Naon ari walungan atmosfir?

walungan-atmosfir

Gambar anu dicandak ku satelit GOES 11.

nu walungan atmosfir (RA, atanapi AR dina English Atmospheric Rivers) mangrupikeun daérah sempit tina kalembaban anu konséntrasi dina atmosfir. Éta ngandung jumlah uap anu ageung, sabab éta tiasa nyababkeun seueur masalah di daérah basisir.

Hayu urang terang naon anu aya walungan atmosfir, sareng karusakan naon anu tiasa disababkeun.

Naon ari walungan atmosfir?

Walungan atmosfir tanggel waler pikeun kalolobaan angkutan horizontal uap cai di luar wilayah tropis, biasana antara daérah ageung aliran udara permukaan anu divergen. Biasana panjangna sababaraha kilométer sareng ratusan kilométer lega, janten masing-masing tiasa nyandak cai anu langkung ageung tibatan Walungan Amazon.

Sanaos ngan ukur nutupan 10% kuriling planét, aranjeunna ngagaduhan peran anu penting pisan dina ékosistem di panjuru dunya, kumargi éta ngagambarkeun langkung ti 90% uap cai anu diangkut ti kalér ka kidul.

Naon karusakan anu tiasa disababkeun?

Gambar - Felipe García Pagán

Gambar - Felipe García Pagán

Sanaos kaseueuran walungan anu aya di atmosfir lemah sareng nguntungkeun dina nyayogikeun hujan anu bakal ngeusi sumur cai nginum daérah anu dilangkunganana, kadang-kadang tiasa nimbulkeun seueur masalah. Caah, taneuh urug, karugian material, bahkan tiasa ngabunuh jalma sareng sato, sakumaha anu kajantenan nembé di Spanyol.

Tanggal 18 Désémber 2016, salah sahiji walungan ieu nyababkeun karusakan anu signifikan di kidul sareng kidul-wétan semenanjung sareng di Balares. Langkung ti 120l / m2 murag ngan dina dua belas jam di réa daérah, ngabalukarkeun banjir sareng maotna tilu urang.

Walungan atmosfir mangrupikeun bagian tina planét. Hatur nuhun ka aranjeunna, kami ngagaduhan seueur cai dina daérah anu béda-béda. Dupi anjeun kantos nguping ngeunaan aranjeunna?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.