naon lava

naon lava

Gunung seuneuan mangrupikeun sababaraha formasi géologis anu paling narik, sanaos letusanna sakapeung tiasa nyababkeun résiko populasi di sabudeureunana. Aya seueur daérah vulkanik utama di Bumi sareng sababaraha kawah aktip. Éta sababna penting pikeun ngartos sadayana istilah anu aya hubunganana sareng topik supados langkung saé nempatkeun konsép dina kontéks. Salaku conto, naon lava, kumaha kabentukna atawa kumaha bédana jeung magma vulkanik.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun naon lava, naon ciri na, asal jeung bédana jeung magma.

naon lava

naon lava ti gunung seuneuan

Di jero Bumi, panasna kacida pisan nepi ka batu jeung gas nu ngawangun mantel ngalembereh. Planét urang ngagaduhan inti anu didamel tina lava. Inti ieu katutupan ku kerak jeung lapisan batu teuas. Bahan lebur ieu anu ngabentuk nyaéta magma, sareng nalika kadorong ka permukaan bumi, urang nyebatna: lava. Sanajan dua lapisan kerak jeung batu béda, kabeneran aya nu duanana terus robah: batu padet jadi cair jeung sabalikna. Lamun magma rembes ngaliwatan kerak bumi sarta ngahontal beungeut bumi, éta robah jadi lava.

Pikeun sakabéh ieu, urang nyebut lava bahan magma nu geus kaluar tina kerak bumi sahingga geus sumebar ka beungeut cai. Suhu lahar kacida luhurna, antara 700°C nepi ka 1200°C, Beda sareng magma, anu tiasa niiskeun gancang, lava langkung padet sahingga peryogi langkung lami pikeun niiskeun. Ieu salah sahiji alesan naha éta pisan bahaya mun ngadeukeutan ka situs bitu vulkanik, sanajan ngan sanggeus sababaraha poé.

Jenis aliran lava

magma

Lamun urang ngobrol ngeunaan lava, urang sabenerna nujul kana aliran lava, nu mangrupakeun lapisan lava cair nu ngabentuk nalika gunung bitu. Nalika ningal skenario ieu, pandangan anu paling umum nyaéta hiji gunung seuneuan terestrial nu spews lapisan cukup lemes tina lava nu lalaunan turun ti lamping.

Sanajan kitu, aya kaayaan béda nu ngahasilkeun tipena béda lava, kayaning lava fissure. Dina kasus ieu, lapisan lava ngalegaan sarta nutupan wewengkon badag kawas walungan, teu saperti kasus saméméhna.

Aya seueur faktor anu mangaruhan jinis lava anu dikaluarkeun (bitu), sapertos komposisi, anu mangaruhan kana penampilanna nalika ngerasan, janten. écés aya klasifikasi nu ngabagi kana tipe séjén lava.

Klasifikasi dumasar kana morfologi permukaanna sareng gumantung kana komposisi sareng viskositasna, anu bakal urang bahas di handap:

blok casting

Jenis lava ieu meunang ngaranna tina penampilan clumpy na. Ieu kusabab bahan-bahanna langkung asam tibatan biasana, anu nyababkeun kirang cairan. jenis ieu lava ngumpulkeun sabab kirang mobile sarta ngabentuk clumps. Blokna henteu teratur sareng manjang sareng henteu ngagaduhan penampilan keusik. Éta aliran lava anu ngandung loba silika.

Dina hal ieu, lava téh rada cair, kentel sarta hese dipiceun, jadi eta ngabentuk gumpalan sakumaha eta condong stagnate sarta megatkeun, hasilna gumpalan. Ogé miboga éfék penting dina ngurangan dadakan tina lava, nu ni'mat penampilan faults ieu. Konsékuansi séjén tina viskositas ieu nya éta hardens gancang.

AA laundry

lavas ieu raket patalina jeung lavas masif, sabab loba klasifikasi nempatkeun aranjeunna dina kategori sarua. Ngaran unik na diturunkeun tina kecap Hawaii hartina "batu lava pristine".. Éta ogé ngabentuk grup kalawan surfaces datar tur henteu rata. Blok ieu disebut klinker.

Beda sareng kasus saméméhna dina komposisina henteu asam pisan, ku kituna lava ieu ngalir langkung saé sareng gaduh penampilan anu kirang kasar. Lava mangrupikeun jinis basaltik sareng ngabentuk gumpalan kasar sareng henteu teratur. Laju majuna lambat pisan, antara 5 nepi ka 50 méter per jam. Kaayaan ieu ngajadikeun tungtung sigana pabalatak sareng ngabingungkeun.

