Naon badai sareng kumaha ngabentukna

Badai anu nyolok dina palabuhan

Abdi resep badai. Nalika langit ditutupan ku méga Cumulonimbus, kuring teu tiasa liren asa éndah, ampir sami sareng anu dipikacinta ku jalma-jalma anu mikanyaah ka Surya nalika aranjeunna nyandak Surya, éta naék pertama kalina dina sababaraha dinten.

Upami anjeun ogé resep aranjeunna, pastina anjeun bakal resep maca sadayana anu bakal kuring carioskeun salajengna. Pilarian terang naon anu badai, kumaha bentukna sareng seueur deui.

Naon badai?

Badai anu hébat sareng tangkal

Badai nyaéta hiji fenomena dicirikeun ku ayana dua atanapi langkung massa hawa anu dina suhu anu bénten. Kontras termal ieu nyababkeun suasana janten teu stabil, nyababkeun hujan, angin, kilat, guludug, kilat sareng kadang ogé hujan es.

Sanaos ilmuwan ngartikeun badai salaku méga anu sanggup ngahasilkeun guludug anu kadéngé, Aya fénoména sanés anu disebatna sapertos kitu, nyaéta anu di permukaan bumi pakait sareng hujan, és, hujan es, listrik, salju, atanapi angin kenceng anu tiasa ngangkut partikel dina gantung, objék atanapi bahkan mahluk hirup.

Upami urang nyarioskeun ciri na, henteu diragukeun urang kedah nyarios ngeunaan éta awan ngembang sacara vertikal anu ngahasilkeun. Ieu aranjeunna tiasa ngahontal jangkungna anu mengesankan: ti 9 dugi ka 17km. Éta tempatna tropopause, nyaéta zona transisi antara troposfir sareng stratosfer.

Siklus kagiatan badai biasana ngagaduhan fase awal formasi, fase panengah kematangan sareng fase akhir tina buruk anu lumangsung sakitar hiji atanapi dua jam. Tapi umumna aya sababaraha sél konvektif anu lumangsung sacara sakaligus, Janten fenomena tiasa dugi ka sababaraha dinten.

Kadang badai tiasa mekar ka nagara supercell, anu mangrupakeun badai puteran anu gedé. Éta sanggup mangrupikeun séri arus naék sareng turun arus sareng présipitasi anu réa. Éta sapertos badai anu sampurna 😉. Ku ngandung sababaraha pusaran hawa, nyaéta, angin ngurilingan pusat, éta tiasa ngahasilkeun saluran cai sareng puting beliung.

Kumaha cara ngabentukna?

Janten badai tiasa ngabentuk sistem tekanan rendah kedah caket kana tekanan tinggi. Anu mimiti ngagaduhan suhu anu handap, sedengkeun anu sanésna bakal haneut. Kontras termal ieu sareng pasipatan sanésna massa hawa anu lembab asal tina kamekaran naék naék gerakan mudun ngahasilkeun épék anu urang tiasa resep pisan atanapi sabalikna henteu resep, sapertos hujan ageung atanapi angin, tanpa hilap kana pembuangan listrik. Pelepasan ieu nembongan nalika tegangan ngarecahna hawa kahontal, dina waktos éta dihasilkeun kilat. Ti dinya, upami kondisina leres, kilat sareng guludug tiasa dimimitian.

Jenis badai

Sanaos sadayana kabentuk langkung atanapi kirang dina cara anu sami, gumantung kana ciri na urang tiasa ngabédakeun sababaraha jinis. Anu paling penting nyaéta:

Listrik

Badai listrik di Brazil

Mangrupikeun fenomena anu dicirian ku ayana kilat sareng guludug, anu mangrupakeun sora anu dikaluarkeun ku anu munggaran. Éta asalna ti méga Cumulonimbus, sareng dipirig ku angin kenceng, sareng kadang ogé hujan ageung, salju, atanapi hujan es.

Keusik atanapi lebu

Debu Sahara dibawa ku angin ka arah Éropa

Mangrupikeun fenomena anu lumangsung di daérah gersang sareng semi gersang di dunya. Angin ngagaleurkeun jisim ageung partikel kalayan kecepatan langkung ti 40km / jam, tiasa bérés di buana anu jauh pisan.

Tina salju atanapi hujan es

Mangrupikeun badai di mana cai ragrag dina bentuk salju atanapi hujan es. Gumantung kana intensitasna, urang tiasa nyarios hujan salju anu lemah atanapi parah. Nalika éta dibarengan ku hujan angin sareng hujan es, éta disebat hujan salju.

Éta mangrupikeun fenomena anu sering pisan nalika usum salju di daérah luhurna, kusabab ibun umum di daérah ieu.

Tina objék sareng mahluk hirup

Éta lumangsung nalika angin mawa lauk atanapi objék, contona, sareng aranjeunna tungtungna murag ka darat. Éta badai anu paling matak sadayana, sareng éta sigana salah sahiji anu pang handapna anu urang hoyong tingali.

Selang cai

Éta mangrupikeun massa awan anu muterkeun gancang sareng anu turun ka permukaan bumi, laut atanapi danau. Aya dua jinis: tornadic, nyaéta puting beliung anu kabentuk dina cai atanapi lahan anu terasna ngalirkeun kana medium cai, atanapi anu henteu tornadis. Ayana urut gumantung kana mesositél, anu mangrupikeun pusaran udara diaméterna 2 dugi 10 km anu asalna dina badai konvektif sareng anu tiasa nyababkeun karusakan anu signifikan ku angin maksimum 510 km / jam; dina kasus anu terakhir, aranjeunna kabentuk dina handapeun awan kumulus ageung sareng henteu pati telenges (angin ngahiliwir maksimumna nyaéta 116km / jam).

Puting beliung

https://youtu.be/TEnbiRTqXUg

Éta mangrupikeun jisim hawa anu muterkeun kalayan gancang anu tungtung handapna aya hubunganana sareng permukaan Bumi sareng tungtung luhurna ku awan kumulonimbus. Gumantung kana kagancangan rotasi sareng karusakan anu disababkeun, angin ngahiliwir maksimum na tiasa 60-117Km (F0) atanapi dugi ka 512 / 612km / h (F6).

Naha anjeun terang naon badai sareng kumaha kabentukna?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.