naon ari astéroid

astéroid di jagat raya

Dina astronomi, meteorit jeung astéroid disebut sababaraha kali. Seueur jalma gaduh mamang ngeunaan naon bédana antara aranjeunna sareng naon ari astéroid Nyaan. Pikeun ngartos sadayana ciri tina sistem tatasurya urang, anjeun kedah terang naon astéroid.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon astéroid, naon ciri maranéhanana, asal jeung bahaya.

naon ari astéroid

naon ari astéroid

Astéroid nyaéta batu ruang angkasa anu leuwih leutik batan planét sarta ngorbit panonpoé dina orbit elips jeung jutaan astéroid, lolobana aya dina nu disebut "sabuk astéroid". Sésana disebarkeun dina orbit planét séjén dina sistim tatasurya, kaasup Bumi.

Astéroid mangrupa subyek panalungtikan konstan alatan jarakna ka Bumi. Sanaos kanyataan yén aranjeunna parantos ngahontal planét urang dina waktos anu jauh, kamungkinan dampakna rendah pisan. Kanyataanna, loba élmuwan ngaitkeun leungit dinosaurus kana dampak astéroid.

Ngaran astéroid asalna tina kecap Yunani anu hartina "tokoh béntang," ngarujuk kana penampilan maranéhanana sabab kasampak kawas béntang lamun ditempo ngaliwatan teleskop di Bumi. Dina kalolobaan abad ka-XNUMX, astéroid disebut "planétoid" atawa "planét dwarf".

Sababaraha nabrak di planét urang. Nalika aranjeunna asup ka atmosfir, aranjeunna hurung sareng janten meteor. Astéroid panggedéna sok disebut astéroid. Sababaraha urang gaduh pasangan. Astéroid panggedéna nyaéta Ceres, diaméterna ampir 1.000 kilométer. Taun 2006, International Astronomical Union (IAU) netepkeunana sabagé planét dwarf kawas Pluto. Lajeng Vesta jeung Pallas, 525 km. Genep belas geus kapanggih leuwih 240 km, sarta loba nu leuwih leutik.

Massa gabungan sadaya astéroid dina sistim tatasurya leuwih saeutik batan massa bulan. Objék panggedena kira-kira buleud, tapi objék anu diaméterna kurang ti 160 mil geus manjang, bentukna henteu teratur. Kalolobaan jalma aranjeunna peryogi antara 5 jeung 20 jam pikeun ngalengkepan hiji revolusi on aci.

Sababaraha élmuwan nganggap astéroid salaku sésa-sésa planét anu ancur. Paling dipikaresep, aranjeunna nempatan tempat dina sistim tatasurya dimana planét sizable bisa kabentuk, teu alatan pangaruh destructive Jupiter urang.

sumber

Hipotesis nyepeng yén astéroid nyaéta sésa-sésa méga gas jeung lebu anu ngembun nalika Panonpoé jeung Bumi kabentuk kira-kira lima juta taun ka tukang. Sababaraha bahan tina méga éta ngumpul di tengah, ngabentuk inti anu nyiptakeun panonpoé.

Sésana bahan ngurilingan inti anyar, ngabentuk fragmen ukuran béda disebut "asteroid". Ieu asalna tina bagian tina zat éta aranjeunna henteu dilebetkeun kana panonpoé atanapi planét tatasurya.

jenis astéroid

jenis astéroid

Astéroid dibagi jadi tilu golongan dumasar kana lokasina jeung tipeu gugusna:

  • Astéroid dina sabuk. Éta nu kapanggih dina orbit spasi atawa wawatesan antara Mars jeung Jupiter. Sabuk ieu ngandung kalolobaanana dina tatasurya.
  • Astéroid Centaur. Aranjeunna ngorbit dina wates antara Jupiter atanapi Saturnus sareng antara Uranus atanapi Néptunus, masing-masing.
  • astéroid trojan. Éta jalma anu ngabagi orbit planet tapi umumna henteu aya bédana.

