naon béntang

bentang di langit

Lamun urang ngobrol ngeunaan astronomi jeung luar angkasa, konsep astro sok dipaké. Sanajan kitu, loba jalma teu nyaho naon béntang. Sakuliah galaksi aya loba objék celestial nu boga ciri béda jeung nu mangrupa bagian ti jagat raya urang. Éta metot uninga naon béntang sareng kumaha pentingna?

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon béntang, naon ciri na pentingna.

naon béntang

naon béntang di jagat raya

Tina sudut pandang astronomis, rupa-rupa éntitas fisik anu aya di jagat raya disebut béntang, atanapi langkung resmi, benda langit. Tegesna, béntang téh mangrupa unsur tunggal, anu ayana geus disimpulkeun atawa dikonfirmasi ku métode ilmiah observasi spasial, jadi maranéhna mangrupakeun hiji kelas benda celestial nu sababaraha benda langit bisa aya, kayaning cingcin planet atawa béntang, sabuk astéroid, diwangun ku loba elemen béda.

Unsur planét urang nu aya di luar angkasa geus fascinated manusa saprak jaman immemorial, sarta geus terus dititénan jeung dipikaharti ngaliwatan teleskop, usik spasi, komo perjalanan manned ka bulan. Hatur nuhun kana usaha-usaha ieu, urang tiasa diajar seueur ngeunaan dunya sanés anu aya, galaksi anu janten tempatna sareng jagat raya tanpa wates anu ngandung sadayana.

Sanajan kitu, sanajan ku bantuan teleskop biasa, sakabeh béntang nu aya teu bisa ditempo ku mata taranjang. Batur malah merlukeun instrumen ilmiah husus, atawa ayana maranéhanana ngan bisa disimpulkeun tina épék fisik maranéhanana dina awak séjén sabudeureun éta.

béntang tatasurya

naon béntang

Sistem tatasurya, sakumaha anu urang terang, nyaéta nami lingkungan panonpoé urang dimana planét sareng unsur-unsur sanés ngabentuk ékosistem rohangan langsung dina orbit. Manjang ti puseur Panonpoé sorangan nepi ka ujung luar awan objék misterius. katelah Oort Cloud jeung Kuiper Beubeur. Panjang tatasurya nepi ka planét pamungkasna (Néptunus) leuwih ti 4.500 miliar kilométer, sarua jeung 30,10 unit astronomi (AU).

Aya sababaraha jenis béntang dina tatasurya, kayaning:

  • 1 béntang panonpoé
  • 8 planét. raksa, Vénus, Bumi, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Néptunus.
  • 5 planét dwarf. Pluto, Ceres, Eris, Makemake, jeung Haumea.
  • 400 satelit alam.
  • 3153 komet.

Béntang

Béntang nyaéta bal panas gas jeung plasma nu diteundeun dina ledakan permanén ku fusi atom alatan daya tarik gravitasi maranéhanana. Ledakan ngahasilkeun jumlah loba pisan cahaya, radiasi éléktromagnétik, komo zat, salaku atom hidrogén jeung hélium anu dikandungna dirobah jadi unsur anu leuwih beurat, kawas nu nyieun planét urang.

Béntang bisa rupa-rupa jenis, gumantung kana ukuranana, eusi atom, jeung warna lampu pijer. Planét anu pangdeukeutna ka planét urang nyaéta Panonpoé, sanaos wengi jumlah béntang anu variabel tiasa ditingali dina jarak jauh di langit. Diperkirakeun aya kira-kira 250.000.000 béntang di galaksi urang.

Planét

Planét mangrupakeun objék buleud tina ukuran béda, kabentuk tina bahan gas sarua nu naékna béntang, tapi infinitely cooler sarta leuwih condensed, sahingga mibanda sipat fisik jeung kimia béda. Aya planét gas (sapertos Jupiter), planét taringgul (sapertos Merkurius), planét tiris (sapertos Néptunus), sareng aya Bumi, hiji-hijina planét anu urang terang anu gaduh cai cair anu ageung, sahingga hijina planét jeung kahirupan.

Gumantung kana ukuranana, maranéhna ogé bisa disebutkeun planét dwarf: sababaraha teuing leutik mun comparable jeung planét normal, tapi badag teuing pikeun dianggap astéroid, sarta maranéhanana ogé aya sacara mandiri, nyaeta, naha maranéhna téh bulan atawa henteu. ti saha wae

Satelit

Ngorbit planét, kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun manggihan béntang sarupa, tapi dina skala leuwih leutik, nu gravitasi diayakeun di orbit leuwih atawa kurang deukeut, tanpa ragrag kana eta atawa surut sagemblengna.

