Naha aya seueur lini di Granada?

Naha jadi loba lini lumangsung di Granada?

Granada mangrupikeun propinsi dimana seueur gempa sering lumangsung. Sanaos henteu gempa anu luhur pisan sareng bahaya, aranjeunna sering pisan. Sadaya ieu ngandung harti yén élmuwan kedah diajar langkung seueur ngeunaan bagian tina Samenanjung Ibéria ieu sareng kamungkinan akibat tina seueur gempa. loba jalma heran naha di Granada seueur gempa.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun di jero naha aya jadi loba lini di Granada jeung naon konsékuansi maranéhanana.

Naha aya seueur lini di Granada?

ombak seismik

Biasana Bumi rada ngageter sareng sababaraha kali di Citarum Granada, salah sahiji daérah anu résiko seismik pangluhurna di semenanjung. Lini permukaan karasaeun di kota Granada sapertos Atarfe, Santa Fe atanapi Vegas del Genil aranjeunna alatan runtuyan lini anu dimimitian dina awal Désémber sarta reactivated dina Januari.

Ana Crespo Blanc, profésor géodinamika di Universitas Granada jeung ahli lini, ngajelaskeun yén magnitudo lini aya patalina jeung panjang sesar, nu di Granada ngan ukur 20 atanapi 25 kilométer, jadi teu mungkin bakal aya karuksakan lini anu leuwih kuat saperti anu bisa lumangsung di San Fransisco (AS).

Anu ngabalukarkeun kagiatan seismik ayeuna nyaéta konflik antara lempeng tektonik Afrika sareng Ibéria. "Kami dina wates lempeng anu pindah 5 milimeter sataun, sarta deformasi ieu bisa ngabalukarkeun lini ka ulang, "ceuk Crespo.

Naon téh ngagimbung seismik

gempa ngagimbung

Gerakan lempeng anu laun ieu tiasa memicu lini anu béda-béda gedéna, katelah ngagimbung seismik, di daérah caket dieu.

Manuel Regueiro, dekan College of Géologi, nunjuk kaluar: "The rélaxasi tegangan anu lumangsung dina faults, nu retakan dina batu, nalika hiji jalma ngalir nyiptakeun ranté, sarta aranjeunna sadayana pindah sarta ngabalukarkeun unggal sesar". Nurutkeun kana peneliti, jero gempa panungtungan éta ampir enol, sarta inténsitas ngaronjat kaayaan alertness sosial sabab, dina beungeut cai, warga ditanggap eta hadé.

Upami pusat épisentrum langkung jero, bahkan langkung kuat, gelombang bakal ngaleuleuskeun sareng kirang karasa dina permukaan. Émut ti IGN yén gempa 2010 langkung ageung tibatan magnitudo ayeuna (6,2 dina skala Richter) tapi, sabab indit deeper, éta kirang sengit.

Hasilna, nepi ka 40 gempa kacatet isuk ieu di Granada sarta dirasakeun nepi ka 6 propinsi Andalusia, 30 diantarana lumangsung dina tilu jam. Magnitudo pangkuatna nyaéta 4,3 jeung 4,2, kalawan episentrum di Santa Fe. Dampak gempa susulan ngajempolan rahayat Granada, anu sanajan geus biasa gerakan seismik, ninggalkeun aranjeunna on ujung tadi peuting.

Lini dina sesar pondok

Naha aya seueur lini di Granada sering?

"Gempa di dieu aya dina jalur sesar anu kawilang pondok," jelasna, nambahan yén rasa ogé gumantung kana lokasi imah. Di wewengkon taringgul fenomena ieu kirang diucapkan, sarta di wewengkon Vega, dimana Santa Fe atawa Atarfe aya, diamplifikasi sabab taneuhna henteu padet.

Jerona ogé mangaruhan dampak lini. Suhu 3,1 derajat kacatet sakitar beurang Salasa lumangsung ngan 5km jauhna: "Tanggana ngarasa yén éta normal sareng éta langkung seueur di daérah éta."

