Naon ari galaksi

klaster béntang

Di jagad raya aya rébuan aglomerasi béntang anu bénten bentukna sareng janten host sagala jinis awak langit. Éta perkawis galaksi. Nalika ditaros perkawis naon galaksi, Urang tiasa nyarios yén éta mangrupikeun struktur ageung semesta dimana béntang, planét, awan gas, lebu kosmik, nebula sareng bahan sanésna dikelompokkeun babarengan atanapi caket ku aksi tarik gravitasi.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon éta galaksi, naon ciri sareng jinis na anu aya.

Naon ari galaksi

formasi galaksi

Mangrupikeun gugus atanapi aglomerasi bintang anu ageung dimana aya sagala rupa awak langit sapertos planét, nebula, lebu kosmik sareng bahan sanésna. Fitur utama éta galaksi anu dipiboga nyaéta daya tarik gravitasi anu nahan sadayana bahan ieu babarengan. Manusa tiasa ningali galaksi sapanjang sajarah urang salaku tambalan sumebar di langit wengi. Hatur nuhun kana kamekaran téknologi anu urang gaduh sareng gaduh langkung seueur inpormasi ngeunaan aranjeunna.

Tata surya urang dimana matahari sareng sadaya planét ayana mangrupikeun bagian tina galaksi anu dikenal salaku Bima Sakti. Di jaman kuno teu aya anu terang perkawis jalur keputihan ieu anu ngalangkungan langit sareng éta sababna aranjeunna disebatna salaku jalan susu. Nyatana, nami galaksi sareng Bima Sakti asalna tina asal anu sami. Urang Yunani yakin yén béntang-bintang éta mangrupikeun tetes susu anu ditaburan ku dewi Hera nalika tuang Hercules.

dina Bima Sakti urang tiasa mendakan kabentukna sababaraha bintang sareng lebu antarbintang. Anu paling kasohor nyaéta gugus nebulae sareng bintang. Kinten-kintenna, éta ogé aya di galaksi anu sanés. Galaksi diklasifikasikeun numutkeun ukuran sareng bentukna. Éta dibasajankeun bintang kerdil sareng "ngan" puluhan jutaan bintang dugi ka bintang raksasa anu ngandung milyaran bintang. Dina watesan bentukna, aranjeunna tiasa élips, spiral (sapertos Milky Way), lenticular atanapi henteu teratur.

Dina alam semesta anu tiasa dititénan, sahenteuna aya 2 triliun galaksi, seuseueurna anu diaméterna antara 100 sareng 100.000 parsék. Seueur diantara aranjeunna aya anu gumulung dina gugus galaksi sareng ieu aya dina gugus super.

Ciri utama

naon ari galaksi sareng ciri na

Kira-kira eta nepi ka 90% massa unggal galaksi bénten sareng zat biasa; aya tapi teu tiasa dideteksi, sanaos pangaruhna tiasa. Disebut zat poék sabab henteu ngaluarkeun cahaya. Ayeuna, éta ngan ukur konsép téoritis anu dianggo pikeun ngajelaskeun paripolah galaksi.

Kadang-kadang galaksi ngadeukeutkeun galaksi anu sanésna sareng akhirna tabrakan, tapi aranjeunna ageung sareng ngabareuhan sahingga ampir teu aya tabrakan antara objék anu ngabentukna. Atanapi, sabalikna, musibah tiasa lumangsung. Kumaha waé ogé, kusabab gravitasi nyababkeun zat janten pekat, gabungan biasana nyababkeun lahirna bintang-bintang anyar.

Galaksi aya di jagad raya jauh sateuacan kabentukna tata surya. Ieu sistem anu diwangun ku sababaraha unsur, sapertos béntang, astéroid, kuasar, liang hideung, planét, lebu kosmik, sareng galaksi.

Jenis galaksi

naon galaksi

Aya sababaraha cara pikeun ngagolongkeun galaksi, tapi anu paling umum nyaéta numutkeun bentukna.

  • Galaksi elips: nyaéta jalma anu gaduh penampilan elips kusabab heureutna anu dipiboga sapanjang sumbu. Éta diwangun ku béntang anu pangkolotna anu biasa aya dina gugus galaksi. Tina anu dipikaterang dugi ka ayeuna, galaksi pangageungna nyaéta elips. Aya ogé aranjeunna dina ukuran anu langkung alit.
  • Galaksi spiral: nyaéta jalma anu bentukna spiral. Éta ngandung sajenis cakram anu diratakeun sareng aya panangan anu masihan bentukna anu khas. Sajumlah énergi ageung kentel dina bagian tengah sareng aranjeunna biasana diwangun tina liang hideung di jero. Sadaya bahan sapertos béntang, planét sareng lebu ngurilingan pusat. Anu ngagaduhan panangan anu panjang pisan dina bentuk langkung manjang anu katingalina langkung sapertos barbel tibatan bunderan. Di tengah galaksi ieu dimana ayana béntang panginten lahir.
  • Galaksi henteu teratur: aranjeunna henteu ngagaduhan morfologi anu jelas, tapi condong ngagaduhan bintang ngora anu teu acan aya.
  • Galaksi lentik: aranjeunna ngagaduhan bentuk anu antara galaksi spiral sareng elips. Éta tiasa disebatkeun yén aranjeunna cakram tanpa panangan anu ngagaduhan langkung alit tina bahan interstellar, sanaos sabagian tiasa nampilkeun jumlah anu pasti.
  • Aneh: sapertos nami nunjukkeun, aya sababaraha anu bentukna anéh sareng teu biasa. Éta rada langka dina hal komposisi sareng ukuranana.

Asal sareng évolusi

Asalna galaksi masih janten masalah debat anu teu aya tungtungna. Numutkeun kana tiori anu sami, astronom yakin yén aranjeunna mimiti kabentuk teu lami saatos Jelegér badag ngabeledug. Éta ledakan kosmis anu nimbulkeun lahirna jagat raya. Dina fase pasca ledakan, awan gas ngahiji sareng dikomprés dina tindakan gravitasi, ngabentuk bagian mimiti galaksi.

Bintang-bintang tiasa ngempel dina gugus globular kanggo ngajantenkeun galaksi, atanapi panginten galaksi ngawangun heula teras bentang anu aya disatukangeunna. Galaksi ngora ieu langkung alit tibatan ayeuna sareng silih caket, tapi nalika silih tabrakan sareng janten bagian tina jagad raya anu mekarna, aranjeunna tumuh sareng ngarobih bentuk.

Kaseueuran teleskop modéren parantos tiasa ngadeteksi galaksi anu lami pisan, anu asalna teu lami saatos Big Bang. Bima Sakti diwangun ku gas, lebu, sareng sahenteuna 100 milyar bintang. Éta tempat ayana planet urang sareng bentukna sapertos spiral anu dihalang. Éta diwangun ku gas, lebu, sareng sahenteuna 100 milyar bintang. Kusabab awan lebu sareng gas anu kentel anu ngajantenkeun teu mungkin ningali sacara jelas, pusatna ampir teu tiasa dibédakeun. Tapi, élmuwan yakin yén éta ngandung liang hideung anu supermasif, atanapi sami, liang hideung kalayan massa rébuan atanapi jutaan massa panonpoé.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon anu aya galaksi sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.