Naon hujan

naon hujan

Kami biasa hujan sering atanapi henteu sering gumantung kana dimana urang ayana. Nanging, seueur jalma henteu terang naon hujan sareng kumaha cara ngahasilkeunana. Awan diwangun ku sajumlah ageung tetesan cai alit sareng kristal és alit. Titik cai ieu sareng kristal és leutik asalna tina parobihan kaayaan tina uap cai kana cair sareng padet dina massa hawa. Jisim hawa naék sareng mendingan dugi ka jenuh sareng janten tetesan cai. Nalika awan pinuh ku titik-titik cai sareng kaayaan lingkungan pikaresepeun, éta naék dina bentuk és, salju atanapi hujan es.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan hujan, naon ciri sareng asal na.

Naon hujan sareng kumaha ngabentukna

hujan

Nalika hawa dina permukaan janten haneut, jangkungna bakal naék. Suhu troposfir turun nalika luhurna naék, nyaéta, saluhureun urang angkat, beuki tiis, janten nalika massa hawa naék, éta pencét kana hawa anu langkung tiis sareng janten jenuh. Nalika éta jenuh, éta condens kana tetes cai atanapi kristal leutik sareng sakuriling partikel leutik kalayan diaméterna kirang ti dua mikron, anu disebut inti kondensasi hygroscopic.

Nalika tetesan cai taat kana inti kondensasi sareng massa hawa dina permukaan naék terus ningkat, massa awan anu sacara vertikal mekar bakal ngawangun, kusabab jumlahna hawa anu jenuh sareng kentel antukna bakal ningkat jangkungna. Jenis awan anu dibentuk ku kaayaan teu stabilitas atmosfir disebat kumulus humilis, sareng nalika aranjeunna berkembang sacara vertikal sareng ngahontal kandel anu cukup (cekap kanggo ngalirkeun radiasi matahari), aranjeunna disebut awan cumulonimbus.

Pikeun uap dina jisim hawa anu jenuh kentel kana tetesan cai, dua kaayaan kedah dicumponan: hiji nyaéta massa hawa parantos tiis cukup sareng anu sanésna nyaéta aya inti kondensasi anu nyerep Uap dina hawa.

Sakali awan kabentuk, naon anu nyegah aranjeunna ngahasilkeun hujan, hujan es atanapi salju, nyaéta, sababaraha jinis présipitasi? Kusabab pembaruan, titik-titik leutik anu ngabentuk sareng ditunda dina awan bakal mimiti tumuh, ku ngaluarkeun tetesan séjén anu aranjeunna pendakan nalika ragrag. Dasarna, dua kakuatan meta dina unggal serelek: résistansi ditanggung ku aliran luhur hawa sareng beurat serelekna sorangan.

Nalika titisan cekap cekap pikeun méréskeun gaya tarik, éta bakalan naék kana taneuh. Beuki lila tetes cai dina awan, beuki gedé janten, sabab nambihan kana titisan anu sanés sareng inti kondensasi anu sanés. Salaku tambahan, aranjeunna ogé gumantung kana waktos tetesna nyéépkeun naék dina méga sareng langkung ageung jumlah cai anu ngagaduhan awan.

Jinis hujan

naon hujan sareng jinisna

Jinis hujan dibéré salaku fungsi tina bentuk sareng ukuran tetes cai anu naék nalika kaayaan anu leres dicumponan. Éta tiasa hujan, pancuran, hujan es, salju, hujan salju, hujan, sareng sajabana.

Girimis

Girimis nyaéta a hujan leutik, curukna leutik pisan sareng turun rata. Sacara umum, titisan cai ieu henteu baseuh teuing kana taneuh, tapi gumantung kana faktor sanésna sapertos kecepatan angin sareng kalembaban relatif.

Pancuran hujan

Pancuran mangrupikeun tetes ageung tina cai anu condong murag pisan dina waktos anu singkat. Hujan umumna lumangsung dimana tekanan atmosfir ragrag sareng ngawangun pusat tekanan rendah anu disebut badai. Hujan aya hubunganana sareng awan sapertos kumulonimbus anu bentukna gancang teuing, janten titik-titik cai janten langkung ageung.

Hujan salju sareng salju salju

Hujan ogé tiasa dina bentuk anu padet. Pikeun ieu, kristal és kedah ngabentuk dina méga di luhur méga, sareng suhu na handap pisan (sakitar -40 ° C). Kristal ieu tiasa tumuh dina suhu anu handap pisan dina biaya pembekuan tetesan cai (awal pembentukan hujan es) atanapi ku nambihan kristal sanés kanggo ngawangun kepingan salju. Nalika aranjeunna ngahontal ukuran anu pas sareng kusabab gravitasi, upami kaayaan lingkungan anu leres, aranjeunna tiasa ninggalkeun awan sareng ngahasilkeun presipitasi padet dina permukaan.

Kadang salju atanapi hujan es kaluar tina méga, upami éta mendakan lapisan hawa haneut dina usum gugur, bakal lebur sateuacan dugi ka taneuh, antukna ngahasilkeun présipitasi cair.

Hujan numutkeun jinis awan

hujan turun

Jinis présipitasi gumantung kana kaayaan lingkungan pembentukan awan sareng jinis awan anu kabentuk. Dina hal ieu, jinis présipitasi anu paling umum nyaéta jinis frontal, topographic sareng konvektif atanapi badai.

Présipitasi Frontal nyaéta présipitasi anu pakait sareng awan sareng payuneun (haneut sareng tiis). Parapatan antara payuneun haneut sareng payuneun tiis ngabentuk awan sareng ngahasilkeun présipitasi payun. Nalika sajumlah ageung hawa tiis nyorong ka luhur sareng mindahkeun massa anu langkung haneut, payuneun tiis bakal kabentuk. Nalika naék, éta bakal tiis sareng ngawangun awan. Dina hal hareupeun haneut, massa hawa haneut ngaluncurkeun massa hawa anu langkung tiis.

Nalika formasi payuneun tiis lumangsung, normalna jenis awan anu ngawangun nyaéta a Cumulonimbus atanapi Altocumulus. Awan ieu condong ngagaduhan pangembangan nangtung anu langkung ageung sareng, ku sabab kitu, pemicu présipitasi polumeu langkung sengit sareng langkung luhur. Ogé, ukuran titisanana langkung ageung tibatan anu dibentuk dina payuneun haneut.

Awan anu kabentuk dina payuneun haneut ngagaduhan bentuk anu langkung stratif sareng biasana Nimboestratus, Stratus, Stratocumulus. Normalna, endapan anu lumangsung di hareup ieu langkung lemes, tina tipuna girimis.

Dina hal présipitasi tina badai, disebut ogé 'sistem konvektif', awan gaduh seueur pangembangan nangtung (Cumulonimbus) ku anu bakal ngahasilkeun hujan anu intens sareng jangka pondok, sering hujan ageung.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon hujan sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.