Naon ari ékosistem

naon ékosistem

Seueur jalma anu henteu terang naon ékosistem. Ékosistem nyaéta sistem biologis anu diwangun ku sakelompok organisme anu saling berinteraksi sareng lingkungan alam dimana aranjeunna hirup. Aya seueur hubungan antara spésiés sareng antara individu tina spésiés anu sami. Mahluk hirup butuh tempat pikeun hirup, nu disebut habitat alam. Di lingkungan tempat anjeun cicing, éta sering disebut biome atanapi biome. Rupa-rupa ékosistem aya di sakuliah dunya, masing-masing mibanda flora jeung fauna unik dipangaruhan ku kaayaan géologis jeung lingkungan.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun naon ékosistem, naon ciri na jeung tipena béda anu aya.

Naon ari ékosistem

leuweung

Lamun urang nyebutkeun yén unggal spésiés hirup di hiji ékosistem, éta sabab kapanggih di wewengkon dimana mahluk hirup jeung non-hirup berinteraksi. Ngaliwatan interaksi ieu, zat jeung énergi bisa ditukeurkeun, sarta kasaimbangan urang terang sustains hirup. Tambahkeun awalan eco- sabab nujul kana tempat sagemblengna alam.

Urang tiasa nyebatkeun yén sababaraha konsép parantos diciptakeun dina tingkat ékologis, sapertos biome, anu ngarujuk kana daérah géografis anu ageung anu kalebet sababaraha ékosistem anu dibatesan di daérah anu langkung terbatas. Dina ékosistem, ulikan ngeunaan hubungan antara organisme jeung lingkungan. Urang tiasa nyebatkeun yén skala ékosistem pisan variabel, sabab urang tiasa nyarios yén leuweung mangrupikeun ékosistem sareng balong tina jamur anu sami ogé ékosistem umum. Ku cara kitu, ngan manusa nu bisa nangtukeun wates-wates wewengkon nu bakal ditalungtik.

Wewengkon mindeng dibédakeun dumasar kana ciri-cirina sabab béda jeung daérah séjén. Lamun urang balik deui ka conto saméméhna, balong di leuweung boga kaayaan lingkungan béda ti bagian terestrial leuweung. Éta pisan sababna naha bisa imah tipena béda flora jeung fauna sarta boga tipe séjén kaayaan.

Dina hal ieu, urang tiasa ningali kumaha jinis ékosistem anu béda-béda diklasifikasikeun dumasar kana kritéria anu béda. Urang bisa ngobrol ngeunaan ékosistem alam jeung ékosistem jieunan. Dina dimungkinkeun aya campur manusa.

komponén

Urang bakal diajar naon rupa-rupa komponén ékosistem sareng kumaha aranjeunna berinteraksi sareng komponén abiotik sareng biotik. Sakabéh komponén ieu aya dina jaringan intricate bursa konstan zat jeung énergi. Hayu urang nganalisis naon aranjeunna dina leuwih jéntré:

  • Komponén Abiotik: Nalika urang ngarujuk kana komponén-komponén ieu, urang ngarujuk kana sadaya unsur anu nyusun éta tapi kakurangan kahirupan. Urang tiasa nyebatkeun yén éta mangrupikeun komponén abiotik atanapi inert sapertos cai, taneuh, hawa sareng batu. Sajaba ti éta, aya unsur alam séjénna kayaning radiasi panonpoé, iklim wewengkon, sarta artefak jeung runtah anu ogé dianggap komponén abiotik.
  • Komponén biologis: Komponén ieu kalebet sadaya mahluk hirup anu aya dina ékosistem. Éta tiasa baktéri, archaea, fungi, atanapi pepelakan atanapi sasatoan naon waé, kalebet manusa. Ieu bisa diringkeskeun yen aranjeunna elemen hirup.

