Naon ari nusantara

naon ari nusantara

Di planét urang aya rupa-rupa formasi géologis nu boga ciri unik gumantung kana asal maranéhanana, morfologi, jenis taneuh, jsb. Salah sahijina nyaéta Nusantara. Loba jalma teu nyaho naon ari nusantara jeung kumaha kabentukna.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan naon nusantara, kumaha kabentuk na naon ciri utama na.

Naon ari nusantara

Tonga

sacara geografis, Gugusan pulo anu dikelompokeun dina bagian sagara anu kawilang leutik disebutna Nusantara. nyaeta, teu pisan tebih ti silih, sanajan aranjeunna biasana rada loba. Salian ti kapuloan sorangan, meureun aya deui jenis pulo, cay, jeung karang di Nusantara.

Kecap Nusantara asalna tina kecap Yunani archi ("leuwih") jeung pélagos ("laut"). Ieu istilah nu baheula klasik dipaké pikeun ngarujuk ka Laut Aegean ("Shanghai" atawa "Laut Utama") sabab pinuh ku pulo. Saterusna, éta dipaké pikeun ngarujuk ka pulo Laut Aegean, sarta engké ka grup pulo sarupa aranjeunna.

Aya seueur kapuloan di dunya, tapi kalolobaanana konsentrasi di Asia Tenggara sareng antara basisir kalér-wétaneun Amérika Serikat sareng Greenland.

Ciri utama

naon formasi nusantara

Ciri utama Nusantara nyaéta kieu:

  • Éta tiasa timbul atanapi asalna tina gerakan tektonik, erosi sareng déposisi.
  • Éta mangrupikeun gugusan pulo anu aya di laut anu jarakna relatif pondok.
  • Dina jaman baheula, kecap Nusantara dipaké pikeun ngaran Laut Aegean.
  • Pulo-pulo anu ngawangun Nusantara babagi asal géologis umum.
  • Aranjeunna dicirikeun ku hawa luhur jeung angin dagang nu niup ti kalér-wétaneun.
  • Usum hujanna biasana dimimitian dina bulan Méi sareng dugi ka Désémber.
  • Aranjeunna ngarékam sakitar 80% tina curah hujan taunan.
  • Kusabab lokasi geografisna, aranjeunna tiasa kapangaruhan ku angin topan.
  • Anu kapanggih di wewengkon tropis Bumi dipaké salaku tujuan wisata sabab pantai maranéhanana anu aheng tur leutik.
  • Kapuloan kawas Jepang mangrupakeun kapuloan badag anu timbul salaku hasil tina letusan vulkanik.

Naha kabentuk pulo?

Pulo-pulo mangrupa hasil tina prosés géologis anu béda-béda, nyaéta parobahan dina kerak bumi kana waktu. Sagampil buana kabentuk, tipena béda pulo ogé kabentuk. Dina hal ieu, urang tiasa ngobrol ngeunaan:

  • pulo buana Asalna sarua jeung sesa buana sabenerna ngagabung ka dinya ku rak buana, sanajan aranjeunna dipisahkeun dina beungeut cai ku massa deet cai (teu leuwih ti 200 méter jero). Seueur di antarana mangrupikeun bagian tina buana sorangan dina jaman baheula, nalika tingkat laut rendah.
  • pulo vulkanik, aranjeunna hasil tina vulkanisme kapal selam, déposisi bahan subsurface dina beungeut cai, dimana aranjeunna tiis tur jadi taneuh padet. Aranjeunna mangrupikeun jinis pangénggalna sadaya pulo.
  • pulo hibrida, dimana aktivitas seismik atawa vulkanik ngagabungkeun jeung lempeng benua sorangan, éta ngahasilkeun kombinasi dua skenario munggaran.
  • pulo karang, Umumna datar tur low, aranjeunna kabentuk ku akumulasi bahan coralline dina platform jero cai deet (sering tina tipe vulkanik).
  • pulo sédimén, Hasil tina akumulasi sédimén, umumna aya di muara walungan badag sarta ngangkut jumlah badag keusik, gravel, leutak jeung zat séjén anu kompak jeung solidify kana waktu. Biasana ngabentuk délta di muara walungan.
  • pulo walungan, kabentuk di tengah walungan salaku hasil tina parobahan dina kursus atawa kursus walungan, kapuloan ieu ngamungkinkeun penampilan ridges padet, wewengkon peristirahatan atawa depresi marshy banjir.

jenis nusantara

jenis nusantara

Nya kitu, kapuloan digolongkeun dumasar kana asal géologisna, tapi dina hal ieu ngan ukur dua kategori anu dibédakeun:

  • kepulauan samudra, kabentuk ku pulo umumna asalna vulkanik, aranjeunna henteu kagolong kana sagala lempeng benua.
  • daratan Nusantara, kabentuk ku pulo buana, nyaeta, pulo anu mangrupa bagian ti lempeng benua, sanajan aranjeunna dipisahkeun ku expanses deet cai.

conto nusantara

Ieu conto-conto kapuloan di sababaraha tempat di dunya:

  • kapuloan hawai aranjeunna lokasina di Samudra Pasifik Kalér jeung milik AS Éta diwangun ku salapan pulo jeung atol, nu panggedéna nyaéta pulo Hawaii. Ieu mangrupikeun kapuloan anu paling terasing di Bumi.
  • Iases aranjeunna milik Ékuador sarta lokasina 1.000 kilométer ti basisir Samudra Pasifik. Ieu diwangun ku 13 pulo vulkanik jeung 107 pulo leutik lianna nu lokasina wewengkon ditangtayungan laut pangpentingna kadua di dunya, dinyatakeun salaku Situs Warisan Dunya ku UNESCO dina 1978.
  • Kapuloan Kanaria: Tempatna di basisir kalér-kuloneun Afrika sareng sacara politik milik Spanyol, Kapuloan Canary diwangun ku dalapan pulo, lima pulo sareng dalapan batu. Ieu mangrupikeun sakelompok pulo vulkanik anu aya di lempeng benua Afrika sareng mangrupikeun bagian tina daérah alami Macaronesia.
  • Kapuloan Chiloé Lokasina di kiduleun Chili sarta diwangun ku hiji pulo badag (Isla Grande de Chiloé) jeung sababaraha pulo leutik nu disebarkeun sabudeureun pulo panggedéna, kalawan tilu jeung opat unggal. Nusantara ieu pakait jeung suku Pagunungan Basisir Chilean, sarta sakabeh tapi puncak anu submerged.
  • Kapuloan Los Roques aranjeunna milik Vénézuéla sarta lokasina di Samudra Atlantik, 176 kilométer ti ibukota, eta teh terumbu karang pangbadagna di Laut Karibia. Mibanda bentuk atol nu teu biasa, paling ilahar kapanggih di Samudra Pasifik, sarta diwangun ku sababaraha 42 pulo karang jeung laguna darat jeung 1.500 kilométer terumbu karang.
  • kepulauan melayu, ogé katelah Insulindia, nyaéta wewengkon insular Asia Tenggara, ayana antara Samudra Hindia jeung Samudra Pasifik, ngawengku sakabéh atawa sabagian wewengkon tujuh nagara: Brunei, Filipina, Indonesia, Malaysia, Papua Nugini, Singapura jeung Timor. . Wétan. Aya leuwih ti 25.000 pulo béda, dibagi kana tilu golongan: Kapuloan Sunda, Maluku jeung Kapuloan Filipina.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan naon éta Nusantara, karakteristik sareng formasina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.