Naon bedana cuaca sareng iklim?

Langit mendung

Sering pisan urang nyarioskeun cuaca atanapi iklim siga anu kecapna sinonim, tapi kanyataanna sanés hal anu leres anu kedah dilakukeun. Dua istilah ieu gaduh hartos rada benten, janten aplikasi na béda.

Upami anjeun kantos héran naon bédana cuaca sareng iklim, entong sono tulisan ieu 😉.

Jam sabaraha?

Cuaca nyaéta kaayaan atmosfir anu lumangsung dina momen anu tangtu. Éta gumantung kana sababaraha faktor, sapertos kieu:

  • Temperatura: nyaéta tingkat panas dina hawa dina tempat sareng waktos anu ditangtoskeun.
  • Angin: nyaéta gerakan massa hawa dina atmosfir.
  • Tekanan atmosfir: nyaéta kakuatan anu dilakukeun ku hawa dina permukaan Bumi.
  • Méga: aranjeunna tetes cai cair, atanapi és upami aranjeunna cukup tinggi, dina gantung.

Janten, contona, upami langit jelas dina dinten usum panas, cuaca bakal cerah.

Kumaha cuacana?

Hawa na kelompok sadaya hasil diala ngeunaan waktos daérah anu tangtu. Sadaya data ieu dianalisis mangtaun-taun pikeun tiasa netepkeun hawa di daérah éta. Salaku tambahan, faktor sapertos suhu, angin atanapi tekanan, aya deui anu mangaruhan iklim sareng tiasa ngarobih sacara signifikan, sapertos kieu:

  • Ketinggian: nyaéta jarak nangtung anu aya diantara titik di bumi sareng permukaan laut. Beuki luhur, iklim biasana langkung tiis.
  • Lintang: nyaéta jarak anu misahkeun tempat anu tangtu tina garis khatulistiwa. Langkung caket kana khatulistiwa urang, hawa bakal langkung haneut.
  • Aliran sagara: nyaéta perpindahan massa cai kusabab polah angin, pasang surut sareng bédana kapadetan dua massa. Arus ieu mangaruhan iklim global. Di Éropa, salaku conto, urang mikaresep iklim anu sedeng hatur nuhun, langkung ti éta, pikeun Teluk Teluk, anu mawa cai haneut ti Amérika ka basisir Éropa.

Kilat

Kami arepkeun anu dipikaresep ku anjeun 🙂.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.