Naon bedana meteorologi sareng klimatologi?

Sawah jeung méga

Aya seueur kabingungan ngeunaan naon anu dimaksud meteorologi sareng naon ari klimatologi. Sanaos duanana élmu didedikasikan pikeun niténan langit, masing-masing ngalakukeun éta pikeun tujuan anu béda.

Kituna, upami anjeun gaduh mamang ngeunaan topik ieu, kuring bakal ngajelaskeun ka anjeun di handap naon bedana meteorologi sareng klimatologi sahingga, ti ayeuna, anjeun tiasa nganggo istilah anu leres.

Naon ari meteorologi?

Météorologi nyaéta élmu anu nalungtik parobihan anu lumangsung dina suasana terus-terusan. Pikeun ngalakukeun ieu, éta nganggo parameter sapertos suhu hawa, tekanan atmosfir, kalembaban, angin atanapi hujan, sareng anu sanésna. Ku cara kieu, aranjeunna biasana tiasa ngaduga cuaca dina 24 dugi ka 48 jam, sareng biasana dina jangka menengah ogé.

Pisan gunana pikeun terang éta, sabab éta fungsi salaku pituduh pikeun patani, tapi ogé pikeun maskapai, dokter, sareng kanyataanna, sadayana sabab gumantung kana naon anu cuaca, papakéan urang bakal béda.

Naon ari klimatologi?

Climograph of Zaragoza

Climograph of Zaragoza (Spanyol). Di propinsi ieu iklim na buana Tengah, sareng usum panas anu garing sareng garing sareng usum tiis anu tiis sareng beueus.

Klimatologi nyaéta élmu anu nalungtik boh iklim sareng variasi na dihasilkeun dumasar kana waktos. Éta nganggo parameter anu sami sareng meteorologi, tapi tujuanna pikeun diajar ciri iklim jangka panjang. Hatur nuhun kana data sareng inpormasi anu dikéngingkeun, ayeuna urang tiasa nyarios yén planét Bumi ngagaduhan iklim anu béda: tropis, marahmay, polar, sagara, buana, jsb. masing-masing gaduh ciri nyalira. Janten, contona, nalika dina iklim tropis suhu rata-rata sakitar 18ºC, dina iklim kutub rata-rata ieu sakitar 0 derajat.

Pikeun sadaya ieu, para élmuwan ngulik sareng nganalisis data anu parantos diala taun-taun ayeuna, sareng anu satelit anu teras-terasan direkam.

Naha éta manpaat pikeun anjeun? Naha anjeun terang bédana antara meteorologi sareng klimatologi?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.