Anu pangdeukeutna ka planét urang dibagi kana tilu kategori:

  • Astéroid Cinta. Maranéhanana nyaéta jalma anu ngaliwatan orbit Mars.
  • Astéroid Apollo. Jalma anu meuntas orbit Bumi mangrupakeun ancaman relatif (sanajan résiko dampak leutik).
  • Astéroid Aten. Bagian-bagian anu ngaliwatan orbit Bumi.

Ciri utama

naon ari astéroid di angkasa

Astéroid dicirikeun ku gravitasi anu lemah pisan, anu nyegah aranjeunna janten buleud sampurna. Diaméterna bisa rupa-rupa ti sababaraha méter nepi ka ratusan kilométer.

Éta diwangun ku logam jeung batu (lempung, batu silikat jeung nikel-beusi) dina babandingan nu bisa rupa-rupa nurutkeun unggal tipe awak celestial. Aranjeunna teu mibanda atmosfir sarta sababaraha boga sahanteuna hiji bulan.

Tina beungeut Bumi, astéroid katingalina mangrupa titik-titik cahaya nu leutik kawas béntang. Kusabab ukuranana leutik sareng jarak jauh ti Bumi, pangaweruhna dumasar kana astrométri sareng radiométri, kurva cahaya sareng spéktroskopi serapan (itungan astronomi anu ngamungkinkeun urang ngartos seueur tatasurya).

Anu umumna astéroid jeung komét nyaéta duanana benda langit anu ngorbit panonpoé, mindeng nyokot jalur anu teu biasa (sapertos ngadeukeutan panonpoé atawa planét séjén), sarta mangrupa sésa-sésa bahan anu ngawangun tatasurya.

Najan kitu, aranjeunna béda dina éta komét dijieun tina lebu jeung gas, kitu ogé séréal és. Komét dipikanyaho ku buntut atanapi jalan satapak anu ditinggalkeun, sanaos aranjeunna henteu salawasna ninggalkeun jalan satapak.

Sabab ngandung és, kaayaan sarta penampilan maranéhanana bakal rupa-rupa gumantung kana jarak maranéhanana ti panonpoé: maranéhna bakal tiis pisan jeung poék lamun aranjeunna tebih ti panonpoé, atawa maranéhna bakal haneut nepi jeung ngaluarkeun lebu jeung gas (ku kituna asalna kontrail). Deukeut panonpoe Komét diduga geus neundeun cai jeung sanyawa organik lianna di Bumi nalika mimiti kabentuk.

Aya dua jenis langlayangan:

  • jangka pondok. Komét anu butuh waktu kurang ti 200 taun pikeun ngurilingan panonpoé.
  • période lila Komét anu ngawangun orbit anu panjang sareng teu kaduga. Éta tiasa nyandak dugi ka 30 juta taun kanggo ngalengkepan hiji orbit ngurilingan panonpoé.

Sabuk astéroid

Beubeur astéroid diwangun ku gabungan atawa perkiraan sababaraha benda langit anu disebarkeun dina wangun cingcin (atawa beubeur), ayana di antara wates Mars jeung Jupiter. Diperkirakeun aya kira-kira dua ratus astéroid gedé (diaméterna saratus kilométer) jeung ampir sajuta astéroid leutik (diaméterna hiji kilométer). Kusabab ukuran astéroid, opat diidentifikasi minangka nonjol:

  • Ceres. Éta mangrupikeun sabuk panggedéna sareng hiji-hijina anu caket pisan pikeun dianggap planét kusabab bentukna buleud anu cukup jelas.
  • Vesta. Ieu mangrupikeun astéroid panggedéna kadua di beubeur sareng astéroid anu paling masif sareng padet. Bentukna nyaéta buleud datar.
  • Pallas. Éta mangrupikeun sabuk panggedéna katilu sareng gaduh lagu anu rada condong, anu khusus pikeun ukuranana.
  • Hygia. Éta kaopat panggedéna di sabuk, kalayan diaméter opat ratus kilométer. Beungeutna poék jeung hésé dibacana.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan astéroid sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.