Jinis sareng ciri

ékosistem akuatik

Urang bakal ningali naon jinis ékosistem anu aya di dunya. Éta bisa dibagi kana 4 grup badag, saperti kieu:

  • Ekosistem darat: Ékosistem dimana komponén biotik sareng abiotik berinteraksi dina atanapi di jero Bumi. Urang terang yén di jero Bumi, taneuh mangrupikeun ékosistem umum kusabab kapasitasna pikeun ngadukung sareng ngembangkeun karagaman anu ageung. Ékosistem terestrial didefinisikeun ku jinis vegetasi anu didirikeunana, anu didamel ku kaayaan lingkungan sareng jinis iklim. Tutuwuhan tanggung jawab pikeun berinteraksi sareng kaanekaragaman hayati anu beunghar.
  • Ékosistem akuatik: Ékosistem dicirikeun utamana ku interaksi komponén biotik jeung abiotik dina cai cair. Bisa disebutkeun yen, dina harti ieu, utamana aya dua jenis ékosistem laut, anu sedeng ékosistem cai asin jeung ékosistem cai tawar. Anu terakhir biasana dibagi kana lentik sareng lotik. lentik nya éta cai anu caina lalaunan atawa ngeuyeumbeu. Aranjeunna biasana danau sareng balong. Lotions, di sisi anu sanésna, nya éta cai anu ngalir langkung gancang sapertos aliran sareng walungan.
  • Ékosistem campuran: Ékosistem nu ngagabungkeun sahenteuna dua lingkungan, darat jeung akuatik. Sanajan dina kalolobaan kasus ékosistem ieu ogé ngalibetkeun lingkungan hawa latar, organisme kudu adaptasi pikeun ngadegkeun hubungan antara dirina jeung lingkungan. Éta tiasa dilakukeun sacara ad hoc atanapi périodik, sapertos di sabana anu banjir atanapi leuweung Varzea. Di dieu, urang nempo yén komponén biologis ciri nyaeta seabirds, sakumaha aranjeunna sakitu legana terestrial, tapi ogé gumantung kana sagara keur dahareun.
  • ékosistem manusa: Ciri utamana nyaéta silih tukeur zat jeung énergi, ninggalkeun jeung asup kana ékosistem, nu dasarna gumantung kana manusa. Sanaos sababaraha faktor abiotik sacara alami aub, sapertos radiasi panonpoé, hawa, cai, sareng darat, aranjeunna seueur dimanipulasi ku manusa.

Sababaraha conto

Hayu urang daptar sababaraha conto tipena béda ékosistem.

  • leuweung: Ieu mangrupikeun jinis ékosistem kalayan kombinasi kompléks komponén dimana urang mendakan rupa-rupa organisme anu ngawangun ramat dahareun anu kompleks. Tatangkalan ngalakukeun produksi primér sarta sakabeh mahluk hirup didaur ulang sanggeus dipaéhan ku dekomposer taneuh di leuweung.
  • Terumbu karang: Dina ékosistem ieu, unsur sentral tina komposisi biologis nyaéta polip karang. Terumbu karang hirup mangrupikeun bumi seueur spésiés akuatik sanés.
  • Leuweung Varzea: Éta mangrupikeun leuweung anu dibentuk ku dataran anu cukup dibalsem anu sacara périodik banjir. Ieu thrives dina biomes katelah nilai tropis. Éta diwangun ku ékosistem campuran dimana satengah ékosistem langkung terestrial sareng satengah sanésna seueur akuatik.

Jinis ékosistem

leuweung

Ékosistem terestrial

Diantara jinis ékosistem terestrial, perlu diperhatoskeun tempat-tempat dimana organisme berkembang. Beungeut taneuh dimana aranjeunna ngembangkeun sareng ngadegkeun hubungan saling disebut biosfir. Ékosistem ieu lumangsung di luhur jeung di handap taneuh. Kaayaan anu urang tiasa mendakan dina ékosistem ieu ditangtukeun ku faktor sapertos kalembaban, suhu, luhurna sareng lintang.

Opat variabel ieu decisive pikeun ngembangkeun kahirupan di wewengkon husus. Hawa nu terus handap katirisan aranjeunna béda ngeunaan 20 derajat. Urang ogé tiasa ngaidentipikasi curah hujan taunan salaku variabel utama. Curah hujan ieu bakal nangtukeun jinis kahirupan anu ngembang di sabudeureunana. Flora jeung fauna sabudeureun walungan béda ti naon urang bisa manggihan di sabana.

Nu leuwih luhur kalembaban jeung suhu, sarta handap luhurna jeung lintang, beuki rupa-rupa jeung hétérogén urang manggihan ékosistem. Aranjeunna sering beunghar spésiés sareng gaduh jutaan interaksi antara spésiés sareng lingkunganana. Sabalikna bener keur ékosistem anu tumuwuh di dataran luhur sareng kalembaban sareng suhu rendah.

Sacara umum, ékosistem darat leuwih rupa-rupa tur beunghar sacara biologis batan ékosistem akuatik. Ieu kusabab aya langkung seueur cahaya, panas tina panonpoé, sareng aksés langkung gampang kana tuangeun.

