Iraha aya aurora borealis di Spanyol?

Perang Sipil Spanyol

Urang terang yen lampu kalér mangrupakeun fenomena anu lumangsung utamana di bagian luhur belahan kalér. Di tempat-tempat kawas Norwégia, lampu kalér biasana lumangsung dina waktu nu tangtu taun. Sanajan kitu, aya lampu kalér di Spanyol salila perang sipil nu ngajempolan sakabéh nagara. Sapertos anu dipiharep, éta mangrupikeun acara atanapi henteu biasa.

Dina artikel ieu kami bade ngabejaan Anjeun nalika aya lampu kalér di Spanyol sarta sagala rinci ngeunaan eta.

Kumaha aurora borealis kabentuk?

subuh perang

Lampu Kalér tiasa ditingali salaku cahaya fluorescent anu tiasa ditingali dina cakrawala. Langit warna na warna sareng sigana aya anu sakti pisan. Nanging, éta sanés sihir. Éta hubungan langsung sareng aktivitas surya, komposisi Bumi sareng ciri anu aya dina atmosfir dina waktos éta.

Wewengkon dunya dimana aranjeunna tiasa katingali aya di luhur kutub Bumi. Lampu kalér kabentuk berkat bombardment partikel subatomik anu asalna ti Panonpoé dina salah sahiji kagiatan na katelah badai surya. Partikel anu dileupaskeun gaduh warna anu béda-béda ti wungu dugi ka beureum. Nalika aranjeunna ngalih ka luar angkasa, aranjeunna ngajalankeun kana médan magnét Bumi sareng hanyut. Éta pisan sababna naha eta ngan bisa ditempo dina kutub Bumi.

Éléktron ti mana aranjeunna Émisi radiasi panonpoé komposit ngahasilkeun émisi spéktral nalika nyanghareupan magnetosfir. Dina magnetosfir aya ayana badag molekul gas sarta éta berkat lapisan atmosfir ieu kahirupan bisa ditangtayungan. Angin surya nyababkeun éksitasi atom-atom anu ngabentuk luminescence anu urang tingali di langit. Luminescence nyebar nepi ka nutupan sakabéh cakrawala.

Henteu dipikanyaho nalika Lampu Kalér tiasa kajantenan, sabab badai surya teu acan kahartos. Diperkirakeun yén éta lumangsung unggal 11 taun, tapi éta mangrupikeun période perkiraan. Henteu dipikanyaho persis iraha aurora borealis bakal lumangsung pikeun tiasa ningali éta. Ieu mangrupikeun halangan anu ageung nalika ningali aranjeunna, sabab perjalanan ka kutub mahal sareng upami anjeun henteu tiasa ningali aurora di luhur éta, langkung parah.

Iraha aya aurora borealis di Spanyol?

iraha aya lampu kalér di spanyol dina perang

Dina 25 Januari 1938, ayeuna 75 taun ka tukang, hiji aurora borealis lumangsung anu bisa ditempo ti sakuliah Éropah. Spanyol, di satengahing perang sipil, geus ngalaman kajadian antara reuwas, bewilderment jeung sieun.

Angin konstan partikel éta ditiup tina panonpoe nyapu orbit Bumi sarta sumebar ka jauh ti tatasurya.. Salila kajadian éta, letusan telenges sarta ejections massa koronal lumangsung dina Panonpoé, greatly ngaronjatna jumlah bahan dibawa ku angin surya ieu. Ieu partikel muatan (éléktron jeung proton) nu, sanggeus ngahontal planét urang, asup ka atmosfir ngaliwatan kutub nuturkeun garis médan magnét Bumi.

Nalika aranjeunna ngarambat ngaliwatan atmosfir urang, partikel ieu ti panonpoé tabrakan jeung atom jeung molekul di atmosfir, transporting sababaraha énergi maranéhna kana naon nu dipikawanoh dina fisika salaku "nagara éléktronik bungah". Kusabab sakabeh sistem condong kana kaayaan énergi panghandapna, atom jeung molekul di atmosfir ngaleupaskeun kaleuwihan énérgi ku cara ngaluarkeun cahaya berwarna. Oksigén ngaluarkeun lampu héjo, konéng, jeung beureum, sedengkeun nitrogén ngaluarkeun lampu bulao.