Pahoehoe laundry

Jenis lava ieu dasarna kabentuk sareng gaduh kamampuan pikeun ngarambat jarak jauh. Ngaranna ogé asalna tina kecap Hawai hartina "imut". Disebut oge kapang kawat, sabab Sigana mah susunan string disusun.

Formasi ieu disababkeun ku fenomena sarupa kasus saméméhna. Di dieu ogé, beungeut lava tipe ieu cools munggaran, sarta handap lapisan ieu lava terus ngalir dina kaayaan cair. Dina hal ieu, bédana nyaéta viskositas lava. Kusabab viskositas sareng fluiditas anu langkung handap, éta henteu ngancurkeun padet permukaan, tapi ngarobih aranjeunna, ku kituna saruntuyan gelombang kabentuk dina permukaan lava ieu anu ngagambarkeun fluiditas lava anu dihasilkeun di jero.

lava bantal

Lava insulasi nyaéta lapisan lava anu padet di jero cai. Aranjeunna meunang ngaranna tina kanyataan yén maranéhna sabenerna nyarupaan bantal, tumpuk dina luhureun unggal lianna.

Bentukna buleud, tapi aya rupa-rupa wangun: blok, buleud, tubular, jsb. Sanaos penampilanna sami, aranjeunna béda-béda pisan gumantung kana jinis lava sareng kaayaan dimana fenomena kondensasi lumangsung. Sanajan cooling ampir sakedapan, beungeut teu mulus, kalawan wrinkles, retakan, alur, sarta loba sudut katuhu ngarecah.

Bedana antara lava jeung magma

magma ti gunung seuneuan

Dasarna, Anjeun bisa mikir yén lava jeung magma téh hal anu sarua, tapi henteu. Kahiji, nu ngadeukeutan anjeun ka inti, nu leuwih luhur tekanan. Ku kituna, beuki tekanan aya, beuki gas aya dina komposisi sarta beuki gas dileupaskeun ka beungeut cai. Ogé boga hawa low, datang kana kontak jeung atmosfir atawa cai, sarta lamun lava jero cai dileupaskeun, antukna ngabalukarkeun solidify, sarta titik eta eureun jadi lava sarta jadi batu gunung seuneuan. Sanajan magma jeung lava kadang dipaké salaku sinonim, kabeneran nyaeta aranjeunna dua istilah béda. Duanana aya hubunganana sareng gunung seuneuan tapi ngajelaskeun dua konsép anu béda.

Magma nyaéta ngaran anu dibikeun ka lapisan batu lebur dina kerak Bumi anu kakeunaan hawa ekstrim. Éta diwangun ku partikel cair, volatile sareng padet. Nalika magma tiis, éta jadi batu beku, nu bisa dibagi jadi dua jenis dumasar lokasina:

  • Plutonik: Lamun aya di jero babakan.
  • Vulkanik: Lamun magma ngalembereh jeung naek ka beungeut bumi.

Lava mangrupa fenomena géologis alam anu geus ngawangun loba pulo di dunya, kayaning Kapuloan Canary, kalawan bitu vulkanik terus-terusan sarta discharges lava salila rébuan taun.

Abdi ngarepkeun anjeun tiasa langkung ngartos naon lava sareng bédana sareng magma.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Fransisco cenahna

    Unik dina sajarah nu mibanda greatness unparalleled hébat dianggap misi jeung kasuksésan freeing bangsa séjén sanggeus achieving ngabebaskeun tanah air Venezuelan urang, dilahirkeun di Venezuela, reflections na sagala rongkah, ieu téh salah sahiji loba, lamun alam opposes urang bakal ngalawan eta. sarta kami bakal nyieun eta nurut kami kecap diucapkeun dina gempa tanah air urang di 1812, éta Venezuelan illustrious sejen anu marengan urang ti 1999 nepi ka 2013 aranjeunna Simón Bolívar jeung Hugo Rafael Chávez aranjeunna ngarobah tanah air Venezuelan urang jeung eternally indomitable, dinten urang neruskeun. dina perangna sareng pamimpin présidén Venezuela dina léngkah anu sami nyaéta Nicolás Maduro Moros, logika anu langgeng kami henteu tiasa dikalahkeun