nalika panonpoé kabentuk

nalika panonpoé kabentuk

Hatur nuhun kana panonpoé urang tiasa hirup di planét urang. Bumi aya di daérah anu disebut zona padumukan anu, berkat jarakna ti panonpoé, urang tiasa nambihan kahirupan. Sanajan kitu, élmuwan geus salawasna questioned iraha panonpoé kabentuk sarta ti dinya kumaha sistim tatasurya urang boga kiwari dihasilkeun.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun nalika panonpoé kabentuk, ciri na pentingna.

Naon panonpoé

tata surya

Urang nyebut panonpoé béntang pangdeukeutna ka planét urang (149,6 juta km). Sadaya planét tatasurya ngorbit éta, katarik ku gravitasina, sareng komét sareng astéroid anu marenganana. Panonpoé mangrupikeun béntang anu cukup umum di galaksi urang, nyaéta, éta henteu katingali langkung ageung atanapi langkung alit tibatan béntang sanés.

Ieu mangrupakeun dwarf konéng G2 ngaliwatan runtuyan utama hirupna. Tempatna dina panangan spiral di pinggiran Bima Sakti, kira-kira 26.000 taun cahaya ti puseurna. Ieu cukup badag pikeun akun pikeun 99% tina massa sistim tatasurya, atawa 743 kali massa sakabéh planét nu digabungkeun dina planét sarua (kira-kira 330.000 kali massa Bumi).

The Sun, di sisi séjén, Mibanda diaméter 1,4 juta kilométer sarta mangrupa obyék panggedéna jeung caang di langit Bumi.Deudeuhna ngabedakeun beurang jeung peuting. Alatan émisi konstan radiasi éléktromagnétik (kaasup cahaya ditanggap), planét urang narima panas sarta cahaya, sahingga hirup mungkin.

nalika panonpoé kabentuk

nalika panonpoé mimiti kabentuk

Kawas sakabeh béntang, Panonpoé kabentuk tina gas sarta zat séjén anu mangrupa bagian ti awan molekul badag. Méga ambruk dina gravitasi sorangan 4.600 milyar taun ka tukang. Sakabéh sistim tatasurya asalna tina awan nu sarua.

Antukna, zat gas jadi padet nu ngabalukarkeun réaksi nuklir nu "ngahurungkeun" inti béntang. Ieu prosés formasi paling umum pikeun objék ieu.

Nalika hidrogén tina panonpoé dikonsumsi, éta dirobih janten hélium. Panonpoé nyaéta bal plasma raksasa, ampir sakabéhna sirkular, utamana diwangun ku hidrogén (74,9%) jeung hélium (23,8%). Salaku tambahan, éta ngandung unsur renik (2%) sapertos oksigén, karbon, neon sareng beusi.

Hidrogén, bahan kaduruk panonpoé urang, robah jadi hélium lamun dikonsumsi, ninggalkeun lapisan "helium lebu". Lapisan ieu bakal ningkat nalika béntang ngalengkepan daur hirup utama na.

Struktur jeung ciri

ciri panonpoé

Inti nempatan kalima tina struktur panonpoé. Panonpoé téh buleud jeung rada datar di kutub alatan gerak rotasi na. Kasaimbangan fisikna (gaya hidrostatik) disababkeun ku kasaimbangan internal tina gaya gravitasi anu ageung anu masihan massana sareng dorongan ledakan internal. Ledakan ieu dihasilkeun ku réaksi nuklir fusi hidrogén masif.

Éta terstruktur dina lapisan, sapertos bawang. Lapisan ieu nyaéta:

  • Inti. Wewengkon pangjerona. Ieu ngawengku saperlima béntang sarta boga total radius ngeunaan 139.000 km. Ieu tempat ledakan atom badag lumangsung di panonpoé. Tarikan gravitasi dina inti téh jadi kuat yén énergi dihasilkeun ku cara kieu bakal nyandak sajuta taun naek ka beungeut cai.
  • Zona pancaran. Éta diwangun ku plasma (hélium sareng hidrogén terionisasi). Wewengkon ieu ngamungkinkeun énérgi internal panonpoé gampang mancar ka luar, ngirangan pisan suhu di daérah ieu.
  • zona konvéksi. Di wewengkon ieu, gas geus euweuh ionized, jadi leuwih hésé pikeun énergi (foton) kabur ka luar sarta kudu ngalakukeun kitu ku convection termal. Ieu ngandung harti yén cairan dipanaskeun teu rata, ngabalukarkeun ékspansi, leungitna dénsitas, sarta naek jeung ragrag arus, kawas pasang.
  • Photosphere. Ieu wewengkon nu emits cahaya katempo ti panonpoé. Éta téh dianggap séréal caang dina beungeut poek, sanajan mangrupa lapisan lampu jero kira-kira 100 nepi ka 200 kilométer nu dianggap beungeut Panonpoé Sunspots, alatan kreasi materi dina béntang sorangan.
  • Kromosfir. Lapisan luar tina fotosfir sorangan leuwih tembus jeung harder katingal alatan kacaangan lapisan saméméhna. Ukuranna kira-kira 10.000 kilométer diaméterna, sarta dina mangsa samagaha panonpoé bisa ditempo dina warna beureum saulas di luar.
  • makuta panonpoé. Ieu mangrupikeun lapisan paling ipis tina atmosfir surya luar sareng sacara signifikan langkung haneut dibandingkeun sareng lapisan paling jero. Ieu mangrupikeun salah sahiji misteri anu teu kaungkab ngeunaan alam panonpoé. Aya dénsitas zat anu rendah sareng médan magnét anu kuat, dimana énergi sareng zat ngarambat dina kecepatan anu luhur pisan. Ogé, éta sumber loba sinar-X.

suhu panonpoé

Suhu panonpoé béda-béda dumasar daérah sareng luhur pisan di sadaya daérah. Dina inti na, hawa ngadeukeutan 1,36 x 106 Kelvin (kira-kira 15 juta darajat Celsius) tiasa kacatet, sedengkeun dina beungeut cai turun ka sakitar 5778 K (sakitar 5505 °C) sareng lajeng deui di luhur dina 1 atawa 2 Naek x 105 derajat Kelvin.

Panonpoé ngaluarkeun loba radiasi éléktromagnétik, sababaraha di antarana bisa ditempo salaku cahya panonpoé. Cahaya ieu gaduh rentang énergi 1368 W/m2 sareng jarak hiji satuan astronomi (AU), nyaéta jarak ti Bumi ka panonpoé.

Énergi ieu dilempengkeun ku atmosfir planét, ngamungkinkeun kira-kira 1000 W/m2 ngaliwat dina beurang caang. Cahya panonpoé diwangun ku 50% cahaya infra red, 40% cahaya katempo, jeung 10% sinar ultraviolét.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, berkat béntang sedeng ieu urang tiasa hirup di planét urang. Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan nalika panonpoé kabentuk sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.