Naon akrési

accretion

Lamun omongan Kami ngeunaan accretion urang nuju ngarujuk kana tumuhna awak ku gumpalan awak anu langkung alit. Hal ieu dianggo utamina dina bidang astronomi sareng astrofisika sareng fungsina ngajelaskeun sagala rupa fénoména sapertos cakram situél, cakram akrési atanapi akrési planét terestrial. Téori akrési planét diusulkeun taun 1944 ku ahli géofisika Rusia Otto Schmidt.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan akrési sareng pentingna na.

Naon akrési

massa hiji béntang

Akrési dipaké pikeun ngajelaskeun kumaha béntang, planét sareng satelit tangtu anu kabentuk tina nebula parantos kabentuk. Aya seueur benda langit anu parantos kabentuk ku akrési partikel ku kondensasi sareng sublimasi tibalik. Dina kosmos tiasa disebatkeun yén sadayana magnét dina hiji cara atanapi cara anu sanés. Sababaraha fenomena paling spektakuler di alam nyaéta magnét.

Akrési aya dina seueur objék astronomi anu béda. Malah dina liang hideung fenomena ieu aya. Bentang normal sareng neutron ogé ngagaduhan akrési. Mangrupikeun prosés anu jisim ti luar ragrag dina béntang khusus. Salaku conto, gaya gravitasi anu dilakukeun ku kerdil bodas nyababkeun jisim tumiba ka dinya. Sacara umum, hiji béntang biasana ngambang di jagad raya dikurilingan ku rohangan anu praktis kosong. Ieu ngandung harti yén teu seueur kaayaan anu tiasa nyababkeun tumiba massa dina benda langit ieu. Nanging, aya sababaraha kasempetan nalika éta tiasa.

Urang bade nganalisis naon kaayaan dimana akrési lumangsung.

Kaayaan akrési

formasi tata surya

Salah sahiji kaayaan dimana akrési tiasa kajantenan awak langit nyaéta yén béntang ngagaduhan babaturan anu sanésna. Bentang ieu kedah ngorbit. Dina sababaraha kasempetan, béntang pendamping caket pisan yén massa ditarik ka arah anu sanésna ku kakuatan sapertos anu aranjeunna tungtungna murag kana éta. Kusabab dwarf bodas ukuranana langkung alit tibatan hiji bintang biasa, jisim éta kedah ngahontal permukaanna kalayan gancang pisan. Hayu urang masihan conto yén éta sanés kurcaci bodas, tapi béntang neutron atanapi liang hideung. Dina hal ieu, laju caket kana kecepatan cahaya.

Nalika nepi ka permukaan, jisim ujug-ujug bakal laun supados gancangna bénten-bénten ti ampir kacepetan cahaya kana nilai anu langkung handap. Ieu lumangsung dina kasus béntang neutron. Éta kumaha Sajumlah énergi ageung dileupaskeun anu biasana katingali salaku sinar-X.

Akrési salaku prosés anu épisién

akrési massa

Seueur ilmuwan merhatoskeun naha Akrési mangrupikeun salah sahiji cara anu épéktip pikeun ngarobah massa kana énergi. Kami terang éta, hatur nuhun ka Einstein, énergi sareng massa sami. Panonpoé urang ngaleupaskeun énergi kusabab réaksi nuklir kalayan épisiénsi kirang ti 1%. Sanaon katingalina aya seueur énergi ti panonpoé, éta dileupaskeun épisién. Upami urang lungsur jisim kana bintang neutron, ampir 10% tina sadaya jisim anu murag murag kana énergi radioaktif. Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun prosés anu paling épisién pikeun ngarobah bahan kana énergi.

Béntang kabentuk ku akumulasi massa anu laun anu asalna tina lingkunganana. Biasana massa ieu diwangun ku awan molekul. Upami akrési lumangsung dina tata surya urang, éta kaayaan anu bénten pisan. Sakali konsentrasi jisimna cukup padet pikeun ngamimitian narik diri ku atraksi gravitasi nyalira, janten kentel janten bintang. Awan molekul rada muter sareng prosés dua tahap. Dina tahap kahiji, awan rubuh kana disk anu muter. Saatos éta, disk na langkung lambat laun ngawangun bintang di tengahna.

Salami prosés ieu hal-hal kajantenan dina cakram. Anu paling matak sadayana nyaéta di jero cakram pembentukan planét aya. Naon anu urang tingali salaku tata surya tadina mangrupikeun disk accretion anu nimbulkeun matahari. Nanging, dina prosés kabentukna matahari, bagian tina lebu dina disk éta diimbangi pikeun naékna planét-planét anu kagolong kana tata surya.

Sadaya ieu ngajadikeun tata surya mangrupikeun sésa anu kajantenan ti baheula. Disk protostellar penting pisan pikeun panilitian anu aya hubunganana sareng pembentukan planet sareng bintang. Kiwari, para ilmuwan teras-terasan milarian planét sakitar bintang-bintang sanés anu nyonto kana tata surya anu sanés. Sadaya ieu aya hubunganana sareng cara disk accretion jalan.

Utiliti pikeun mendakan liang hideung

Élmuwan mikir yén sadaya galaksi ngagaduhan liang hideung di tengahna. Sababaraha diantarana gaduh liang hideung anu ngagaduhan massa milyaran massa matahari. Nanging, anu sanésna ngan ukur gaduh liang hideung alit pisan sapertos urang. Dina raraga ngadeteksi ayana liang hideung, perlu dipikanyaho ayana sumber tina hiji hal anu tiasa nyayogikeun éta ku jisim.

Éta téori yén liang hideung mangrupikeun sistem binér anu ngagaduhan bintang ngurilingan. Téori rélativitas Einstein prédiksi yén sahabat bintang langkung caket kana liang hideung dugi ka mimiti nyerah jisimna nalika langkung caket. Tapi kusabab rotasi anu dipiboga ku bintang, tiasa waé disk accretion dihasilkeun sareng massa naék dina liang hideung. Proses ieu sadayana langkung laun. Nalika sababaraha massa murag kana liang hideung, sateuacan ngaleungit, éta ngahontal laju cahaya. Ieu katelah cakrawala kajadian.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan akrési sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.