Naon glasier sareng kumaha kabentukna

formasi glasier

Glaciers mangrupikeun és és anu dikomprés anu ngabentuk langkung rébuan taun. Turun salju teras sareng suhu handap handapeun 0 derajat teras-terasan nyababkeun salju akumulasi di tempat anu sami nyababkeun ngajantenkeun és. Glaciers mangrupikeun objék panggedéna di planét urang sareng sanaos katingalina tetep, aranjeunna ngalih. Éta tiasa ngalir lalaunan pisan sapertos walungan sareng ngaliwat antara gunung-gunung anu nyiptakeun sela-sela gunung sareng relief glasial. Éta ogé tiasa ngabentuk batu sareng situ.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan glasier, asal usulna sareng ciri-cirina.

Naon glasier

glaciers

Glacier dianggap sésa anu terakhir Ages Jaman. Dina waktos ieu, suhu anu handap maksa és ngalih ka lintang anu handap anu iklimna ayeuna langkung haneut. Ayeuna, urang tiasa mendakan macem-macem jinis glasier di gunung sadaya buana kecuali Australia sareng sababaraha pulau sagara. Antara lintang 35 ° kalér sareng 35 ° glasier kidul ngan ukur tiasa ditingali di Pegunungan Rocky, di Andes, di Himalaya, di New Guinea, Mexico, Afrika Wétan sareng di Gunung Zard Kuh (Iran).

Éta mangrupikeun jumlah permukaan anu dijajah glaciers sakitar éta mangrupikeun 10% tina sakumna permukaan bumi planét. Biasana aranjeunna biasana némbongan di daérah pagunungan anu luhur kusabab kaayaan lingkungan anu kondusif pikeun éta. Nyaéta, aya suhu anu handap sareng hujan ageung. Urang terang yén aya hiji jinis curah hujan anu dipikaterang ku nami curah hujan gunung, anu lumangsung nalika hawa naék dina luhurna sareng tungtungna condensing sareng hujan turun di luhur gunung. Upami suhu di handapeun 0 derajat teras-terasan, curah hujan ieu dina bentuk salju sareng aranjeunna bakal tungtungna ngantunkeun dugi ka ngabentuk glasier.

Gletser anu muncul di gunung anu luhur sareng daérah kutub dibéré nami anu béda-béda. Éta anu nembongan di gunung anu luhur disebat glaciers alpine bari glaciers di kutub katelah és tutup. Salila usum haneut, sababaraha ngaleupaskeun cai leyur kusabab lebur na, nyiptakeun awak cai anu penting pikeun fauna sareng flora. Salaku tambahan, éta mangpaat pisan pikeun manusa kumargi cai ieu dianggo kanggo pasokan manusa. Éta mangrupikeun waduk cai tawar pangageungna di planét, ngandung dugi ka tilu-saparapat na.

Latihan

gunung glacier

Urang bade ningali naon léngkah-léngkah utama anu lumangsung pikeun pembentukan glasier. Éta diwangun ku permanén salju di daérah anu sami sapanjang taun. Upami daérah éta ngagaduhan suhu anu konsistén handap salju disimpen dugi és kabentuk. Di atmosfir, sadaya molekul uap cai nempel kana partikel lebu alit sareng ngawangun struktur kristal. Mangrupikeun molekul uap cai anu sanés taat kana kristal anu kabentuk sareng kepingan salju anu biasa urang tingali parantos kabentuk.

Kepingan salju turun di beulah luhur gunung sareng disimpen dina waktosna saatos hujan salju teras-terasan. Nalika salju cukup akumulasi, struktur és mimiti kabentuk. Taun demi taun beurat lapisan salju anu anyar anu ngempelkeun struktur és langkung seueur sareng nyababkeun salju janten kristalis deui kusabab hawa di antara kristal-kristal ngaleutikan. Unggal waktos kristal janten langkung ageung sareng salju anu dibungkus ningkatkeun kapadetanna. Sababaraha poin tunduh kana tekanan és sareng mimiti ngéser turun sareng Aranjeunna ngabentuk hiji jenis walungan anu di tungtung masing-masing aya bantuan anu ngawangun U.

Lulus glasier ngalangkungan ékosistem ngahasilkeun relief anu katelah relief glasial. Ogé kawanoh salaku modél glacier. És mimiti ngahontal garis kasaimbangan di luhur garis anjeun kéngingkeun langkung seueur massa tibatan anjeun éléh tapi di handap anjeun éléh tibatan anu anjeun ngéléhkeun. Prosés ieu biasana peryogi langkung ti 100 taun pikeun lumangsungna.

Bagéan tina glasier

dinamika glacier

Glasier diwangun ku bagian anu béda.

  • Daérah akumulasi. Éta mangrupikeun daérah paling luhur dimana salju ragrag sareng akumulasi.
  • Zona ablasi. Di zona ieu prosés fusi sareng penguapan lumangsung. Éta tempat glacier ngahontal kasaimbangan antara kanaékan sareng kaleungitan jisim.
  • Retakan. Éta mangrupikeun daérah dimana glasier ngalir langkung gancang.
  • Moraines. Ieu mangrupikeun pita hideung anu dibentuk ku sédimén anu kabentuk dina pasisian sareng puncak. Batuna anu diseret ku glasier disimpen sareng kabentuk di daérah ieu.
  • Terminal. Éta tungtung handap glacier dimana salju anu akumulasi ngalembereh.

Jinis glasier anu aya

Glacier tiasa diklasifikasikeun ku sababaraha cara, sanaos gumantung kana modélna sareng formasi na. Hayu urang tingali naon sababaraha jinis anu aya:

  • Glacier alpine: Ogé dipikaterang ku nami gunung glacier sareng mangrupikeun anu dihasilkeun di gunung anu luhur ku akumulasi salju.
  • Sirkus glacier: éta baskom ngawangun sabit dimana cai akumulasi sakedik-sakedik.
  • Situ glasial: aranjeunna deposit cai anu asalna dina déprési lebak sareng aya kalan-kalan nalika beku sareng anu sanésna henteu.
  • Lebak Glacier: ieu tina akibat erosif tina létah glasial. Biasana ngagaduhan lebak ngawangun U sareng ngahasilkeun formasi batuan manjang.
  • Inlandsis: aranjeunna mangrupikeun és ageung anu lengkep anu ngaliput sadayana daérah sareng akhirna ngalir ngaliwatan dinamika ka laut.
  • Drumlins: Éta gundukan anu dibentuk ku bahan sédimén anu gletser parantos nyeret sapanjang gerakanana.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan glacier sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.