Naon kartografi

évolusi peta

Géografi ngagaduhan seueur cabang penting anu ngulik aspék anu béda-béda planét urang. Salah sahiji cabang ieu nyaéta kartografi. Kartografi mangrupikeun naon anu ngabantosan urang ngahasilkeun peta anu biasa urang balikkeun pikeun ngabayangkeun daérah éta. Sanajan kitu, loba jalma teu nyaho naon kartografi atawa naon disiplin ieu jawab.

Kituna, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan naon kartografi jeung ciri na.

Naon kartografi

naon pemetaan sosial

Kartografi nyaéta cabang géografi anu ngébréhkeun répréséntasi grafis wewengkon géografis, umumna dina dua diménsi jeung istilah konvensional. Dina basa sejen, kartografi mangrupa seni jeung elmu nyieun, nganalisa, diajar, sarta pamahaman peta sagala rupa. Ku extension, eta oge set aya tina peta jeung dokumén sarupa.

Kartografi mangrupikeun élmu kuno sareng modern. Ieu nyoba minuhan kahayang manusa pikeun visually ngagambarkeun beungeut bumi, nu relatif hese sabab geoid nu.

Jang ngalampahkeun ieu, elmu resorted ka sistem proyéksi nu dimaksudkeun pikeun meta salaku hiji sarua antara hiji lapisan jeung pesawat. Ku kituna, anjeunna ngawangun sarua visual tina kontur geografis Bumi, undulations na, sudut na, sadayana tunduk kana babandingan nu tangtu sarta kriteria apriori pikeun milih mana hal anu penting jeung nu henteu.

Pentingna pemetaan

Kartografi penting ayeuna. Éta mangrupikeun kabutuhan pikeun sadaya kagiatan globalisasi, sapertos perdagangan internasional sareng perjalanan massa antar benua, sabab merlukeun pangaweruh minimal dimana hal aya di dunya.

Kusabab diménsi Bumi anu ageung pisan anu mustahil pikeun nganggap éta sacara gembleng, kartografi mangrupikeun élmu anu ngamungkinkeun urang pikeun nyandak perkiraan anu paling caket.

cabang kartografi

naon kartografi

Kartografi diwangun ku dua cabang: kartografi umum sareng kartografi tematik.

  • Kartografi umum. Ieu mangrupikeun representasi dunya anu sipatna lega, nyaéta, pikeun sadaya pamirsa sareng pikeun tujuan inpormasi. Peta dunya, peta nagara, mangrupikeun karya departemén khusus ieu.
  • Kartografi tematik. Di sisi anu sanés, cabang ieu museurkeun perwakilan géografisna kana aspék-aspék anu tangtu, topik atanapi peraturan khusus, sapertos ékonomi, pertanian, elemen militér, jsb. Contona, peta dunya ngembangkeun sorgum digolongkeun kana cabang kartografi ieu.

Sakumaha urang nyarios di awal, kartografi ngagaduhan fungsi anu saé: pikeun ngajelaskeun planét urang sacara rinci kalayan tingkat akurasi, skala sareng cara anu béda. Éta ogé nunjukkeun ulikan, ngabandingkeun sareng kritik kana peta sareng répréséntasi ieu pikeun ngabahas kaunggulan, kalemahan, bantahan sareng kamungkinan perbaikan.

Barina ogé, teu aya anu alami ngeunaan peta: eta mangrupa objek elucidation téhnologis jeung budaya, mangrupa abstraksi tina ngembangkeun manusa nu batang sabagian tina cara urang ngabayangkeun planét urang.

elemen kartografi

Sacara umum, kartografi ngadasarkeun karya perwakilanna dina sakumpulan elemen sareng konsép anu ngamungkinkeun pikeun ngatur sacara akurat eusi anu béda dina peta dumasar kana sudut pandang sareng skala anu tangtu. Unsur kartografi ieu nyaéta:

  • Skala: Kusabab dunya téh kacida gedéna, pikeun ngagambarkeun eta visually, urang kudu skala hal handap dina cara konvensional pikeun ngajaga babandingan. Gumantung kana skala anu dianggo, jarak anu biasana diukur dina kilométer bakal diukur dina séntiméter atanapi milimeter, ngadamel standar anu sami.
  • Paralel: Bumi dipetakeun kana dua sét garis, set kahiji nyaéta garis paralel. Lamun bumi dibagi jadi dua hémisfér mimitian ti khatulistiwa, mangka paralel nyaéta garis sajajar jeung éta sumbu horizontal imajinér, nu ngabagi bumi kana zona iklim, dimimitian ti dua garis séjén disebut tropis (Kanker jeung Capricorn).
  • Meridian: Susunan garis kadua anu ngabagi dunya dumasar konvénsi, méridian jejeg paralel, nyaéta "sumbu" atawa méridian sentral ngaliwatan Observatorium Royal Greenwich (katelah "méridian enol" atawa "méridian Greenwich"). ), London, sacara téoritis coincides jeung sumbu rotasi Bumi. Saprak harita, dunya kabagi jadi dua bagian, dibagi unggal 30° ku méridian, ngabagi bal Bumi kana runtuyan ruas.
  • Koordinat: Ku ngagabung lintang jeung meridian, anjeun meunang grid jeung sistem koordinat nu ngidinan Anjeun pikeun nangtukeun lintang (ditangtukeun ku lintang) jeung bujur (ditangtukeun ku meridian) ka titik mana wae dina taneuh. Aplikasi tina téori ieu nyaéta kumaha jalanna GPS.
  • simbol kartografi: Peta ieu gaduh basa sorangan sareng tiasa ngaidentipikasi fitur anu dipikaresep dumasar kana konvénsi khusus. Ku kituna, contona, sababaraha simbol ditugaskeun ka kota, batur ka ibukota, batur ka palabuhan sarta bandara, jsb.

Digital kartografi

Saprak mecenghulna révolusi digital dina ahir abad ka-XNUMX, sababaraha élmu anu luput tina kabutuhan ngagunakeun komputasi. Dina hal ieu, kartografi digital nyaéta pamakéan satelit sarta répréséntasi digital nalika nyieun peta.

Janten téknik kuno ngagambar sareng nyitak dina kertas ayeuna janten masalah kolektor sareng vintage. Malah telepon sélulér anu pangbasajanna ayeuna gaduh aksés kana Internét sareng ku kituna ka peta digital. Aya jumlah badag informasi retrievable nu bisa diasupkeun, jeung maranéhna ogé bisa dianggo interactively.

kartografi sosial

peta dunya

Pemetaan sosial nyaéta métode koléktif pemetaan partisipatif. Éta narékahan pikeun ngarobih bias normatif sareng budaya anu marengan kartografi tradisional dumasar kana kriteria subjektif ngeunaan pusat dunya, pentingna régional jeung kriteria pulitik sarupa séjénna.

Ku kituna, pemetaan sosial timbul tina gagasan yén moal aya kagiatan pemetaan tanpa komunitas, sarta pemetaan kudu dilakukeun sabisa horisontal.

Sajarah kartografi

Kartografi lahir tina kahayang manusa pikeun ngajajah sareng nyandak resiko, nu kajadian pisan mimiti dina sajarah: peta munggaran dina sajarah tanggal ti 6000 SM. c., kaasup frescoes ti kotana Anatolia kuno Çatal Hüyük. Kabutuhan pikeun pemetaan ieu meureun alatan ngadegna jalur padagangan jeung rencana militér pikeun penaklukan, saprak euweuh nagara boga wewengkon dina waktu éta.

Peta dunya munggaran, nyaeta, peta mimiti sakabeh dunya dipikawanoh ku masarakat Kulon saprak abad ka-XNUMX Masehi, nyaéta karya Romawi Claudius Ptolemy, meureun pikeun nyugemakeun kahayang Kakaisaran Romawi reueus pikeun delimitets na vast. wates.

Di sisi séjén, dina Abad Pertengahan, Kartografi Arab mangrupikeun anu paling maju di dunya, sareng Cina ogé dimimitian ti abad ka-XNUMX Masehi Diperkirakeun yén sakitar 1.100 peta dunya parantos salamet ti Abad Pertengahan.

Ledakan nyata kartografi Kulon lumangsung kalayan perluasan karajaan Éropa munggaran antara abad fifteenth jeung seventeenth. Mimitina, cartographers Éropa nyalin peta heubeul jeung dipaké salaku dadasar pikeun sorangan, nepi ka penemuan kompas, teleskop, sarta surveying ngajadikeun aranjeunna yeard pikeun precision gede.

Ku kituna, dunya terestrial pangkolotna, representasi visual tilu diménsi pangkolotna tina dunya modern, tanggal 1492, nyaéta karya Martín Behaim. Amérika Sarikat (dina ngaran éta) diasupkeun kana Amérika Sarikat dina 1507, sarta peta kahiji kalawan katulistiwa lulus muncul dina 1527.

Sapanjang jalan, jinis file kartografi parantos robih di alam. Bagan di lantai kahiji dijieun ku leungeun pikeun navigasi ngagunakeun béntang salaku rujukan.

Tapi maranéhanana gancang overtaken ku mecenghulna téknologi grafis anyar kayaning percetakan jeung lithography. Nu leuwih anyar, mecenghulna éléktronika jeung komputasi geus salawasna robah cara peta dijieun. Sistem posisi satelit sareng global ayeuna nyayogikeun gambar Bumi anu langkung akurat tibatan sateuacanna.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan naon éta kartografi sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.