Ékosistem laut

Ékosistem laut

Ékosistem jinis ieu mangrupikeun anu panggedéna di sakabéh planét saprak ngawengku 70% tina beungeut planét urang. Sagara badag sarta caina beunghar mineral, sahingga kahirupan bisa ngamekarkeun ampir unggal juru.

Dina ékosistem ieu, urang mendakan komunitas ageung sapertos padang rumput laut alga, liang jero laut, sareng terumbu karang.

ékosistem cai tawar

Sanajan asup kana ékosistem akuatik, dinamika jeung hubungan antarspésiés henteu sarua di cai tawar jeung di cai asin. Ékosistem cai tawar nyaéta ékosistem anu diwangun ku situ jeung walungan, anu dibagi kana sistem cai tetep, sistem cai ngalir, jeung sistem lahan baseuh.

Sistem lentik diwangun ku danau sareng balong. Kecap lentic nujul kana laju di mana cai ngalir. Dina hal ieu, gerakan pisan low. Dina jinis cai ieu, lapisan kabentuk gumantung kana suhu sareng salinitas. Dina waktos ieu, lapisan luhur, thermocline sareng handap muncul. Sistem lotik mangrupikeun sistem dimana cai ngalir langkung gancang, sapertos walungan sareng jeram. Dina kasus ieu, cai ngalir leuwih gancang alatan lamping tina rupa bumi jeung gravitasi.

Lahan baseuh mangrupa ékosistem anu rupa-rupa sacara biologis sabab jenuh ku cai. Éta hadé pikeun manuk migrasi sareng anu nyéépkeun saringan, sapertos flamingo.

Sababaraha jenis vertebrata, kaasup sedeng jeung leutik, ngadominasi ékosistem ieu. Kami henteu mendakan anu ageung sabab henteu ngagaduhan seueur rohangan pikeun tumbuh.

Gurun Pasir

Kusabab gurun boga curah hujan pisan low, kitu ogé flora jeung fauna. Organisme-organisme di tempat-tempat ieu ngagaduhan kapasitas anu ageung pikeun salamet kusabab rébu taun prosés adaptasi. Dina hal ieu, saprak hubungan antara spésiés leutik, aranjeunna mangrupikeun faktor penentu, ku kituna kasaimbangan ékologis moal kaganggu. Janten, nalika hiji spésiés parah kapangaruhan ku naon waé jinis dampak lingkungan, urang mendakan épék jaminan anu parah pisan.

Sareng, upami hiji spésiés mimiti ngirangan jumlahna sacara drastis, urang bakal mendakan seueur anu sanésna badami. Dina habitat alam ieu urang manggihan flora has kayaning kaktus jeung sababaraha shrubs rupa-daun. Fauna ngawengku sababaraha réptil, manuk jeung sababaraha mamalia leutik jeung sedeng. Ieu mangrupikeun spésiés anu tiasa adaptasi sareng tempat-tempat ieu.

Gunung

Ekosistem jenis ieu dicirikeun ku relief na. Ieu di luhur tempat vegetasi jeung fauna teu tumuwuh ogé. Di daérah ieu, kaanekaragaman hayati henteu luhur. Éta turun nalika urang naék dina jangkungna. Suku gunung mindeng dicicingan ku loba spésiés jeung aya interaksi antara spésiés jeung lingkungan.

Di antara spésiés anu aya dina ékosistem ieu nyaéta ajag, antelop sareng embé gunung. Aya ogé manuk pamangsa, kayaning garuda botak jeung garuda. Spésiés kudu adaptasi jeung kamuflase pikeun mastikeun survival tanpa diburu ku silih.

Leuweung jeung sistem leuweung

biodiversiti

Ékosistem leuweung dicirikeun ku dénsitas tatangkalan anu luhur sareng sajumlah ageung flora sareng fauna. Aya sababaraha jenis ékosistem leuweung, diantarana urang manggihan leuweung, leuweung sedeng, leuweung garing jeung leuweung coniferous. Langkung seueur tatangkalan, langkung seueur kaanekaragaman hayati.

Jangkungna maénkeun peran penting dina ayana flora. Nu leuwih luhur luhurna, nu kirang tekanan sarta oksigén sadia. Ku kituna, ti luhurna 2500 méter di luhur permukaan laut, tatangkalan moal tumuwuh.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon ékosistem sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.