Naon alam semesta

naon alam semesta

¿Naon alam semesta? Éta mangrupikeun patarosan anu paling seueur ditaroskeun ku para ilmuwan dina sadaya sejarah. Nyaan, alam semesta nyaéta sagalana, tanpa aya pengecualian. Urang tiasa kalebetkeun kana jagad raya hal, énergi, rohangan sareng waktos sareng naon-naon anu aya. Nanging, nalika nyarioskeun naon anu aya di jagad raya ieu, langkung seueur rujukan pikeun luar angkasa planet Bumi.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon ieu jagat raya, ciri-cirina sareng sababaraha tiori na.

Naon alam semesta

naon alam semesta jeung galaksi

Alam semesta ageung, tapi panginten henteu aya watesna. Upami kitu, bakal aya zat anu teu aya watesna dina hiji béntang anu teu aya watesna, anu sanésna. Sabalikna, ngeunaan hal, éta utamina rohangan kosong. Sababaraha jalma malah ngaku yén alam semesta anu urang hirupkeun henteu nyata, éta hologram.

Alam semesta anu dikenal ngandung galaksi, gugus galaksi, sareng struktur langkung ageung disebat superclusters, ogé masalah intergalactic. Sanaos téknologi canggih anu aya ayeuna, urang masih henteu terang persis ukuranana. Perkara henteu disebarkeun sacara seragam, tapi dikonsentrasi dina tempat-tempat khusus: galaksi, bintang, planét, jst. Nanging, 90% ayana dianggap masalah poék anu teu tiasa urang titénan.

Alam semesta sahenteuna ngagaduhan opat dimensi anu dipikaterang: tilu dina rohangan (panjang, jangkungna, sareng lébar) sareng hiji dina waktosna. Kusabab kakuatan gravitasi dominan, éta nempel babarengan sareng ngalir terus. Dibandingkeun sareng langit, planét urang leutik pisan. Kami bagian tina tata surya, leungit dina panangan Bima Sakti. Bima Sakti gaduh 100.000 milyar bintang, tapi éta ngan ukur salah sahiji tina ratusan milyar galaksi anu ngawangun tata surya.

Formasi sareng karusakan

Téori Big Bang ngajelaskeun kumaha kabentukna. Téori ieu anu sakitar 13.700 milyar taun ka pengker, matéri ngagaduhan kapadetan sareng suhu anu teu aya watesna. Aya ledakan telenges sareng kapadetan sareng suhu alam semesta parantos ngirangan ti saprak éta.

Big Bang mangrupikeun tunggal, pengecualian anu teu tiasa dijelaskeun ku hukum fisika. Urang tiasa terang naon anu kajantenan ti mimiti, tapi masih teu aya panjelasan ilmiah pikeun momen enol sareng ukuran enol. Dugi ka misteri ieu kabuka, para ilmuwan moal tiasa ngajelaskeun kalayan pasti lengkep naon alam semesta ieu.

Ayeuna, aya séri tiori anu saatos hipotesis ngajelaskeun kumaha aranjeunna pikir akhir alam semesta bakal aya. Pikeun ngamimitian, urang tiasa nyarios ngeunaan modél na Beku ageung, anu nandeskeun yén perluasan terasna jagat raya bakal nyababkeun (dina samilyar taun) punah sadaya bintang, ngahasilkeun alam semesta anu tiis sareng poék.

Urang ogé tiasa nyebut téori tina Rip badag (atanapi cimata anu ageung) anu ngajukeun yén langkung seueur jagat raya ngalegaan, énergi gelap langkung dihasilkeun, ngahontal titik dina waktos nalika énergi poék bakal ngéléhkeun gravitasi, ngarusak kasaimbangan anu aya diantara duanana kakuatan sareng ngahasilkeun disintegrasi. naon waé tina jirim.

Pentingna zat poék

perkara poek

Dina astrofisika, komponén kosmis lian ti zat baryonic (materi biasa), neutrino, jeung énergi poék disebut zat poék. Nami na asalna tina kanyataan yén éta henteu ngaluarkeun radiasi éléktromagnétik atanapi berinteraksi sareng radiasi éléktromagnétik ku cara naon waé, janten teu katingali sapanjang spéktrum radiasi éléktromagnétik. Nanging, éta henteu kedah bingung sareng antimatter.

Bahan poék ngagambarkeun 25% tina total jagad raya, Kusabab pangaruh gravitasi na. Aya tanda kuat ayana, anu tiasa dideteksi dina objék astronomi anu ngurilingan na. Nyatana, kamungkinan ayana mimiti diajukeun dina 1933, nalika astronom Swiss sareng fisikawan Fritz Zwicky nunjukkeun yén "massa anu teu katingali" mangaruhan laju orbital gugus galaksi. Saprak harita, seueur pangamatan anu sanés sacara konsisten nunjukkeun yén éta mungkin aya.

Sakedik anu dipikaterang perkawis masalah gelap. Komposisina mangrupikeun misteri, tapi hiji kamungkinan nyaéta diwangun tina neutrino beurat biasa atanapi partikel dasar anu énggal diusulkeun (sapertos WIMP atanapi akson), ngan ukur pikeun sebutan. Jawaban anu jelas ngeunaan komposisi na nyaéta salah sahiji patarosan utama kosmologi modéren sareng fisika partikel.

Ayana zat poék penting ngartos modél Big Bang tina formasi jagat raya sareng pola paripolah objék luar angkasa. Itungan ilmiah nunjukkeun yén aya langkung seueur zat di jagad raya tibatan anu tiasa dititénan. Salaku conto, paripolah galaksi anu diprediksi sering robih tanpa alesan anu jelas, kacuali aya kamungkinan perkara anu teu tiasa dititénan ngagentos gravitasi masalah anu katingali.

Antimatter sareng énergi poék di jagad raya

énergi poék

Urang kedah henteu bingung bahan poék sareng antimateri. Anu terakhir mangrupikeun bentuk matérial biasa, sapertos perkawis anu nyusun urang, tapi éta diwangun tina partikel dasar anu ngagaduhan tanda listrik sabalikna: positip / négatip.

Anti éléktron mangrupikeun partikel antimatter, anu pakait sareng éléktron, tapi ngagaduhan muatan positip tibatan muatan négatip. Antimatter henteu aya dina bentuk anu stabil sabab ngancurkeun zat (anu aya dina proporsi anu langkung ageung), janten henteu ngatur dirina kana atom sareng molekul anu tiasa dititénan. Antimatter ngan tiasa dicandak ngalangkungan akselerator partikel. Nanging, produksi na rumit sareng mahal.

Énergi poék mangrupikeun bentuk énergi anu aya di sapanjang jagad raya sareng condong ngagancangkeun ékspansi ku cara ngusir gravitasi atanapi kakuatan. Diperkirakeun yén 68% zat energetic di jagad raya kagolong kana jenis ieu, sareng éta mangrupikeun bentuk énergi anu seragam pisan anu henteu berinteraksi sareng kakuatan dasar anu sanés dina jagad raya, naha éta disebat "poék". Tapi, dina prinsipna, éta henteu aya hubunganana sareng masalah poék.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon jagad raya, asal usulna sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.