Éta kasus hiji-hijina bulan planét urang: bulan jeung loba béntang planét penting lianna, kayaning Bulan Jupiter urang, diperkirakeun dina sabudeureun 79 kiwari. Bulan-bulan ieu meureun asal-usulna sarua jeung maranéhna. Planét pakait, atawa bisa jadi asalna ti sumber séjén, ngan ditarik ku gravitasi, ngajaga aranjeunna dina orbit.

komét

Komét katelah obyék gerak tina sagala rupa jeung diwangun ku és, lebu, jeung batu tina sumber nu béda. Benda-benda langit ieu ngurilingan Panonpoé dina orbit elliptical, parabolic atawa hyperbolic sarta bisa diidentipikasi sabab ngadeukeutan ka béntang, panas ngalembereh tutup és maranéhanana sarta méré maranéhna "buntut" gas pisan has. Komet dipikanyaho janten bagian tina tatasurya sareng lintasan anu tiasa diprediksi, sapertos komet komet Halley kawentar, nu kajadian ka urang unggal 76 taun.

Asal pasti tina komét teu kanyahoan, tapi sagalana nunjukkeun yén maranéhna bisa jadi asalna ti grup trans-Neptunus kayaning Awan Oort atawa Beubeur Kuiper di ujung sistim tatasurya, kira 100.000 AU ti Panonpoé.

Astéroid

météorit

Astéroid nyaéta obyék taringgul jeung sababaraha komposisi (biasana unsur logam atawa mineral) jeung wangunna henteu teratur, leuwih leutik batan planét atawa bulan.

Tanpa atmosfir, lolobana kahirupan di tatasurya urang ngabentuk sabuk badag antara Mars jeung Jupiter anu misahkeun planét jero ti planét luar. Lain, gantina, aranjeunna ngumbara ngaliwatan spasi, traversing orbit planet atawa jadi satelit sababaraha béntang gedé.

météoroid

Ieu ngaran anu dibikeun ka objék pangleutikna dina sistim tatasurya urang, kurang ti 50 méter diaméterna tapi leuwih gede ti 100 mikrométer (jeung kituna leuwih badag batan lebu kosmik).

Bisa jadi bit-bit komét jeung astéroid nu geus straggling, meureun ditarik ku gravitasi planét, kana atmosfir maranéhanana sarta robah jadi meteorites. Nalika dimungkinkeun lumangsung, panas gesekan jeung hawa atmosfir heats aranjeunna sarta vaporizes aranjeunna sagemblengna atawa sawaréh. Dina sababaraha kasus, fragmen meteor nabrak beungeut bumi.

Nebulae

Nebula nyaéta kumpulan gas, utamana hidrogén jeung hélium, babarengan jeung lebu kosmik jeung unsur séjén, sumebar ngaliwatan rohangan, kurang leuwih ditahan ku gravitasi. Kadang-kadang dimungkinkeun cukup kuat pikeun ngamimitian compressing sadaya bahan stellar ieu, nyieun béntang anyar.

Kluster gas ieu, kahareupna tiasa janten produk karusakan béntang, sapertos supernova, atanapi akumulasi bahan sésa tina prosés nyiptakeun béntang ngora. Nebula pangdeukeutna ka Bumi nyaéta Helix Nebula, 650 taun cahaya ti Panonpoé.

Galaksi

Gugus bintang, masing-masing kamungkinan gaduh tatasurya sorangan, sareng nebula, lebu kosmis, komét, sabuk astéroid, sareng objék angkasa sanés, ngabentuk unit nu leuwih gede disebut galaksi.

Gumantung kana jumlah béntang nu ngawangun hiji galaksi, urang bisa nyebutkeun ngeunaan galaksi dwarf (107 béntang) atawa galaksi raksasa (1014 béntang); tapi urang ogé bisa ngagolongkeun kana spiral, elliptical, lenticular jeung henteu teratur.

Galaksi dimana sistem tatasurya urang ayana nyaéta Bima Sakti, dingaranan susu indung Hera, déwi pantheon peradaban Yunani kuna.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan naon béntang, ciri na pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.