Naon ari bentangna

bentang di langit

Sababaraha kali urang ningali langit sareng ningali béntang-béntang di langit sumebar di luar angkasa. Nanging, aya jalma anu henteu terang pisan naon ari bentangna ku cara ilmiah. Kami ngahartikeun hiji bintang salaku lingkup lebu sareng gas anu ageung anu cocog sareng jagad raya urang sareng anu bersinar nyalira. Nyaéta, éta mangrupikeun bintang pijar ageung anu masihan lampu nyalira sareng nembongan di langit salaku titik cahaya.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon anu dimaksud bintang, naon ciri utamina sareng kumaha cara ngawangunna.

Naon ari bentangna

galaksi

Aya rohangan kanggo benda langit anu katelah pijar sareng gaduh caangna nyalira. Éta henteu ngan ukur ngaluarkeun cahaya tapi ogé panas. Kusabab jumlahna seueur bintang, jumlah total anu aya di jagad raya henteu dipikaterang persis. Kusabab urang ogé henteu terang sacara gembleng jagad raya sacara gembleng, urang teu tiasa terang persis sabaraha bintang anu aya. Nanging, sababaraha élmuwan anu paling ahli parantos ngaidéntifikasi seueur diantarana sareng ngadamel sababaraha perkiraan tina total kaayaanana.

Pikeun kéngingkeun ideu tina jumlah total yén langit tiasa aya urang bakal nganggo teleskop anu langkung canggih. Kalayan jenis teleskop ieu urang tiasa ngahontal Niténan langkung ti 3.000 milyar béntang di langit anu katingali. Hal ieu ngajantenkeun total jumlah bintang rada pas tina akurat.

Béntang anu paling diét di planet urang ngan ukur hiji anu ngawangun tata surya. Éta ngeunaan panonpoé. Éta anu ngajamin kahirupan di planét urang sakumaha urang terang. Béntang séjén anu caket kana planét urang kagolong kana sistem Alpha Centauri ayana dina jarak 4.37 taun cahaya.

Karakteristik béntang

naon anu dipedar béntang

Sakali urang terang naon ari bintang, urang bakal terang ciri na. Éta badan langit anu diwangun utamina tina hidrogén sareng hélium. Biasana sAranjeunna biasana yuswa antara 1 sareng 10 milyar taun. Nilik kana formasi sareng ciri na, éta sanés badan anu ngagaduhan sebaran seragam di jagad raya. Biasana sadaya béntang ieu condong gumulung babarengan pikeun ngawangun galaksi. Dina galaksi ieu aranjeunna ngandung lebu sareng gas sareng anu ngawangun sadaya gugusan bintang ieu.

Aya sababaraha anu diasingkeun sareng anu sanésna disusun pisan caket ku tarikan gravitasi. Bentang-bentang ieu anu saling babarengan ngawangun sistem anu leres. Aya sababaraha béntang anu binér. Ieu ngandung harti yén hiji béntang diwangun ku 2 béntang leutik. Kusabab aya seueur pengelompokan bintang, urang ogé ningali aya sababaraha sistem. Sababaraha sistem ieu diwangun ku formasi 3 atanapi langkung bintang. Sistem ieu tiasa janten triple, quadruple, quintuple, jst.

Karakteristik sanésna nyaéta aranjeunna ngaluarkeun radiasi salaku hasil tina prosés anu disebut fusi nuklir. Prosés ieu lumangsung nalika dua atom hidrogén ngagabung ngahijikeun janten inti atom anu langkung beurat. Réaksi nuklir ieu bakal dipikaresep pisan pikeun manusa sareng formasi énergi na. Nanging, jumlah énergi sareng suhu anu diperyogikeun pikeun dibentukna. Dibikeun produksi prosés ieu, radiasi éléktromagnétik dihasilkeun sareng kondusif pikeun ngaluarkeun cahaya sareng ngahasilkeun énergi.

Warna na gumantung kana suhu sareng lapisan paling luarna. Beuki tiis béntangna, beuki beureum bakal némbongan. Di sisi anu sanésna, béntang éta anu langkung panas masihan warna biru. Sakali urang terang naon ari bintang, urang kedah terang yén éta gaduh awal sareng akhir. Perkara anu ngajantenkeun aranjeunna dirobah janten hal anu sanés nalika aranjeunna parantos ngalaksanakeun fungsina. Sakumaha urang parantos disebatkeun sateuacanna, anu paling umum nyaéta yén béntang-umur umurna antara 1 dugi 10 milyar taun.

Latihan

naon ari bentangna

Aya seueur jalma anu henteu terang naon ari bintangna, tapi bahkan kirang jalma anu terang kumaha kabentukna sareng kumaha aranjeunna ancur. Seringna, éta diucapkeun ngeunaan kalahiranana tina béntang, upami éta mahluk anu hirup. Pembentukan béntang mangrupikeun prosés anu tiasa diringkeskeun ku cara saderhana. Saatos ayana awan lebu sareng gas dina galaksi, béntang dibentuk. Awan lebu sareng gas mangrupikeun nebula anu ngambang di jagad raya. Dina kajadian aya jinis karusuhan dina jero nebula, naha akibat tabrakan sareng nebula anu sanés, sababaraha jinis kajadian kajantenan, sarengGas sareng lebu runtuh dina tarikan gravitasi nyalira.

Pikeun langkung ngartos, pikeun ngabentuk hiji bintang, hidrogén, hélium, sareng stardust kedah ngamimitian silih tarik. Nalika nebula diputer, janten langkung alit sareng unsur-unsur ieu silih tarik. Salaku ieu kajadian, tengah nebula janten sareng kapadetan langkung luhur sareng suhu anu langkung luhur. Ieu nalika aranjeunna mimiti caang. Salami prosés runtuhna, nebula nampi inti panas sareng ngumpulkeun lebu sareng gas ti sakurilingna. Kadang-kadang tiasa kajantenan yén sababaraha bahan anu aya ngabentuk planét, astéroid sareng benda langit anu sanés. Tapi, upami sadaya masalah di tengah ngahontal suhu luhur sahingga fusi nuklir lumangsung sareng énergi dileupaskeun, bakal lahir bintang.

Élmuwan memperkirakan yén suhu anu diperyogikeun pikeun hiji bintang tiasa lahir sakitar 15 juta derajat Celsius. Béntang anu ngora sareng nembé diwangun disebut protostar.

Naon ari béntang: épolusi

Akhirna, urang parantos terang naon ari bintang sareng urang bakal terang naon évolusiana. Siklus kahirupan béntang katelah evolusi stellar. Éta ngagaduhan tahapan ieu:

  • Protostars: éta mangrupikeun lahirna dimimitian.
  • Bénténg dina sekuen utami: ieu tahapan kematangan sareng stabilitas na.
  • Éta béakna hidrogén dina pusatna: di dieu fusi nuklir bakal lirén sareng inti mimiti ambruk dina dirina nyalira sareng janten langkung panas. Évolusi tiasa nyandak jalur anu béda-béda gumantung kana jisim béntangna. Langkung ageung sareng langkung ageung aranjeunna, pondokna saumur hirup.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon béntang sareng ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.