Naon anu bakal kajadian upami asteroid ageung murag di Bumi?

meteorit nuju bumi

Téori, pilem, kelompok jalma, bahkan sababaraha sumber berita. Kantos disebatkeun naha meteorit bakal mangaruhan planet urang. Nanging, sabab éta kanyataan yén urang henteu pernah hirup salaku spésiés sareng urang henteu acan tiasa ngadokuméntasikeun, seueur anu parantos dibayangkeun sareng didugikeun perkawis éta. Tapi… naon akibatna?

Taun ayeuna, sababaraha astéroid caket Bumi parantos kaliwatan. Sababaraha dinten ka pengker, asteroid Florence, kalayan ukuran 4,4 km, lulus caket ka planét urang dina jarak 7 juta km. Sanaos henteu bahaya, kumargi jarakna sakitar 18 kali naon anu misahkeun urang sareng Bulan, mungkin pisan anjeun seueur anu heran naon anu bakal kajadian upami éta hasil anu fatal. Kanggo inri langkung, Oktober payun ieu, asteroid 2012 TC4 antara diaméterna 15 sareng 30 méter, éta bakal nembus ukur 44.000 kilométer jauhna.

Inténsitas karuksakan numutkeun ukuranana

dampak meteorit asteroid

Mimiti, kudu dicatet yén pangaruh tina meteorit leutik henteu sami sareng pangaruh ti anu gedé. Bujang dina 20 taun ka pengker, diperkirakeun yén aranjeunna parantos mangaruhan sakitar 500. Kusabab leutik, kamungkinan anu paling henteu malire kana data ieu kusabab éta henteu ngagaduhan résiko. Janten ku dimensina, urang tiasa ngawitan nyarios, jinis kawah anu bakal aranjeunna tinggalkeun sareng karusakan anu bakal disababkeun di sakurilingna. Upami aranjeunna langkung meteorit, karusakan langkung parah.

Meteor leutik, Panjangna 100 méter, bakal ngabalukarkeun kawah 3km diaméterna sareng mangaruhan radius 60km.

Upami meteorit diaméterna 1km, didieu urang bakal parantos mendakan kawah 25km kalayan ngancurkeun total naon waé anu aya di sisi 400km.

Jeung meteorit gedéSalaku mimiti 10km, urang bakal ngagaduhan masalah serius. Pangaruhna bakal nyababkeun kawah 200km kalayan a karuksakan total sagalana 3000km jauh.

Konsékuansi iklim anu bakal dialaman di planét

salju umur és salju

Asupna kana suasana salah sahiji awak ageung ieu langkung ti 100.000km / jam bakal nyababkeun, ti mimiti, gangguan sinyal radio sareng televisi. Kana lebet, aranjeunna bakal nuturkeun angin topan angin topan di sadaya daérah anu caket. Gumantung kana sakumaha anu parantos urang nyarioskeun, ukuran anu kagunganana. Sakali deui pencét, naon zona éta, sababaraha gempa bumi bakal nuturkeun. Malah di daérah-daérah anu teu aya sateuacanna. Teras, ti dieu, éta tiasa digolongkeun kana daérah dimana kerak bumi langkung sénsitip sareng bahkan tiasa nyababkeun bituna gunungapi gumantung kana titik dimana murag.

Saatos dampak meteorit, awan anu padet ageung atanapi sawaréh bakal nutupan planét. Pancuran runtah dina gilirannana bakal dialungkeun tiheula. Awan anu ageung éta bakal nyegah Surya tina katingali mangbulan-bulan. Tiis bakal dicirian dina méméter sareng dina bentuk és. Saeutik demi saeutik, seueur pepelakan anu bakal maot. Daérah anu paling kapangaruhan ku ieu bakal nyababkeun maotna sato hérbal. Pupusna bakal ngiringan sato karnivora ogé ngaleungit.

Odds nyata hiji meteor ngetrokan Bumi

rohangan meteorit asteroid

Hatur nuhun kana paleontology sareng paleoclimatologists, kamungkinan salah sahiji kajadian ieu kajantenan deui parantos dikaji. Dumasar kana timuan, urang mendakan yén pangaruh tina Meteorit ukuran 1km lumangsung unggal 2 juta tauns. Pikeun manula, éta tina 10km, kamungkinan turunna janten 1 unggal 370 juta taun. Untungna, éta mangrupikeun hal anu nyandak urang jauh pisan. Urang tiasa mendakan di dieu salah sahiji alesan sareng tiori anu bakal ngajelaskeun alesan pupusna dinosaurus.

Kusabab urang moal tiasa leres-leres ngaluarkeun yén fénoména sapertos kitu tiasa lumangsung hiji dinten, NASA parantos nyandak tindakan dina hal éta. Aranjeunna bahkan gaduh percobaan anu ditunda pikeun ngaléngkah meteorit anu hiji dinten tiasa janten ancaman nyata pikeun urang.

Mudah-mudahan sadayana ieu mangrupikeun téori murni, sareng yén urang henteu pernah kedah nyaksian akibat parah tina batuan raksasa ngalawan planét.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Juan Carlos cenahna

    Numutkeun ka nubuat Nostradamus ka payunna asteroid anu disebat an10 1999 bakal pencét ka Laut Tengah.