Naha sagara penting

sagara

Sagara, tempat seueur sato sareng mahluk melak. Kami jarang liren mikirkeun pangaruhna kana iklim, saatos kahirupan urang aya dina permukaan bumi. Nanging, planét urang katutupan ku 70% cai; nyaéta, dinten urang ka dinten kentel ngan 30%. Salaku tambahan, sagara ngandung ampir sadaya cai di Bumi: sakitar 97%. Sésana 3% perenahna di Kutub.

Dina khusus ieu kami bakal mendakan naha sagara penting ngartos iklimna, sareng kumaha pemanasan global tiasa ngarobahna.

Pentingna sagara

Arktik

Sagara mangrupikeun régulator termal, nyerep karbon dioksida. Nalika aranjeunna nutupan ampir sakabéh planét, sajumlah ageung CO2 nyerep ku cai na. Peuting aranjeunna ngaluarkeun panas anu aranjeunna nyerep siang, nalika aya cahya panonpoé; tapi henteu ngan éta, tapi terus ngirimkeun uap cai kana atmosfir, sahingga ngabentuk awan. Hatur nuhun kana siklus panyerepan sareng émisi ieu, suhu planét tetep langkung atanapi kirang stabil.

Tapi éta henteu ngan ukur mangaruhan suhu hawa, tapi ogé di bumi dugi ka hiji titik, sanaos jauh pisan ti basisir, kumargi benten arus laut. Sababaraha anu dibédakeun di dunya, sapertos Teluk Stream atanapi Antarctic Circumpolar Current. Aranjeunna ngagaduhan peran anu penting pisan dina ngatur iklim sareng dina siklus nutrisi cai. Ku cara kieu, sadaya sato anu hirup di sagara ngagaduhan tuangeun anu diperyogikeun pikeun salamet, ti krill dugi ka hiu bodas.

Aliran samudera tiasa tiis, anu asalna di lintang sareng garis lintang sedeng, atanapi haneut, anu mangrupikeun anu asalna ti tropis dugi ka lintang anu luhur. Nalika sababaraha dihijikeun, anu disebut giliran dibentuk yén di Hémisfér Kalér bakal muterkeun jarum jam, atanapi sabalikna di Hémisfér Kidul.

Naon kajadian upami sagara janten panas teuing?

Sagara sareng cuaca

Ieu anu ayeuna urang nyakseni: seueur pepelakan sareng sato mimiti maot, sareng sababaraha ogé ngatur adaptasi. Tapi aranjeunna sadayana ngagaduhan seueur masalah. Ganggang sareng plankton ngadukung sato sakedik krill, sareng krill didahar ku lauk anu langkung ageung sapertos paus sareng anjing laut. Maka, ranté tuangeun aya dina bahaya anu serius, bahaya anu parantos aya di dieu, sabab di seueur daérah populasi krill parantos dikirangan langkung ti 80%. Krill ngabibita dina cai tiis, caket kana és laut. Kalayan paningkatan suhu, aya permukaan anu kirang sareng kirang beku.

Di sisi séjén, karang mangrupikeun sato sagara anu peka pisan kana parobihan. Aranjeunna ngagaduhan hubungan simbiotik sareng ganggang, anu duanana ngagaduhan manpaat: ganggang, ku fotosintésis, nampi gula anu aranjeunna bagi sareng karang, anu nyayogikeun aranjeunna bumi anu aman. Tapi nalika caina panas teuing, ganggang henteu tiasa ngalakukeun prosés vital ieu, janten tungtungna mati, sareng karang janten robih, lemah, sareng akhirna layu ogé.

Sagara nyerep dugi ka saparapat tina CO2 anu dikaluarkeun manusa, tapi urang tiasa mayar harga anu luhur. Laut janten beuki asam, sareng pikeun ngajaga kasaimbangan rapuh anu diperyogikeun sato sareng sadaya mahluk anu cicing, éta kedah basa. Kerang atanapi karang éta sorangan ngan ukur dua anu teu tiasa hirup dina laut asem.

Pangaruh sagara kana iklim

Atlantik Kalér Ayeuna

Salaku urang nyarios, sagara mangaruhan iklim, naha di basisir atanapi rébuan kilométer ti dinya. Hatur nuhun kana naon anu katelah Thermohalin ayeuna, di Éropa urang tiasa ngaraosan iklim anu pikaresepeun. Tanpa anjeunna, urang bakal dipaksa nganggo pakean bulu haneut dina sasih usum salju.

Aliran ieu ngarambat sakabeh planét, manaskeun di Pasipik sareng Samudera Hindia dugi ka Antartika, dugi ka tilelep di Laut Norwegia. Dina waktos éta cai tiis sareng asin turun ka jero, dimana éta bakal angkat ka lintang haneut di Samudra Hindia sareng Pasipik dimana éta bakal muncul deui sahingga ngarengsekeun siklusna.

Naha uyah mangaruhan kana aliran?

Leres, leres. Sakumaha urang terang, nalika urang mesen inuman lemes sareng és, éta tetep ngambang dina permukaan; Di sisi anu sanésna, upami urang nambihan uyah kana cai éta bakal langsung tilelep. Kutub didamel tina cai tawar, tapi kurangna és, Cai Atlantik Kalér bakal kirang asin, sareng ieu tiasa hartosna yén di Éropa kami bakal ngalaman usum tiris anu tiis pisan. Masih, satelit NASA raket ngawaskeun és lebur sareng arus laut pikeun nyobian langkung ngartos sistem ieu.

Naha sagara penting

Dugi ka ayeuna, urang ngan mendakan 5% sagara. Kusabab pemanasan global, bakal aya seueur spésiés anu bakal punah Tanpa kami ningali aranjeunna bahkan sakali, sareng seueur deui anu sanésna, anu nyayogikeun kami salaku tuangeun, aranjeunna panginten henteu tiasa adaptasi.

Sagara kedah dijagaan sareng dijaga, kusabab éta urang sadayana gumantung.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.