Naon ari samagaha bulan

tahapan samagaha

Salah sahiji fénoména anu paling ngareuwaskeun populasi nyaéta samagaha panonpoé. Nanging, seueur jalma henteu terang naon ari samagaha bulan. Gerhana bulan mangrupikeun fenomena astronomi. Nalika bumi pas langsung antara bulan sareng matahari, kalangkang bumi anu disababkeun ku cahaya panonpoe diproyeksikeun kana bulan. Kanggo ngalakukeun ieu, tilu awak langit kedahna aya atanapi caket kana "Sisigigia". Ieu ngandung harti yén éta ngabentuk dina garis lempeng. Jinis sareng lilana gerhana bulan gumantung kana posisi bulan anu aya hubunganana sareng simpul orbital na, anu mangrupikeun titik dimana orbit bulan nyebrangan pesawat orbit matahari.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon éta samagaha bulan, naon ciri na naon asalna.

Naon ari samagaha bulan

Naon gerhana bulan sareng kumaha rupana?

Kanggo terang jinis-jinis samagaha bulan, urang kedah mimiti terang bayangan anu dihasilkeun bumi handapeun matahari. Beuki gedé béntang urang, éta bakal ngahasilkeun dua jinis bayangan: hiji nyaéta bentuk kerucut anu langkung poék disebat umbra, anu mangrupikeun bagian dimana lampu lengkep diblokir, sareng penumbra mangrupikeun bagian anu ngan ukur bagéan cahaya anu diblokir. . Aya 2 dugi ka 5 samagaha bulan unggal taun.

Dina samagaha panonpoé tilu benda langit sami campur, tapi bédana di antawisna aya dina posisi unggal awak langit. Dina samagaha bulan, bumi perenahna antara bulan sareng panonpoe, kalangkang dina bulan, sedengkeun dina samagaha panonpoé, bulan perenahna antara matahari sareng bumi, ngagolongkeun kalangkangna dina bagian leutik tina anu terakhir. .

Jalma tiasa ningalian samagaha bulan ti daérah mana waé di bumi, sareng satelit tiasa ditingali tina cakrawala sareng wengi, padahal nalika samagaha panonpoé, aranjeunna ngan ukur tiasa ditingali sakedik di bagéan bumi.

Béda sanésna sareng samagaha panonpoé nyaéta samagaha lunar lumangsungrata-rata 30 menit dugi sajam, tapi tiasa nyandak sababaraha jam. Ieu ngan saukur hasil Bumi anu langkung ageung dibandingkeun sareng bulan anu langkung alit. Sabalikna, panonpoé jauh langkung ageung tibatan bumi sareng bulan, anu ngajantenkeun kajadian ieu pondok pisan umur.

Asalna samagaha bulan

jinis samagaha

Aya 2 dugi ka 7 gerhana bulan unggal taun. Numutkeun posisi bulan anu aya hubunganana sareng kalangkang bumi, Aya 3 jinis gerhana bulan. Sanaos aranjeunna langkung sering tibatan samagaha panonpoé, éta henteu kajantenan unggal bulan purnama disababkeun ku kaayaan ieu:

Bulan kedah purnama, nyaéta bulan purnama. Kalayan kecap séjén, relatif ka panonpoé, éta lengkep di tukangeun bumi. Bumi kedah ayana sacara fisik antara matahari sareng bulan sahingga sadaya benda langit aya dina pesawat orbit anu sami dina waktos anu sami, atanapi caket pisan sareng éta. Ieu alesan utama kunaon aranjeunna henteu kajantenan unggal bulan, sabab orbit bulan déngdékkeun sakitar 5 derajat ti éliptika. Bulan kedah sacara total atanapi sawaréh ngalangkungan kalangkang bumi.

Jinis samagaha bulan

naon ari samagaha bulan

Gerhana bulan total

Ieu kajantenan nalika bulan sacara gembleng ngalangkungan kalangkang ambang bumi. Kalayan kecap séjén, bulan lengkep asup kana kerucut umbra. Dina pamekaran sareng prosés jenis samagaha panonpoé ieu, bulan ngaliwat dina urutan gerhana ieu: penumbra, samagaha parsial, samagaha total, parsial sareng penumbra.

Gerhana bulan sabagean

Dina hal ieu, ngan ukur bagéan bulan anu asup kana batesan bayangan bumi, janten bagian sanésna aya dina zona surup.

Gerhana bulan surup

Bulan ukur nembus zona surup. Mangrupikeun jinis anu paling sesah pikeun dititénan kusabab kalangkang dina bulan kalintang halus sareng tepatna kusabab penumbra mangrupikeun kalangkang anu sumebar. Naon deui, upami bulan sapinuhna dina zona surup, éta dianggap samagaha surup total; Upami bagéan bulan aya dina zona surup sareng bagian sanésna teu aya kalangkang, éta dianggap samagaha surup.

Tahap

Dina samagaha bulan total, runtuyan tahapan tiasa dibédakeun ku hubungan bulan sareng unggal daérah anu shaded.

  1. Gerhana bulan surup dimimitian. Bulan aya hubungan sareng luar penumbra, anu hartosna yén ti ayeuna ayeuna, hiji bagian aya dina jero penumbra sareng bagian anu sanésna di luar.
  2. Mimiti samagaha panonpoé parsial. Dina watesan, samagaha lunar sabagean hartosna yén hiji bagéan bulan perenahna di zona ambang sareng bagian sanésna ayana di zona surup, janten nalika némpél kana zona ambang, samagaha parsial dimimitian.
  3. Gerhana panonpoe total dimimitian. Bulan sapinuhna aya dina daérah bangbarung.
  4. Nilai maksimum. Fase ieu lumangsung nalika bulan aya di tengah-tengah umbra.
  5. Gerhana panonpoe total parantos réngsé. Saatos nyambungkeun deui sareng sisi anu sanésna, samagaha panonpoe réngsé, samagaha panonpoe parsial dimimitian deui, sareng total samagaha réngsé.
  6. Gerhana panonpoe parsial parantos réngsé. Bulan lengkep ninggalkeun zona ambang sareng bénten-bénten surup, nandakeun tungtung samagaha parsial sareng mimiti surup deui.
  7. Gerhana bulan surup réngsé. Bulan saparakanca kaluar tina surup, nandakeun tungtung samagaha bulan surup sareng gerhana bulan.

Sababaraha sajarah

Dina awal taun 1504, Christopher Columbus balayar pikeun kadua kalina. Anjeunna sareng kru na aya di beulah kalereun Jamaica, sareng warga satempat mimiti cangcaya ka aranjeunna, aranjeunna nolak nuluykeun ngabagi katuangan sareng aranjeunna, nyababkeun masalah serius pikeun Columbus sareng masarakatna.

Columbus maca tina makalah ilmiah dina waktos éta anu kalebet siklus bulan yén samagaha panonpoe bakal pas lumangsung di daérah éta, sareng anjeunna nyandak kasempetan ieu. Peuting kaping 29 Pébruari, 1504 hayang nunjukkeun kaunggulanana sareng ngancam ngantepkeun bulan ngaleungit. Nalika warga satempat ningali anjeunna ngantepkeun bulan ngaleungit, aranjeunna memohon anjeunna pikeun ngahanca deui kana kaayaan aslina. Tétéla éta dilakukeun sababaraha jam saatos gerhana réngsé.

Ku cara kieu, Columbus berhasil nyandak penduduk lokal pikeun ngabagi katuanganana.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon anu aya samagaha bulan sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.