Naon bulan

Raray bulan anu urang ngan ukur tiasa ningali

Planét urang ngagaduhan badan langit anu ngurilingan bumi anu katelah bulan. Nanging, aya kénéh anu urang tingali dina waktos wengi, seueur jalma anu henteu pati terang naon bulan. Urang nyarioskeun satelit urang anu nyababkeun kakuatan gravitasi anu asalna tina pasang ombak sareng aspék sanés di Bumi. Satelit kami ngagaduhan ciri anu unik sareng gerakan anu béda anu cukup pikaresepeun pikeun dipikanyaho.

Kusabab kitu, urang badé bakalan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon ari bulan, naon cirina, gerakan utama sareng kawah na.

Naon bulan

Bulan sareng bumi

Bulan nyaéta satelit alami bumi sareng hiji-hijina satelit anu dipimilik ku bumi. Tangtosna, éta mangrupikeun awak langit anu taringgul tanpa cincin atanapi satelit. Aya sababaraha téori pikeun ngajelaskeun pembentukanna, tapi anu paling ditampi nyaéta asal na kajantenan sakitar 4,5 juta taun ka pengker, saatos obyék sapertos Mars tabrakan sareng Bumi. Bulan dibentuk tina potongan-potongan ieu sareng, saatos 100 juta taun, magma lebur kristalin sareng ngawangun kulit bulan.

Bulan nyaéta sakitar 384 kilométer ti bumi. Saatos panonpoé, éta mangrupikeun badan langit anu paling caang ditingali tina permukaan bumi, sanaos permukaanna poék. Éta muter ngurilingan bumi dina 400 dinten Bumi (27 dinten atanapi 27 jam) sareng muter dina kecepatan anu sami. Kusabab éta muterkeun sinkron sareng bumi, bulan boga rupa anu sami sareng anjeunna. Kusabab téknologi ayeuna, dipikaterang yén "rupa anu disumputkeun" ngagaduhan kawah, déprési anu disebut thalassoids, sareng henteu gaduh sagara.

Titénan bulan sepuh sakumaha manusa. Nami na némbongan di seueur peradaban sareng ogé bagian tina mitologi na. Éta ngagaduhan pangaruh penting kana siklus Bumi: éta ngatur gerak Bumi dina porosna, anu ngajantenkeun iklim kawilang stabil. Naon deui, Éta anu nyababkeun pasang surut darat sabab dihasilkeun ku daya tarik gravitasi, anu nyered cai ku kakuatan dina hiji sisi sareng narikna ti anu sanésna, ngabalukarkeun pasang luhur sareng pasang surut.

Gerak naon bulan?

Beungeut lunar

Kusabab ayana kakuatan gravitasi antara bulan sareng bumi, satelit ieu ogé ngagaduhan gerakan alami. Sapertos planet urang, éta ngagaduhan dua gerakan unik, disebat rotasi sareng tarjamahan di panjuru bumi. Gerakan ieu mangrupikeun ciri bulan sareng aya hubunganana sareng pasang pasang sareng bulan.

Anjeunna peryogi sababaraha waktos kanggo tiasa ngarengsekeun gerakanana. Contona, bunderan tarjamahan lengkep nyandak rata-rata 27,32 dinten. Anu matak, ieu ngajantenkeun bulan sok nunjukkeun ka urang rupa anu sami, sareng katingalina leres-leres dibereskeun. Ieu disababkeun ku seueur alesan géométri sareng gerakan anu sanés disebatna geter bulan.

Nalika bumi ngurilingan matahari, bulan ogé muter, tapi di bumi di beulah wétan. Salami gerakan, jarak ti bulan ka bumi beda-beda pisan. Jarak ieu gumantung sadayana nalika anjeun aya dina orbit na. Kusabab orbitna rada kacau sareng kadang jauh, panonpoe pangaruhna ageung kana gravitasi na.

Gerakan satelit puteran urang disingkronkeun sareng tarjamahan. Éta lumangsung 27,32 dinten, janten urang teras ningali sisi anu sami bulan. Ieu disebat bulan sidereal. Salila rotasi na, éta ngabentuk sudut condong 88,3 derajat anu aya hubunganana sareng pesawat elips terjemahan. Ieu disababkeun ku gaya gravitasi anu ngabentuk antara bulan sareng bumi.

Ciri utama

Bulan ngabogaan permukaan taringgul anu padet, sareng ciri anu paling kasohor nyaéta ayana sajumlah kawah sareng baskom. Kusabab suasanana lemah pisan sareng ampir teu aya, éta teu tahan pangaruh astéroid, meteorit atanapi benda langit anu sanés, ngamungkinkeun aranjeunna tabrakan sareng bulan.

Dampakna ogé ngahasilkeun lapisan puing, anu tiasa janten batu ageung, batu bara, atanapi debu halus, disebat lapisan anu dikikis. Zona poék nyaéta baskom anu ditutupan ku lava kira-kira 12-4,2 juta taun ka pengker, sareng zona caang mangrupikeun dataran luhur anu disebut. Sacara umum, nalika bulan purnama, sigana ngawangun gambar rupa manusa atanapi kelenci numutkeun budaya anu tangtu, sanaos nyatana daérah ieu ngagambarkeun komposisi sareng umur batu anu bénten.

Suasanana, disebut Émosfir, ipis pisan, lemah sareng ipis. Kusabab ieu, meteorit, komet sareng tabrakan astéroid sareng permukaan sering. Ngan ukur angin anu tiasa nyababkeun badai lebu anu kacatet.

Kawah

naon bulan

Élmuwan parantos diajar umur batu di planét sareng bulan urang. Batu ieu asalna tina daérah anu ditandaan anu tiasa nangtoskeun iraha kawah kabentuk. Ku diajar sadaya daérah bulan anu warna na langkung hampang sareng disebat dataran luhur, para ilmuwan mendakan inpormasi ngeunaan kabentukna bulan. Éta diwangun sakitar 460 dugi ka 380 juta taun ka pengker, sareng sésa batu anu murag dina permukaan bulan ngalaporkeun yén kabentukna gancang pisan. Pancuran batu lirén sareng sababaraha kawah kabentuk ti saprak éta.

Sababaraha sampel batu anu dicandak tina kawah ieu disebat basins sareng umurna sakitar 3.800 dugi ka 3.100 juta taun. Aya ogé conto obyék sapertos asteroid ageung anu nyebrak bulan nalika batu karang lirén.

Henteu lami saatos kajadian ieu, lava anu loba pisan ngeusian sadaya baskom sareng ngawangun sagara poék. Ieu ngajelaskeun naha aya sababaraha kawah di sagara, tapi aya seueur kawah dina dataran éta. Justru kusabab permukaan bulan dibom ku planetarium ieu nalika dibentukna tata surya, henteu seueur pisan aliran lava dina dataran anu nyababkeun kawah asli ngaleungit.

Bagéan anu paling jauh di bulan ngan ukur aya hiji "laut" jadi élmuwan yakin yén daérah ieu diwakilan ku gerak bulan 4 milyar taun ka pengker.

Pikeun diajar kawah di bulan, urang kedah ngartos géografi bulan. Sareng sababaraha dataran anu datar atanapi anu pernahna bagian tina laut. Teu heran, aya ogé sagara dina bulan bulan. Anu gedé diantarana nyaéta Mare Imbrium, disebut Mar de Lluvia dina basa Spanyol, kalayan diaméterna sakitar 1120 kilométer.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon ari bulan sareng ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.