Jesús Galindo, profésor géodinamika di Universitas Granada, parantos nyuhunkeun dana langkung seueur pikeun tiasa ngumpulkeun data anu dipikabutuh pikeun ngaduga jinis kajadian ieu. "Kami ngagaduhan alat-alat, tapi kami peryogi dana," saur anjeunna, nalika tegangan peupeus langkung ti belasan kilométer sesar di Granada, nyababkeun jinis gerakan ieu di daérah caket dieu.

Ku cara kieu, anjeunna ngaramalkeun yén "bakal aya séri anu sami di hareup, sapertos jaman baheula." Rapprochement Eurasia jeung Afrika ngajadikeun wewengkon Pagunungan Betik, katutupan ku laut 10 juta taun ka tukang, sésana diangkat leuwih luhur ku kituna rupa bumi leuwih menonjol. "Aya seueur sesar leutik sareng sedeng di daérah Vega, anu mangrupikeun tempat dimana énergi konsentrasi. Éta sanggup ngahasilkeun lini gedéna tambah atanapi dikurangan 5».

Dina naon waé, “Gedong-gedong jaman kiwari geus leuwih hadé ti baheula.. Aranjeunna struktur nu nolak. Potongan atanapi cladding tina fasad bakal lepas. ”

Junta de Andalucía siap nyanghareupan lini

Elías Bendodo, Menteri Kapersidenan, Administrasi Umum sareng Dalam Negeri, ngalaporkeun Rebo ieu yén komisi éta ngalaksanakeun "ngawaskeun kontinyu" tina gerombolan seismik anu mangaruhan Granada sareng daérah metropolitanna, upami diperyogikeun. fase ngamimitian rencana contingency na pikeun resiko seismik ayeuna dina fase pre-darurat, sabab nurutkeun data ahli, runtuyan lini bisa manjang kana waktu.

Nalika kunjungan ka Pusat Koordinasi Darurat 112 di propinsi Granada, Bondodo ogé nganjang ka Institut Géofisika Andalusia sareng Pencegahan Bencana Seismik sareng nyaksian langsung séri intervensi anu aya hubunganana sareng gempa anu lumangsung di daérah Granada Vega.

Bondodo nyatakeun yén anjeunna ngartos "sieun umum sareng kateupastian" tina Granadans dina waktos sapertos ayeuna, sareng nambihan yén "Andalusia siap pikeun nyanghareupan kontingensi ieu kusabab urang ngagaduhan jasa darurat di payuneun nagara, mungkin pikeun ngajamin kaamanan sareng campur tangan nganggo protokol khusus sepanjang waktos.

Naha aya seueur lini di Granada sering

Zona deformasi ngalegaan tenggara ka Laut Alberan, dimana gempa utama lumangsung dina 2016, nyésakeun langkung ti 20 urang luka di Melilla. Salajengna, neruskeun ka Al Houcemas di Maroko, anu ogé ngalaman gempa catastrophic di 2004.

Sababaraha lini pangpentingna kacatet di Semenanjung Ibéria lumangsung deukeut Granada. Sapertos kasus Arenas del Rey di 1884, anu maéhan langkung ti 800 jalma sareng ngancurkeun rébuan gedong; Albolote, dina 1956, kalayan 11 maotna, atanapi Dúrcal, salah sahiji catetan anu paling kuat anu kantos kacatet di nagara urang, anu gedena 7.8, tapi teu ngabalukarkeun loba karuksakan saprak éta lumangsung dina jero 650 kilométer.

Saméméh lini ieu, dina 1431, hiji lini 6,7-magnitudo ngoyagkeun Granada, lajeng karajaan Muslim, sarta ngabalukarkeun karuksakan éksténsif ka Alhambra. Gempa 4,5 magnitudo Salasa mangrupikeun anu paling signifikan dina 40 taun ka pengker, sareng anjeun kedah uih deui ka 1964 pikeun milarian anu sanés 4,7 dina skala Richter.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan naha aya kitu loba lini di Granada.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.