Naon jero maksimum laut

What is the deepest dipikawanoh jero laut?

Sapertos gunung-gunung anu pangluhurna di dunya anu ditaliti sareng naon puncakna, manusa ogé nyobian diajar naon jerona laut sareng sagara maksimal. Memang bener yén ieu téh leuwih hese keur ngitung saprak nyaho naon jero maksimum laut Merlukeun téhnologi canggih pisan. Manusa teu bisa turun ku leumpang atawa ngojay ka jero laut saperti anjeunna ngalakukeun jeung gunung.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun tentang jero maksimum laut, ciri na naon panalungtikan aya ngeunaan eta.

Panilitian

lauk di laut

Sanggeus sababaraha bulan panalungtikan, tim élmuwan nyebutkeun urang tungtungna boga informasi "paling akurat" acan ngeunaan bagian deepest planét urang. Éta mangrupikeun hasil tina ekspedisi lima-jero anu ngagunakeun téknologi anu paling canggih dugi ka ayeuna pikeun peta depresi panggedéna di dasar laut di Pasifik, Atlantik, India, Arktik sareng sagara Antartika.

Sababaraha situs ieu kayaning 10.924 méter jero Mariana Trench di kulon Samudra Pasifik, geus sababaraha kali dipariksa. Tapi proyék lima-jero ogé ngaleungitkeun sababaraha kateupastian anu sésana.

Mangtaun-taun, dua tempat bersaing pikeun titik paling jero di Samudra Hindia: bagian tina Java Trench di lepas basisir Indonésia sareng zona sesar di Australia kidul-kulon. Téhnik pangukuran anu ketat anu dianggo ku tim Five Deeps dikonfirmasi yén Java mangrupikeun juara.

Tapi depresi Dina jerona 7.187 méter, saleresna 387 méter langkung handap tina data sateuacana anu disarankeun. Kitu ogé, di Samudra Kidul, ayeuna aya tempat anyar dimana urang kudu mertimbangkeun tempat paling jero. Éta déprési anu disebut Factorian Abyss, di tungtung kidul Sandwich Trench Kidul, dina jerona 7.432 méter.

Dina lombang nu sarua, aya hiji deui leuwih jero ka kalér (Meteor Deep, 8.265 méter), tapi téhnisna aya di Samudra Atlantik, saprak garis pamisah jeung Kutub Kidul dimimitian dina 60º lintang kidul. Titik pangjerona di Samudra Atlantik nyaéta The Puerto Rico Trench di 8.378 méter di hiji tempat disebut Brownson Deep.

Ekspedisi éta ogé ngaidentifikasi Challenger Deep dina 10.924 méter di Palung Mariana salaku titik pangjerona di Samudra Pasifik, payuneun Horizon Deep (10.816 méter) dina Palung Tonga.

Naon jero maksimum laut

éksplorasi laut

Data jero anyar ieu nembe diterbitkeun dina artikel dina jurnal Geoscience Data. Pangarang utami nyaéta Cassie Bongiovanni of Caladan Oceanic LLC, pausahaan nu mantuan ngatur Five Deeps. Ekspedisi ieu dipingpin ku Victor Vescovo, a financier sarta ngalalana ti Texas.

Tilas reservist Angkatan Laut AS hoyong janten jalma anu munggaran dina sajarah anu teuleum ka titik paling jero dina lima sagara, sareng anjeunna ngahontal tujuan éta nalika anjeunna dugi ka hiji tempat di Kutub Kalér anu disebut Molloy Deep (5.551 méter) dina 24 Agustus 2019. Tapi bari Vescovo nyieun catetan dina kapal selam-Na, tim elmu na nyandak ukuran unprecedented suhu cai jeung salinitas dina sagala tingkat handap ka dasar laut.

Inpormasi ieu penting pisan pikeun ngabenerkeun bacaan jero (katelah tetes tekanan) tina sounders gema dina kapal pangrojong bawah laut. Ku alatan éta, jero dilaporkeun kalawan precision hébat, malah lamun maranéhna boga margin kasalahan tina tambah atawa dikurangan 15 méter.

Jahiliah ngeunaan naon jero maksimum laut

Ayeuna sakedik dipikanyaho ngeunaan dasar laut. Kira-kira 80% dasar laut sadunya tetep ditaliti nganggo standar téknis modéren anu dianggo ku Five Deeps. "Leuwih ti 10 bulan, nalika nganjang ka lima situs ieu, urang peta wewengkon ukuran daratan Perancis," jelas Heather Stewart, anggota tim ti British Geological Survey. "Tapi di daérah éta, aya daérah énggal anu sanés ukuran Finlandia, dimana dasar laut henteu acan kantos katingal sateuacanna," tambah anjeunna. Numutkeun para ahli, ieu "ngan nunjukkeun naon anu tiasa dilakukeun sareng naon anu kedah dilakukeun."

Sadaya inpormasi anu dikumpulkeun bakal disayogikeun ka proyék Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030, anu tujuanana pikeun ngahasilkeun peta jero sagara tina sababaraha sumber data dina ahir dékade ieu.

peta sagara

Palaksanaan jenis peta ieu penting dina sababaraha cara. Éta, tangtosna, penting pikeun navigasi sareng pikeun peletakan kabel sareng pipa kapal selam. Hal ieu ogé dipaké pikeun manajemén jeung konservasi fishing, saprak éta satwa condong congregate sabudeureun seamounts.

Unggal gunung laut aya di jantung kaanekaragaman hayati. Salajengna, dasar laut anu guligah mangaruhan paripolah arus sagara sareng pergaulan vertikal cai. Ieu informasi diperlukeun pikeun ngaronjatkeun model nu ngaramal perubahan iklim hareup, saprak sagara maénkeun peran konci dina mindahkeun panas sabudeureun planét.

Peta dasar samudra anu saé penting pisan upami urang ngartos persis kumaha tingkat laut bakal naék di sababaraha tempat di dunya.

Naon anu dipikawanoh jadi jauh ngeunaan sagara

naon jero maksimum laut

Jero rata-rata sagara nyaéta 14.000 suku. (2,65 km). Titik pangjerona di sagara, katelah Challenger Deep, perenahna di handapeun Samudra Pasifik kulon di tungtung kidul Mariana Trench, ratusan mil kidul-kulon ti wilayah AS Guam. Challenger Deep kira-kira 10,994 méter (36,070 suku) jerona. Disebut kitu sabab HMS Challenger mangrupikeun kapal munggaran anu ngadamel pangukuran jero sumur munggaran dina 1875.

Jero ieu ngaleuwihan gunung pangluhurna di dunya, Gunung Everest (8.846 méter = 29.022 suku). Lamun Everest aya di Palung Mariana, sagara bakal nutupan eta, ninggalkeun ngeunaan 1,5 kilométer (jero 1 mil). Dina titik pangjeronana, tekanan ngahontal leuwih ti 15 pon per inci kuadrat. Pikeun babandingan, tingkat tekanan poean di permukaan laut kira-kira 15 pon per inci pasagi.

Bagian pangjerona Samudra Atlantik kapanggih dina Trench kalér Puerto Rico. Lombang éta 8.380 méter (27.493 suku) jero, 1.750 kilométer (1.090 mil) panjang sareng 100 kilométer (60 mil) lebar. Titik pangjerona nyaéta Milwaukee Abyss di barat laut Puerto Rico.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan jero maksimum laut.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.