Sumbu semimajor, atawa satengah diaméterna pangpanjangna, dituduhkeun ku simbol a.
  • Parameter perihélion atawa perihélion, sudut ti titik naék kana perihélion, dilambangkeun ku simbol ω.
  • Anomali mean epoch, atawa fraksi waktu orbital kaliwat, sarta dinyatakeun salaku sudut, dilambangkeun ku simbol M0.

Karakteristik sareng pentingna

naon orbit di rohangan

Fitur utama anu tiasa ditingali dina orbit nyaéta kieu:

  • Bentukna béda-béda, tapi sadayana oval, nu hartina bentukna oval.
  • Dina kasus planét, orbitna ampir sirkular.
  • Dina orbit, anjeun tiasa mendakan objék anu béda sapertos bulan, planét, astéroid jeung sababaraha alat jieunan manusa.
  • Di jerona, objék bisa ngorbit silih alatan gravitasi.
  • Unggal orbit nu aya boga eccentricity sorangan, nu jumlah nu jalur orbit béda ti bunderan sampurna.
  • Aranjeunna mibanda loba elemen penting béda, kayaning inclination, eccentricity, mean anomali, nodal longitude jeung parameter perihelion.

Pentingna utama orbit nyaéta yén sababaraha jinis satelit tiasa ditempatkeun di jerona, anu tanggung jawab pikeun niténan bumi, anu dina waktos anu sami penting pisan pikeun mendakan jawaban sareng observasi anu tepat ngeunaan iklim, sagara, atmosfir sareng bumi. malah di jero bumi. bumi. Satelit ogé tiasa nyayogikeun inpormasi penting ngeunaan kagiatan manusa anu tangtu, sapertos déforestasi, ogé kaayaan cuaca, sapertos naékna permukaan laut, erosi, sareng polusi lingkungan planét.

orbit dina kimia

 

Dina kimia, urang ngobrol ngeunaan orbit éléktron gerak sabudeureun inti alatan béda muatan éléktromagnétik maranéhanana (éléktron boga muatan négatif, proton jeung inti neutron boga muatan positif). Éléktron ieu henteu gaduh jalur anu pasti, tapi sering didadarkeun salaku orbital anu disebut orbital atom, gumantung kana darajat énergi anu dipibanda.

Unggal orbital atom digambarkeun ku angka jeung hurup. Angka-angka (1, 2, 3… nepi ka 7) nuduhkeun tingkat énergi dimana partikel kasebut gerak, sedengkeun hurup (s, p, d jeung f) nunjukkeun bentuk orbit.

Éliptikal

orbit elips

Gantina bunderan, hiji orbit elliptical draws hiji elips, datar, bunderan elongated. Sosok ieu, elips, ngagaduhan dua fokus, dimana sumbu sentral tina dua kuriling nu ngabentuk eta; Sajaba ti éta, tipe orbit ieu boga eccentricity gede ti enol jeung kurang ti hiji (0 sarua jeung orbit sirkular, 1 sarua jeung dina orbit parabolic).

Unggal orbit elips boga dua titik penting:

  • Teras. Titik dina jalur orbit (dina salah sahiji dua foci) nu pangdeukeutna ka awak puseur sabudeureun orbit.
  • Leuwih jauh. Titik dina jalur orbital (dina salah sahiji dua fokus) anu pangjauhna ti volume sentral orbit anu diplot.

Orbit tata surya

Sapertos kalolobaan sistem planét, orbit-orbit anu dijelaskeun ku béntang Tatasurya kirang langkung elips. Di tengahna aya béntang sistem, panonpoé urang, anu tarikan gravitasina ngagerakkeun planét sareng komét dina masing-masing. Orbit parabolik atawa hiperbolik ngurilingan panonpoé teu aya hubungan langsung jeung béntang. Pikeun bagian maranéhanana, satelit unggal planét ogé ngalacak orbit unggal planét, kawas Bulan teu jeung Bumi.

Sanajan kitu, béntang ogé saling tarik-tarik, nyieun perturbasi gravitasi silih nu ngabalukarkeun eccentricity of orbit maranéhna pikeun rupa-rupa ku waktu jeung unggal lianna. Contona, Mérkurius nyaéta planét anu orbit paling éséntris, meureun kusabab pangdeukeutna ka panonpoé, tapi Mars aya di tempat kadua, jauh ti panonpoé. Di sisi anu sanés, orbit Vénus sareng Néptunus mangrupikeun pangsaeutikna.

orbit bumi

Bumi, kawas tatanggana, ngurilingan panonpoe dina orbit rada elips, nu nyokot ngeunaan 365 poé (sataun), nu urang disebut gerak translasi. Kapindahan ieu lumangsung kira-kira 67.000 kilométer per jam.

Samentara éta, aya opat kamungkinan orbit sabudeureun bumi, kawas satelit jieunan:

  • Lemah (LEO). 200 nepi ka 2.000 kilométer ti beungeut planét.
  • Rata-rata (OEM). 2.000 nepi ka 35.786 km ti beungeut planét.
  • Tinggi (HEO). 35.786 nepi ka 40.000 kilométer ti beungeut planét.
  • Geostasioner (GEO). 35.786 kilométer ti beungeut planét. Ieu mangrupikeun orbit anu disingkronkeun sareng khatulistiwa Bumi, kalayan ésentrik enol, sareng ka panitén di Bumi, obyék nembongan cicing di langit.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan naon orbit sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.