Naha disebatkeun yén leuweung hujan ngatur iklim dunya?

Leuweung hujan

Leuweung hujan tropis. Rebarna pepelakan anu méré tempat panyumputan pikeun sajumlah serangga, manuk, sareng jinis sato anu sanés, sapertos monyét atanapi rodénsia. Ngémutan perkawis éta ampir sapertos ngalamun, sabab dimana waé di dunya anjeun tiasa ngambekan hawa anu bersih bari ngararasakeun iklim anu pikaresepeun. Tapi, Naha anjeun terang yén upami sanés sanésna, kahirupan sapertos urang terang éta bakal ngalaman seueur kasusah pikeun ayana?

Penting pisan, yén éta nyarios yén leuweung hujan ngatur iklim dunya. Hayu urang terang kunaon.

Dimana leuweung hujan dipendakan?

Lokasi leuweung tropis

Gambar - Wikipedia

Nalika aranjeunna kantos ngaliput sakumna planét, ayeuna urang ngan tiasa ningali aranjeunna di daérah antara Tropic of Cancer sareng Tropic of Capricorn. Di daérah ieu sinar panonpoé sinar panonpoe langkung langsung sareng langkung intensitasna tibatan di dunya sanés, kumargi caket caket na. Kusabab kitu, jumlah jam cahaya sapopoé boro-boro ganti sapanjang taun, sahingga iklim tetep haneut sareng stabil, tanpa amplitudo termal ageung.

Pikeun tiasa ningali aranjeunna, urang tiasa angkat ka Afrika, Asia, Oséania, Amérika Tengah sareng Kidul, atanapi janten langkung khusus pikeun: Brasil, Républik Démokratik Kongo, Indonésia, Peru atanapi Kolombia, sareng anu sanésna. Sanaos aranjeunna ngan ukur nguasaan 7% permukaan bumi, aranjeunna ngatur iklim sadaya planét.

Naha ceuk aranjeunna ngatur iklim?

Leuweung hujan tropis

Pikeun ngabentuk serelek, éta peryogi inti anu bentukna, janten lebu tina atmosfir, partikel walirang tina sagara, atanapi bahkan aerobakterium. Hutan hujan tropis ngaleupaskeun, utamina ngalangkungan tangkal lega, milyaran aerobakteria ieu kana atmosfir. Aranjeunna nyéépkeun méga, sahingga ngahasilkeun seueur hujan dunya. Patarosan na, kumaha?

Jenis baktéri ieu dipikanyaho ngagaduhan protéin anu nyababkeun cai beku dina suhu anu langkung luhur tibatan biasana. Tiasa naék ku arus hawa, aranjeunna ngarangsang présipitasi awan dina suhu anu langkung luhur tibatan anu normal. Pikaresepeun, leres? Tapi masih aya deui.

Jumlah uap cai anu gedé pisan anu ngalirkeun daun nyiptakeun awan, anu mangrupikeun panyalindungan sababaraha bagéan anu paling haneut di Bumi. Panutup awan ieu ngagambarkeun seueur panas anu ngahontal urang ti Surya ka luar angkasa, sahingga ngajaga suhu anu langkung stabil.

Pikeun sadayana ieu, penting pisan urang ngajagaan aranjeunna, Kusabab éta salah sahiji cara anu paling saé pikeun ngajaga diri.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.