naon erosi

naon erosi

Dina lingkungan eta boga loba cara pikeun nguraikeun. Salah sahiji agén éksternal anu ngaruksak ékosistem alam nyaéta erosi. Loba jalma teu nyaho ogé naon erosi, naon pangaruhna sareng naon akibatna. Érosi mangrupikeun hal anu dirobih ku agén alami sareng ngainduksi manusa.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon erosi, naon ciri na, asal jeung konsékuansi.

naon erosi

Naon ari erosi sareng panyababna?

Érosi taneuh disababkeun ku aksi géologis (sapertos aliran cai atanapi lebur és), tindakan iklim (sapertos hujan atanapi angin kencang), atanapi kagiatan manusa (sapertos tatanén, déforestasi, urban sprawl). , jsb.).

erosi taneuh Ieu mangrupikeun fénoména anu teu terus-terusan sareng laun anu ngalibatkeun urug anu pindah tina permukaan, ngabalukarkeun parobahan dina penampilan lahan dina jangka panjang. Dina sababaraha kasus, alatan bencana alam atawa overactivity antropogenik, erosi lumangsung dina laju gancangan, hasilna degradasi taneuh sarta leungitna bahan organik jeung mineral.

Pentingna fénoména ieu nyaéta yén taneuh saleresna dianggap sumber daya anu teu tiasa diperbaharui sabab butuh waktos anu lami pikeun ngabentuk. Di Mexico, masalahna lumangsung utamana di wewengkon kalawan rupa bumi henteu rata, dimana lamping taneuh diucapkeun. Tempo yén jenis ieu topografi aya di sabagéan ageung wewengkon nagara urang, sarta yén wewengkon budidaya samentara geus kapanggih di tempat ieu, éta bisa dianggap masalah serius.

Jenis erosi taneuh

dégradasi taneuh

erosi cai

Aya tilu jinis utama erosi taneuh alami:

  • erosi cai. Éta diciptakeun ku saluran anu tiasa janten cai hujan atanapi aliran walungan.
  • erosi angin. Ditiup angin ngahiliwir.
  • Érosi gravitasi. Ieu timbul tina épék gravitasi tina ragrag batu atawa lebur glaciers ti luhureun lamping.

Aya tipe séjén erosi taneuh anu lumangsung leuwih gancang:

  • erosi manusa. Dihasilkeun ku kagiatan manusa anu mangaruhan ngagem sareng burukna taneuh, sapertos tatanén intensif, déforestasi, pangwangunan kanal sareng jalan, perluasan daérah kota, peternakan intensif, pertambangan, jsb. utamana.

Sabab utama

Anu jadi sabab erosi taneuh tiasa rupa-rupa, anu utama nyaéta:

  • Gerakan cai. Dina bentuk hujan, walungan atawa arus laut, cai nabrak taneuh sarta loosens bagian tina beungeut cai, diseret ku arus.
  • gerakan angin. Tiupan angin nu kuat ngalawan taneuh loosens sarta mindahkeun partikel jeung lebu (dina bentuk lebu, keusik, atawa batu) dina beungeut cai.
  • Gerakan batu jeung glaciers. És héd tina glaciers atanapi batu ngagulung ka handap ti luhur lamping bisa ngabalukarkeun weathering atawa cracking dina jalur na.
  • kakeunaan suhu ekstrim. Période anu berkepanjangan cuaca panas atanapi tiis tiasa ngarobih permukaan lantai sareng nyababkeun retakan atanapi retakan, langkung milih ngagemna.
  • Mangpaat manusa jeung nyalahgunakeun lahan. Kagiatan manusa kaleuleuwihan, kayaning tatanén intensif atawa pangwangunan wewengkon urban, bisa ngabalukarkeun degradasi taneuh, dina loba kasus karuksakan teu bisa balik.

Balukar tina erosi taneuh

padang pasir

Konsékuansi utama erosi taneuh disababkeun ku kagiatan manusa ngawengku:

  • Ngahasilkeun leungitna di lahan subur pikeun kelestarian agroekosistem sareng produktivitas lahan.
  • Polusi sareng sedimentasi aliran sareng walungan geus ngaronjat, nu geus ngabalukarkeun aya saeutik spésiés hirup di dinya.
  • desertification taneuh ngajadikeun lahan gersang atawa teu cocog pikeun kahirupan (kusabab kakurangan cai, tatangkalan jeung kadaharan).
  • Kapasitas filtrasi anu rendah taneuh desertified bisa ngabalukarkeun banjir di wewengkon.
  • Imbalances dina ékosistem ngakibatkeun leungitna biodiversity, nyaeta, leungitna populasi sato jeung tutuwuhan.
  • leungitna leuweung mampuh nyerep karbon dioksida geus drastis ngarobah iklim global.

Kumaha carana ngahindarkeunana?

Pikeun nyegah erosi sareng ngagem taneuh anu disababkeun ku kagiatan manusa, solusi anu pangsaéna nyaéta nyegah sareng ngalaksanakeun kagiatan ieu:

  • Guna lahan anu lestari. Bisa mantuan ngurangan dampak dina tatanén jeung peternakan, sarta nyegah degradasi taneuh alatan leungitna gizi.
  • Répopulasi leuweung. Penanaman tangkal sareng pepelakan ngagampangkeun pamulihan ékosistem sareng pangropéa taneuh.
  • Penanaman vegetasi. Ngamajukeun penanaman lestari di daérah anu kakeunaan atanapi dimana mesin konstruksi dipasang tiasa ngabantosan nyaimbangkeun taneuh sareng gizi na.
  • Pangwangunan saluran drainase. Di wewengkon kalawan kapasitas nyerep taneuh goréng, talang bisa mantuan cai langsung pikeun nyegah banjir.

Deforestasi geus nyababkeun leungitna habitat pikeun jutaan spésiés tutuwuhan jeung sasatoan. Déforestasi nyaéta kalakuan anu disababkeun ku manusa anu ngalibetkeun ngabersihan leuweung sareng leuweung ku logging atanapi ngaduruk. Upami tindakan ieu dilaksanakeun sacara intensif tanpa ukuran réboisasi anu cekap, éta tiasa nyababkeun karusakan serius kana taneuh sareng ékosistem, kalebet:

  • Jutaan spésiés tutuwuhan jeung sasatoan geus leungit habitat maranéhanana. Ieu mangrupikeun pangaruh anu paling penting, sabab organisme henteu tiasa salamet tina karusakan lingkungan.
  • Parobihan iklim. Penebangan tatangkalan sambarangan ngarobih kaayaan iklim sabab ngajaga taneuh sareng ngajaga kalembaban di lingkungan sareng daur hidrologis anu mulangkeun uap ka atmosfir.
  • Pangaruh rumah kaca langkung ageung. Salian ngaintervensi iklim, tatangkalan ogé nyerep gas anu nyumbang kana pemanasan global. Henteuna na ngarobah konsentrasi gas di atmosfir alatan logging indiscriminate.

Vegetasi ngajaga sipat taneuh, nyegah erosi, nempatan tempat konci dina siklus cai - sarta ku kituna dina iklim - sarta ngajaga biodiversiti. Ku alatan éta, pikeun ngajaga kaharmonisan ékosistem, perawatan sareng perawatan taneuh penting pisan.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan naon erosi sareng ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.