naon meridian

Méridian Greenwich

Urang sadayana ningali peta koordinat dimana aya méridian anu ditandaan. Aya seueur jalma anu henteu terang naon meridian. Méridian sareng paralel mangrupikeun dua garis imajinér dimana dunya biasana diatur sacara géografis. Kalayan aranjeunna, sistem koordinat diadegkeun anu ngamungkinkeun lokasi tepat tina titik mana waé di bumi dumasar kana lintang sareng bujurna.

Dina artikel ieu kami ngabejaan Anjeun naon meridian, naon ciri maranéhanana jeung pentingna maranéhanana.

naon meridian

naon ari méridian

Sacara husus, méridian nyaéta garis nangtung nu bisa ngabagi Bumi kana bagian sarua. Éta kabéh mimitian ti Kutub Kalér sarta sumebar ka Kidul (sabalikna). Garis paralel, sabalikna, garis horizontal sarua. Garis paralel 0 nyaéta khatulistiwa. Ngulang kasaruaan séjén ku ngagambar bunderan leutik di belahan kalér jeung kidul. Kombinasi dua sét garis ieu ngabentuk grid.

Kadua jinis garis ieu gaduh titik acuan dimana garis bujur sareng lintang tiasa diitung, nganggo sexagesimal (dilambangkeun kieu: derajat°, menit, sareng detik):

  • Méridian. Éta diukur dina laju unggal sudut (1°), mimitian ti nu disebut méridian 0° atawa méridian Greenwich, lokasi pasti di sakuliah London dimana Observatorium Royal Greenwich pernah ngadeg. Ti dinya, méridian bisa dianggap wétan atawa kulon, gumantung kana oriéntasi maranéhanana ka arah sumbu éta, sarta bumi dibagi kana 360 ruas atawa "gajos".
  • Paralel. Éta diukur tina khatulistiwa, kalayan nimbangkeun sudut-sudut anu aya dina sumbu rotasi Bumi: 15°, 30°, 45°, 60° sareng 75°, sadayana aya di belahan bumi kalér (contona, 30°N) , sapertos kidul (30° S).

aplikasi

peta koordinat

Pangaruh aplikasi sistem ieu janten:

  • Sistim zone waktos, ditangtukeun ku Meridian. Ayeuna, format GMT (Greenwich Mean Time, "Greenwich Mean Time") dipaké pikeun ngagambarkeun waktu di bagian mana waé di dunya, nambahan atawa ngurangan jam nurutkeun méridian nu ngatur unggal nagara. Contona, zona waktu Argentina nyaéta GMT-3, sedengkeun zona waktu Pakistan nyaéta GMT+5.
  • Sistem iklim bumi, ditangtukeun ku garis paralel. Tina anu disebut lima paralel anu béda, nyaéta (ti kalér ka kidul): Arktik Circle (66° 32' 30» N), Tropic of Cancer (23° 27' N), Equator (0°), Tropic of Cancer. (23° 27' S) jeung Lingkaran Antartika (66° 33' S), Bumi dibagi kana zona astronomi iklim atawa géografis, nya éta: wewengkon tropis, dua zona sedeng jeung dua zona glasial atawa kutub. Masing-masing gaduh kaayaan iklim anu sami kusabab lokasina lintang.
  • Sistim koordinat global. Hal ieu ngamungkinkeun ngagunakeun alat geolokasi sapertos GPS (Global Positioning System, "Global Positioning System").

Sakumaha urang tingali dina kasus saméméhna, grid timbul tina kombinasi meridian (bujur) jeung lintang (lintang). Sistem koordinat géografis diwangun ku ngagambarkeun nilai hiji titik géografis tina catetan numeris na lintang jeung bujur dina sexagesimal.

Contona, koordinat géografis Moscow nyaéta 55° 45' 8" N (nyaéta, lintang na di belahan bumi kalér antara paralel ka-55 jeung ka-56) jeung 37° 36' 56" E (nyaéta, bujur na) nyaéta. lokasina antara parallels 37 jeung 38 antara warps). Kiwari, mékanisme posisi satelit sapertos GPS beroperasi sareng sistem.

Greenwich Meridian

paralel jeung meridian

Cara anu pangsaéna pikeun terang Greenwich Meridian nyaéta angkat ka London, anu lahir di Observatorium Royal Greenwich, kiduleun ibukota Inggris. Wewengkon ieu saeutik dipikawanoh, tapi mangrupa tujuan libur idéal pikeun lalampahan ka London dina 3 poé. The Royal Greenwich Observatory mangrupakeun titik rujukan pikeun pamahaman iraha jeung kunaon Greenwich Meridian muncul.

Royal Greenwich Observatory ngayakeun paméran ngeunaan pentingna waktos, kumaha meridianna dirancang, sareng perjanjian salajengna ku nagara-nagara di sakumna dunya pikeun netepkeun jadwal ngalangkunganana. Ogé, ti tanjung tempat ayana observatorium, anjeun tiasa ningali pandangan anu teu biasa ka London (salami aya dinten anu cerah).

Méridian Greenwich dipaké pikeun nandaan waktu standar universal. Ieu konvénsi, sarta ieu sapuk kana di Greenwich, sabab dina Konférénsi Dunya diayakeun di 1884, eta ditangtukeun pikeun jadi asal tina enol méridian. Dina waktos éta, Kakaisaran Britania aya dina periode ékspansi pangbadagna na, sarta diperlukeun pikeun ngalakukeunana. Lamun kakaisaran dina waktu éta béda, kiwari urang bakal nyebutkeun tempat béda, kawas méridian enol. Dimimitian ti méridian Greenwich, zona waktos anu dianggo pikeun unggal nagara sareng daérah diatur.

Kaayaan di nagara-nagara Éropa anéh sabab aya sababaraha zona waktos di buana Éropa, tapi numutkeun Directive 2000/84, nagara-nagara anu ngawangun Uni Éropa mutuskeun pikeun ngajaga waktos anu sami dina sadaya zona waktos pikeun ngamajukeun operasi politik sareng komersial. . Tradisi ieu geus dilarapkeun di loba nagara saprak Perang Dunya Kahiji, lamun dipaké salaku cara pikeun ngahemat BBM. Tapi méridian Greenwich sok dipaké salaku rujukan.

Parobihan waktos dina usum salju lumangsung dina dinten Minggu pamungkas dina Oktober sareng ngalibatkeun jam payun payun sajam. Di sisi anu sanésna, parobihan waktos dina usum panas lumangsung dina Minggu kamari dina Maret, anu hartosna mindahkeun jam payun sajam.

Titik lahir méridian Greenwich nyaéta London. Salaku urang nunjuk kaluar saméméhna, méridian ieu nyambungkeun kutub kalér jeung kidul, sahingga Manjang sababaraha nagara jeung sababaraha titik. Salaku conto, Méridian Greenwich ngaliwatan kota Spanyol Castellón de la Plana. Tanda séjén pikeun jalanna Meridian kapanggih dina 82.500 kilométer jalan tol AP-2 di Huesca.

Tapi, dina kanyataanana, Meridian ngalir ka ampir sadayana wétan Spanyol, ti saprak asupna ka Pyrenees dugi ka kaluarna ngaliwatan pabrik kilang El Serrallo di Castellón de la Plana.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan naon méridian sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.