Naha Pluto sanes planét?

naha pluto lain planét

Pluto, planét nu poho, geus lain planét. Dina sistim tatasurya urang baheula aya salapan planét nepi ka didefinisikeun deui naha planét téh planét atawa henteu, sarta Pluto kudu kaluar tina gabungan planét. Dina 2006 eta dipikawanoh salaku planét dwarf sanggeus 75 taun gawé dina kategori planet. Sanajan kitu, pentingna planét ieu considerable sabab awak celestial nu ngaliwatan orbit na disebut Pluto. Loba jalma teu nyaho naha pluto lain planét.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon alesan utama naha Pluto teu planét jeung naon ciri na.

Ciri utama

Pluto Pluto

Planét kerdil ngorbit panonpoé unggal 247,7 taun sareng jarak rata-rata 5.900 milyar km. Massa Pluto sarua jeung 0,0021 kali massa Bumi. atawa saperlima massa Bulan. Hal ieu ngajadikeun eta pisan leutik dianggap planet.

Leres, éta mangrupikeun planét Uni Astronomi Internasional salami 75 taun. Dina 1930, eta narima ngaranna ti dewa Romawi di dunya.

Hatur nuhun kana kapanggihna planét ieu, kapanggihna hébat kayaning Beubeur Kuiper engké kapanggih. Éta dianggap planét dwarf panggedéna, di tukangeun Eris. Ieu kabentuk utamana tina sababaraha jenis és. Urang manggihan yén és dijieunna tina métana beku, séjén nyaéta cai, sejen - batu.

Émbaran ngeunaan Pluto pohara kawates, sabab téknologi ti taun 1930-an teu acan cukup tebih maju pikeun nyayogikeun panemuan signifikan objék anu jauh ti Bumi. Nepi ka harita, éta hiji-hijina planét anu teu dilongok ku pesawat ruang angkasa.

Dina Juli 2015, berkat misi luar angkasa anyar anu ninggalkeun Bumi di 2006, anjeunna tiasa ngahontal planét dwarf sareng nampi seueur inpormasi. Inpormasi ieu peryogi sataun kanggo dugi ka planét urang.

Émbaran ngeunaan planét dwarf

permukaan pluto

Kusabab kanaékan sareng kamekaran téknologi, seueur hasil sareng inpormasi ngeunaan Pluto anu dicandak. Orbit na cukup unik, dibikeun hubungan rotasi na ka satelit, sumbu rotasi na, sarta parobahan jumlah cahaya pencét éta. Sadaya variabel ieu ngajantenkeun planét dwarf ieu janten daya tarik anu hadé pikeun komunitas ilmiah.

Éta naon anu langkung tebih ti panonpoé tibatan bumi sanés anu ngawangun sistem tatasurya. Sanajan kitu, alatan éséntrisitas orbitna, éta 20 taun leuwih deukeut ti orbit Néptunus. Pluto meuntas orbit Néptunus dina Januari 1979 sarta henteu ngadeukeutan Panonpoé nepi ka Maret 1999. Kajadian ieu moal lumangsung deui nepi ka Séptémber 2226. Nalika hiji planét asup kana orbit séjén, teu aya kamungkinan tabrakan. Ieu alatan orbit 17,2 derajat relatif ka pesawat ecliptic. Hatur nuhun kana ieu, jalur orbit hartosna yén planét henteu pernah patepang.

Pluto boga lima bulan. Sanajan ukuranana sabanding jeung astéroid urang, éta boga 4 bulan leuwih ti urang. Bulan panggedéna, disebut Charon, kira-kira satengah ukuran Pluto.

Suasana sareng komposisi

Atmosfir Pluto nyaéta 98 ​​persén nitrogén, métana, jeung sababaraha renik karbon monoksida. Gas-gas ieu ngagaduhan tekanan anu tangtu dina permukaan Bumi, sanaos kirang langkung 100.000 kali langkung handap tekanan di Bumi di permukaan laut.

