Naon énergi poténsial

énergi poténsi gravitasi

Dina fisika boh listrik urang nyarioskeun énergi poténsial. Mangrupikeun salah sahiji dua jinis énergi anu utama sareng éta anu tanggung jawab nyimpen hiji obyék sareng éta gumantung kana posisina anu aya kaitannana ka obyék anu sanés. Éta ogé gumantung kana ayana médan kakuatan dina jero sareng faktor sanés. Énergi poténsial seueur dianggo boh dina bidang fisika boh listrik.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan éta.

Jenis énergi utama

énergi poténsial

Sanaos sadayana ieu sigana rada rumit ngartos, hayu urang tingali naon jinis énergi utama anu aya.

  • Énergi kinétik: nyaéta anu aya pakaitna dina gerak. Salaku conto, wilah kincir angin ngagaduhan énergi kinétik nalika angin ngahiliwir. Éta tiasa dirobih janten listrik upami aranjeunna badé dianggo.
  • Énergi poténsial: Éta mangrupikeun barang anu disimpen pikeun ngungkulan posisina anu aya kaitannana ka objék sanés. Salaku conto, bola anu nangtung jangkung ngagaduhan énergi poténsial anu langkung luhur anu aya kaitannana ka tingkat taneuh.

Urang bade ningali kumaha hiji obyék tiasa ngagaduhan énergi dina dua cara ieu. Jang ngalampahkeun ieu, hayu urang ngabayangkeun meriam. Nalika cannonball henteu acan dipecat, sadaya énergi anu dipiboga dina bentuk énergi poténsial. Jumlah énergi ieu gumantung kana sababaraha faktor sapertos posisi anu aya kaitannana ka objék séjén. Nalika éta dipecat, sadaya énergi ieu janten kinétik saprak tong pareum kalayan kecepatan luhur. Proyeksi nyimpen sajumlah ageung tanaga kinétik tapi kirang tina poténsial. Nalika anjeun ngalambatkeun, aranjeunna ngagaduhan énergi kinétik kirang sareng nalika aranjeunna lirén lengkep, aranjeunna balik deui kana énergi poténsial.

Conto énergi poténsial

bal dialungkeun

Kanggo langkung ngartos sadayana ieu, urang bakal masihan sababaraha conto. Hayu urang mikirkeun bal anu dianggo pikeun pembongkaran gedong. Nalika balna dieureunkeun lengkep sareng henteu dianggo, éta ngagaduhan énergi poténsial disimpen. Énergi ieu asalna tina dimana éta aya kaitannana ka objék séjén. Nalika balna mimiti gerak, éta bergerak sapertos pendil kanggo nyerang bagian tina gedong anu bakal dibongkar. Nya dina aksi gerakan balna mimiti ngagaduhan tanaga kinétik. Nalika éta ngalir sareng pencét témbok éta deui ngagaduhan énergi poténsial sareng tanaga kirang kinétik.

Nalika urang angkat ngangkat bola jangkungna urang nyimpen énergi poténsial anu langkung seueur. Ieu kusabab gravitasi Bumi narik bal kalayan kakuatan anu langkung ageung maka langkung luhur. Kusabab kitu, upami mariemball ditunda dina jangkungna tilu carita, éta bakal ngagaduhan énergi langkung seueur tibatan hiji anu jangkungna tilu séntiméter. Sadaya ieu gampang ditingali tina épék anu dipibanda nalika lungsur dina waktos anu sami. Ieu alesan naha disebatkeun yén jumlah énergi poténsial obyék gumantung kana kadudukanana atanapi kana kakuatan anu dilakukeun ku gravitasi dina éta.

Jinis énergi poténsial

énergi robah

Kami terang yén obyék tiasa nyimpen jinis énergi ieu sareng tiasa dirobih janten jinis sanés gumantung kana naon anu salajengna. Hayu urang tingali naon sababaraha jinis anu aya:

  • Énergi poténsial gravitasi: Éta mangrupikeun barang anu ngagaduhan obyék kusabab daya tarik bumi. Beuki luhur anjeun, beuki loba anu gaduh. Éta henteu ngan ukur hiji, kusabab énergi gravitasi tiasa berinteraksi sareng obyék anu langkung ageung.
  • Énergi poténsial kimia: Éta mangrupikeun objék anu disimpen numutkeun kumaha dua atom sareng molekul disusun. Urang terang yén atom sareng molekul tiasa dipesen sacara béda-béda gumantung kana kaayaan obyék éta nyalira. Éta ogé gumantung kana komposisi na. Molekul gaduh beungkeut kimia anu tangtu sareng tiasa atanapi henteu ngabalukarkeun réaksi. Salaku conto, nalika urang tuang urang ngarobah dahareun kana énergi kimia sareng sababaraha tuangeun bakal ngahasilkeun langkung seueur kalori tibatan anu sanés. Hal anu sami kajadian sareng bahan bakar sapertos minyak, anu sanggup nyimpen sajumlah ageung énergi poténsial pikeun engké ngajantenkeun kana listrik sareng panas.
  • Énergi poténsial listrik: Éta mangrupikeun obyék anu gumantung kana muatan listrik. Éta tiasa éléktrostatik atanapi magnét. Kandaraan tiasa nyimpen sababaraha énérgi poténsial éléktrostatik sareng éta mangrupikeun debit alit nalika keuna.
  • Énergi poténsial nuklir: Éta anu aya dina partikel inti atom. Éta dikaitkeun ku kakuatan nuklir sareng nalika urang megatkeun union ieu urang nyababkeun fisisi nuklir sareng urang ngadamel énergi ageung. Kami kéngingkeun énergi ieu tina unsur radioaktif sapertos uranium sareng plutonium.

Listrik sareng élastisitas

Aya ogé jinis énergi poténsial elastis anu aya hubunganana sareng pasipatan listrik zat. Élastisitas nyaéta kacenderungan pikeun meunangkeun deui bentuk aslina awak saatos ngalaman kakuatan deformasi. Pasukan ieu kedah langkung ageung tibatan résistansi anjeun. Conto énergi elastis nyaéta cinyusu nalika manjang. Nalika balik deui ka posisi awalna, kakuatan ieu henteu dilarapkeun deui.

Conto énergi poténsial elastis anu jelas pisan nyaéta bow and arrow. Énergi elastis ngahontal nilai maksimum sabab busur panginten bari narik serat elastis. Tegangan ieu ngajantenkeun kai ngabengkokkeun sakedik tapi tetep henteu aya kagancangan, janten teu aya énergi kinétik. Nalika urang ngaleupaskeun senar sareng panah mimiti némbak, énergi elastis dirobih janten énergi kinétik.

Sakumaha urang terang, dina listrik urang ogé nerapkeun konsép ieu. Sareng tiasa dirobih janten bentuk énergi sanés sapertos kinétik, cahaya, termal, jst. Sadaya kamungkinan ieu timbul salaku akibat tina kagunaan éléktromagnétisme.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan énergi poténsial, ciri na sareng kumaha jalanna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.