Cahaya ieu mangrupikeun salah sahiji keajaiban alam anu paling indah di langit wengi: Lampu Kalér. Alatan mékanisme nu maranéhna ngabentuk, aurora lumangsung di wewengkon deukeut kutub Bumi, sarta ilaharna bentukna dina cingcin henteu teratur antara 65 sareng 75 derajat lintang, disebut "wilayah aurora"". Greenland, Lapland, Alaska, Antartika mangrupikeun sababaraha tempat dimana aurora umum. Di belahan kalér, aurora disebut "kalér" jeung "kidul" di kidul.

Perang Sipil Lampu Kalér

nalika aya aurora borealis di Spanyol

Cincin Auroral tiasa manjang ka garis lintang anu caket ka khatulistiwa nalika panonpoé ngalaman période kagiatan anu parah anu nyababkeun éjeksi anu ganas. Aurora di lintang low sapertos jarang, tapi aya loba kasus well-documented. Aurora éndah katingal ti Hawaii dina Séptémber 1859 sareng ti Singapura taun 1909. Nu anyar, Dina 20 Nopémber 2003, Lampu Kalér dititénan di seueur Éropa. Ogé di Spanyol aurora téh jadi langka nu ngan sababaraha bisa ditempo unggal abad.

Dina 25 Januari 1938, nalika Perang Sipil, lampu kalér katémbong di sakuliah jazirah. Cahaya beureum saulas, disababkeun utamana ku hélium jeung oksigén dina atmosfir handap, ngahontal maksimum na antara 20:00 p.m. jeung 03:00 a.m. on 26th.

Saksi nalika aya lampu kalér di Spanyol

Aya seueur saksi. Paco Bellido nyebatkeun sababaraha di antarana dina blog na «El beso de la Luna» sareng nyorot pedaran José Luis Alcofar dina bukuna «La aviation legionario en la Guerra Española». Numutkeun Alcofar, penampilan lampu mahiwal ieu di Barcelona sanggeus poé bombardment sengit greatly mangaruhan moral pasukan. Dina tulisan ieu, Juan José Amores Liza nranskripsikeun sababaraha kasaksian anu dikumpulkeun di Alicante. Koran ABC ngalaporkeun on 26th yén di Madrid ieu panginten yén éta téh seuneu jauh. Kusabab panonpoe tiasa katingali ti kalér-kuloneun kota, dipercaya yén gunung Pardo kahuruan. Tapi geura-giru ieu deduced yén éta téh fenomena météorologi alatan jangkungna sarta extension hébat cahaya.

Bapa Luis Rhodes, lajeng diréktur Observatorium Ebro, diterbitkeun catetan explanatory dina Herald on 27th, ngajéntrékeun aurora salaku "hiji kipas gede pisan cahaya nu muka ka arah langit ... Beuki whiter tur caang, saolah-olah ti a. pemantul anu kuat fokus kana zenith…"

Lampu kalér di tempat sanés di Éropa

Di seueur tempat sanés di Éropa, ti Paris ka Wina, ti Skotlandia dugi ka Sisilia, penampilan aurora parantos nyababkeun seueur anekdot. Di loba tempat, patugas pemadam kebakaran dibere beja yén éta téh seuneu. Fenomena ieu ogé katingal di Bermuda, dimana éta dipercaya janten kapal seuneu. Di Amérika Serikat, badai surya parantos nganonaktipkeun komunikasi radio gelombang pondok.

Dina sababaraha kementerian Katolik, subuh 1938 pakait sareng nubuat Our Lady of Fatima. Dina misteri kadua, barudak nyebutkeun aranjeunna nampi eta ti Virgin on July 13, 1917, sarta eta bisa dibaca kieu: "Lamun anjeun ningali peuting cahayana ku lampu kanyahoan, nyaho yén éta téh alatan tanda hébat anjeun dina. nami Allah anu bakal ngahukum dunya pikeun dosa-dosa na ngaliwatan perang, famines ... Tangtosna, sababaraha urang nempo tanda hébat dina aurora nu nyatakeun Perang Dunya II, jadi badai surya ieu sok disebut "Storm of Fatima".

Saluareun tafsir agama tahayul jeung tafsir, subuh 1938 éta hiji milestone husus dina Perang Sipil Spanyol. A episode fleeting nu bisa nyieun hiji katingal ka Surga, sababaraha fascinated, sababaraha terrified, sarta loba yakin yén sanajan Surga geus enraged ku savagery perang.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan nalika aya lampu kalér di Spanyol.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.