Métana padet ogé kapanggih, sahingga suhu planét dwarf diperkirakeun handap 70 Kelvin. Alatan tipe husus orbit, hawa ngabogaan rentang considerable variasi sapanjang eta. Pluto tiasa sacaket 30 AU ka panonpoé sarta nepi ka 50 AU jauh ti panonpoé. Nalika ngajauhan panonpoé, atmosfir ipis mekar di planét, anu beku sareng ragrag ka permukaan.

Teu kawas planét séjén kawas Saturnus jeung Jupiter, Pluto pisan taringgul dibandingkeun planét séjén. Sanggeus panalungtikan, ieu disimpulkeun yen lolobana batu dina planét dwarf dicampurkeun jeung és alatan hawa low. Salaku urang geus katempo saméméhna, és asal béda. Aya anu dicampurkeun sareng métana, anu sanésna sareng cai, jsb.

Ieu tiasa dipertanggungjawabkeun kumargi jinis kombinasi kimiawi anu lumangsung dina suhu sareng tekanan anu handap nalika kabentukna planét. Sababaraha élmuwan speculate yén Pluto sabenerna Néptunus leungit bulan. Éta sabab kamungkinan planét dwarf dialungkeun kana orbit anu béda nalika kabentukna sistem tatasurya. Ku alatan éta, Charon kabentuk ku akumulasi materi torek ti tabrakan.

Rotasi Pluto

Pluto butuh 6.384 poé pikeun ngaréngsékeun hiji rotasi sabab disingkronkeun jeung orbit bulan. Éta pisan sababna naha Pluto jeung Charon salawasna dina sisi sarua. Sumbu rotasi Bumi nyaéta 23 derajat, sedengkeun sumbu rotasi astéroid ieu 122 derajat. Kutub-kutub ampir aya dina pesawat orbitna.

Nalika mimiti katingali, cahaya ti kutub kidulna katingali. Nalika pandangan urang ka Pluto robih, planét sigana poék. Dinten ieu urang tiasa ningali katulistiwa astéroid ti Bumi.

Antara taun 1985 jeung 1990, planét urang sajajar jeung orbit Charon. Ku alatan éta, hiji samagaha panonpoé Pluto bisa dititénan unggal poé. Hatur nuhun kana kanyataan ieu, kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngumpulkeun jumlah badag informasi ngeunaan albedo planét dwarf ieu. Urang émut yén albedo mangrupikeun faktor anu ngahartikeun pantulan sinar panonpoé hiji planét.

Naha Pluto sanes planét?

alesan naha pluto teu planét

Dina 2006, husus dina 24 Agustus, International Astronomical Union (IAU) ngayakeun pasamoan pohara penting: Nangtukeun persis naon planét. Éta sabab definisi saméméhna gagal pikeun ngaidentipikasi naon planét, sareng Pluto mangrupikeun pusat perdebatan, nalika astronom Mike Brown mendakan objék Eris anu langkung ageung tibatan Pluto dina Sabuk Kuiper sorangan. Ieu astronomi diwatesan wanoh, saprak lamun Pluto qualifies salaku planét, naha Iris henteu? Upami kitu, sabaraha planét poténsi anu tinggaleun dina sabuk Kuiper?

Perdebatan beuki jero nepi ka ahirna Pluto leungiteun gelar planetna salila rapat IAU 2006. International Astronomical Union ngahartikeun planét salaku awak kira-kira buleud anu ngorbit hiji béntang.. Ogé, planét kudu boga orbit jelas.

Pluto henteu nyumponan sarat anu terakhir, ku kituna sacara resmi teu kalebet planét dina tatasurya. Tapi debat masih kabuka, kalawan sababaraha arguing yén Pluto kudu balik deui ka daptar resmi. Dina 2015, misi New Horizons NASA mendakan yén planét "kuna" langkung ageung tibatan anu disangka para astronom.

Komandan misi Alan Stern mangrupikeun salah sahiji astronom anu teu satuju kana definisi planét ayeuna, kalayan nyatakeun yén Pluto kedah tetep diantara planét tatasurya.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa terang alesan kunaon Pluto sanés planét.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.