Naon ari meteorit

jinis meteorit

Météorit kantos ditingali dina pilem nalika ragrag di planet urang. Aya ogé anu parantos seueur nyarioskeun ngeunaan punah dinosaurus kusabab pangaruh meteorit dina ékosistem urang. Nanging, aya seueur jalmi anu henteu terang terang naon ari meteorit téhnisna sareng naon anu tersirat ayana.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan naon ari meteorit, ciri sareng jinis na.

Naon ari meteorit

astéroid

Definisi meteorit tiasa disebatkeun salaku potongan awak langit anu tumiba di planet Bumi atanapi dina béntang anu sanés. Ieu ngakibatkeun yén awak taringgul kedah tiasa ngahontal permukaan hiji bintang anu tinggaleun lampu anu caang anu urang sebut meteor.

Ku alatan éta, meteorit henteu ngan ukur tiasa murag di bumi, tapi ogé ngahontal naon waé béntang anu sanés: Mars, Vénus, permukaan bulan, jsb

Sedengkeun pikeun bumi, éta ngagaduhan halangan alami nyalira pikeun nolak fenomena ieu: suasana. Lapisan gas ieu tiasa nyababkeun kaseueuran matérial antarplanét anu ngahontal atmosfir janten terurai sateuacan naék permukaanna.. Meteorit langkung ageung janten sakedik, sababaraha diantarana tiasa ngahontal kana taneuh.

Nalika aranjeunna lulus, aranjeunna ngahasilkeun meteor anu urang sebutkan tadi. Nalika bola seuneu ieu ngabeledug dina atmosfir, éta disebat seuneu. Kaseueuran meteorit henteu katingali atanapi mikroskopis nalika dugi ka permukaan. Nanging, anu sanés tiasa dipendakan pikeun panilitian sareng analisis salajengna.

Ciri utama

naon ari meteorit

Météorit ngagaduhan bentuk henteu teratur sareng sababaraha rupa komposisi kimia. Meteor batu diperkirakeun langkung seueur tibatan meteor logam atanapi meteor batu logam (sahenteuna gumantung kana pangaruh di bumi). Sapertos komet, seueur diantarana ngandung matéri tina pembentukan tata surya, anu tiasa nyayogikeun inpormasi ilmiah anu berharga.

Météorit biasana ukuranana ti sababaraha séntiméter dugi ka sababaraha méter, sareng biasana aya di tengah-tengah kawah anu didamel nalika aranjeunna murag. Éta pisan sababna naha seueur di antara aranjeunna dipanggihan salami prospék géologis ratusan atanapi rébuan taun ka hareup.

Diperkirakeun sakitar 100 meteorit ukuran sareng komposisi anu bénten-bénten lebet kana permukaan planét urang unggal taun, sababaraha alit pisan sareng anu sanésna diaméter langkung ti hiji méter. Kaseueuran zat anu lebet kana atmosfir henteu kalis tina érosi gesekan dina lintasan handapna, tapi seueur zat sanés anu tiasa. Upami saksi nyaksian pangaruhna sareng taneuh, maka éta disebat 'ragrag', sareng upami éta mendakan engké, éta disebat 'penemuan'.

Parantos didaptarkeun sareng didaptarkeun sakitar 1.050 ragrag sareng sakitar 31.000 papanggihan. Météorit dibéré nami tempat dimana aranjeunna kapendak atanapi disaksian ragragna, biasana dituturkeun ku kombinasi angka sareng hurup pikeun ngabédakeunana sareng meteorit sanés anu murag di daérah anu sami.

Formasi meteorit

meteorit murag kana taneuh

Météorit tiasa asalna tina seueur sumber. Sababaraha ngan ukur sésa-sésa tina formasi (atanapi karusakan) objék astronomi anu langkung ageung (sapertos satelit atanapi planét). Éta ogé tiasa janten fragmen astéroid, sapertos jalma anu réa dina sabuk astéroid antara planét jero sareng planét luar tina tata surya urang.

Dina kasus anu sanésna, aranjeunna pisah sareng komet, kaleungitan potongan anu langkung alit dina hudangna. Saatos gaduh salah sahiji asal ieu, aranjeunna masih ngambang atanapi dialungkeun ka luar angkasa kalayan kecepatan luhur kusabab ledakan atanapi fenomena anu sami.

Jinis meteorit

Gumantung kana asal usul, komposisi atanapi umur panjang anu dipiboga ku meteorit, éta kagolongkeun kana sababaraha jinis. Hayu urang tingali naon klasifikasi pangpentingna ngemutan sadaya parameter ieu:

Météorit Primitif: Météorit ieu disebut ogé chondrites sareng asalna tina kabentukna tata surya. Maka, aranjeunna moal robih ku sababaraha prosés géologis sareng tetep teu robih sakitar 4.500 milyar taun.

  • Chondrite karbonat: Dipercaya yén éta mangrupikeun chondrites anu paling jauh tina panonpoé. Dina komposisina urang tiasa mendakan 5% karbon sareng 20% ​​cai atanapi sagala rupa sanyawa organik.
  • Chondrites biasa: Éta chondrites paling umum anu ngahontal Bumi. Aranjeunna biasana asalna tina astéroid anu langkung alit, sareng beusi sareng silikat katitén dina komposisi na.
  • Enstatites Chondrite: Aranjeunna henteu seueur pisan, tapi komposisi na ngan ukur mirip sareng formasi aslina planét urang. Ku alatan éta, élmuwan yakin yén agregasi na bakal ngakibatkeun kabentukna planét urang.
  • Météor molten: jenis meteorit ieu mangrupikeun hasil tina gabungan atanapi parsial lengkep awak utama asal na, sareng ngalaman prosés metamorfik di jero.
  • Achondrites: Éta batu beku anu asalna tina benda langit anu sanés dina tata surya. Kusabab kitu, namina aya hubunganana sareng asal usulna, sanaos kalolobaanana ngagaduhan asal-usul anu teu ditangtoskeun.
  • Logam: Komposisina dumasar kana langkung ti 90% logam, sareng asal na mangrupikeun inti tina astéroid ageung, sasari tina pangaruh anu ageung.
  • Metalloros: Komposisina sami sareng logam sareng silikon. Éta asalna tina jero astéroid ageung.

Bedana sareng astéroid

Dina sababaraha kasus, istilah meteorite sareng asteroid dianggo silih gentos. Nanging, ieu henteu leres-leres leres, aya sababaraha bédana antara dua konsép na

Astéroid Éta mangrupikeun benda langit taringgul anu ngurilingan matahari sareng Néptunus, biasana osilasi antara Mars sareng Jupiter. Meteorit mangrupikeun partikel leutik tina astéroid ieu anu tiasa terurai di atmosfir komo nepi ka permukaan bumi.

Numutkeun kadudukanana dina tata surya, upami aranjeunna ngorbit di antara Mars sareng Jupiter, éta tiasa diklasifikasikeun janten milik sabuk asteroid, upami ngorbit caket bumi, éta tiasa diklasifikasikeun salaku NEA atanapi asteroid, upami aya dina orbit ngeunaan Jupiter. , milik Trojans, upami ayana di luar sistim tatasurya Bumi sorangan atanapi dina astéroid anu sami dina orbit, sabab kawengku ku gravitasi Bumi.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon ari meteorit sareng ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.