Naha béntang kedip-kedip?

bentang di langit

Pasti nalika anjeun neuteup ka langit peuting anjeun tiasa ningali milyaran béntang anu ngawangun cakrawala. Salah sahiji kapanasaran anu dipiboga ku béntang, teu siga planét sareng satelit sanés, nyaéta aranjeunna kedip-kedip. Nyaéta, sigana aranjeunna nuju kedip-kedip terus. loba jalma heran naha béntang kedip-kedip jeung planét henteu.

Ku sabab kitu, urang badé ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyarioskeun ka anjeun kunaon béntang-béntang kedip-kedip sareng kunaon aranjeunna ngalakukeunana.

naha béntang kedip-kedip

langit bentang

Sagalana di luar atmosfir kedip-kedip (enya, kaasup panonpoé, bulan, jeung planét dina sistim tatasurya urang). Pangaruh ieu lumangsung nalika cahaya béntang berinteraksi sareng massa hawa. Dina kasus urang, éta massa hawa atmosfir, nu pinuh ku kaributan. Hal ieu nyababkeun cahaya terus-terusan réfraksi ku cara anu béda-béda, ku kituna cahaya tina béntang aya dina hiji tempat ti titik vantage urang dina beungeut cai, sarta sanggeus sababaraha milliseconds kaciri rada robah.

Naha urang teu perhatikeun kedip-kedip planét, panonpoé jeung bulan? Gampang ngajelaskeun. Kusabab jarak urang ti aranjeunna (béntang anu pangdeukeutna, Proxima Centauri, jarakna ngan ukur 4 taun cahaya), béntang ieu katingalina ngan ukur titik cahaya. Kusabab ngan ukur hiji titik cahaya anu ngahontal atmosfir, éta tiasa kapangaruhan pisan ku kaayaan nu teu tenang dina hawa sareng ku kituna bakal teras-terasan hurung. Salian ti deukeut, planét némbongan salaku disk (sanaos henteu ku mata taranjang), anu ngajantenkeun cahaya langkung stabil (sedengkeun Bulan sareng Panonpoé langkung ageung, janten pangaruhna henteu katingali).

Sababaraha béntang sigana robah warna ka warna

naha béntang kedip-kedip

Sawatara poé, kira-kira tengah peuting, béntang quintuple (salah sahiji béntang pangcaangna anu urang tingali di langit) aya di luhur cakrawala (arah N-NE), tapi cukup deukeut sahingga nembongan yen salian kedip-kedipogé ngagem kaluar. Dina rupa-rupa kelir (beureum, biru, héjo ...). Ieu fenomena anu cukup umum, gampang dititénan dina béntang deukeut cakrawala, tapi ogé ditempo dina béntang lianna.

Kateranganna sami sareng kedip-kedip, tapi urang tambahkeun yén jumlah hawa anu cahayana kedah ngarambat ka urang langkung ageung, janten réfraksi leuwih jelas, nu ogé ngajadikeun béntang kaciri terus robah warna ka warna. Ogé, sanajan aranjeunna henteu biasana kedip-kedip, planét ogé bisa ngaluarkeun cahaya robah ieu lamun aranjeunna deukeut pisan cakrawala.

Kumaha carana nyegah flicker

naha béntang-béntang ngagurilap di langit

Sanajan kedip-kedip béntang teu hartosna nanaon kasulitan pikeun urang, pikeun astronom hal bisa robah pisan. Urang boga loba observatorium dina beungeut Bumi, pikeun janten urang kedah ngaleungitkeun distorsi ieu pikeun ningali béntang. Jang ngalampahkeun ieu, sababaraha teleskop paling canggih di Bumi ngagunakeun optik adaptif, muterkeun kaca spion teleskop sababaraha kali per detik pikeun ngimbangan kaayaan nu teu tenang di atmosfir.

Astronom ngajukeun laser ka langit, nyiptakeun béntang jieunan dina widang panempoan teleskop. Ayeuna anjeun terang kumaha béntang jieunan kedah katingali sareng warna naon, sadayana anu anjeun laksanakeun nyaéta nyaluyukeun distorsi kaca spion ku piston pikeun ngaleungitkeun efek distorsi atmosfir. Éta henteu éfisién sapertos ngaluncurkeun teleskop ka luar angkasa, tapi éta langkung mirah sareng sigana nyayogikeun kabutuhan urang ogé.

Pilihan anu sanés, sapertos anu anjeun tingali, nyaéta ngaluncurkeun teleskop langsung ka luar angkasa. Tanpa atmosfir intervening, kedip-kedip leungit lengkep. Panginten dua teleskop ruang angkasa anu paling kasohor nyaéta Hubble sareng Kepler.

Dina ukuranana, Hubble jauh leuwih leutik batan teleskop anu aya di Bumi (sabenerna kira-kira saparapat ukuran eunteung teleskop observatorium badag), tapi tanpa pangaruh distorsi atmosfir. sanggup nyandak gambar galaksi milyaran cahaya - dina sababaraha taun. Anjeun ngan kudu kasampak di arah nu cukup lila pikeun nampa cahaya ti dinya.

Ogé, sababaraha teleskop boga eunteung sekundér leutik nu corrects pikeun kaayaan nu teu tenang atmosfir ieu, tapi ieu teu umum. Nyaéta, prosésna sapertos anu kuring nyarioskeun ka anjeun, tapi distorsi henteu lumangsung dina eunteung utama, tapi dina eunteung leutik anu mangrupikeun bagian tina alat anu kami anggo pikeun ningali.

Béntang robah inténsitas

Anjeun meureun geus ngadéngé béntang nu kedip-kedip sabab ngaluarkeun jumlah cahaya anu béda. Sanaos leres, parobihan éta henteu katingali ku sabab nyababkeun langit wengi kedip-kedip, sareng éta lumangsung dina waktos anu langkung lami tibatan sababaraha detik. Kanyataanna, sababaraha béntang ieu dipikawanoh pikeun rupa-rupa kacaangan jeung ukuranana, sarta kami nganggo aranjeunna pikeun mantuan urang hadé ngajajah alam semesta. Dina nutshell: béntang kedip-kedip sabab atmosfir planét distort cahaya maranéhanana saméméh ngahontal urang.

Kusabab aranjeunna jauh pisan, urang ngan ukur tiasa ningali titik-titik leutik cahaya, janten distorsi ieu kajantenan, sareng langkung caket anjeun ka cakrawala, distorsi ieu langkung jelas. Dina kasus planét, sanajan maranéhna kaciri leuwih badag ka mata taranjang, maranéhna kaciri urang salaku cakram leutik cahaya, sarta cukup cahaya ngahontal atmosfir sahingga distorsi cahaya disababkeun ku atmosfir teu katempo.

Naha béntang kedip-kedip: atmosfir

Cahya nu ninggalkeun béntang sarta ngumbara jauh ka Bumi bieu ngagulung. Ngajalankeun dina garis lempeng. Nalika kedah ngaliwat atmosfir, lintasanna robih. Sanajan atmosfir transparan, éta lain lapisan dénsitas seragam. Bagian anu pangdeukeutna kana permukaan langkung padet tibatan lapisan luhur. Sajaba ti éta, hawa haneut naék beurang, nu kirang padet ti hawa tiis. Sadaya ieu nyababkeun atmosfir janten gas ngagalura. Urang keukeuh, sanajan transparan.

Nalika cahaya tina béntang rék ngahontal urang, éta kudu ngaliwatan atmosfir. Ieu rada nyimpang unggal waktos eta encounters lapisan hawa tina dénsitas béda. Éta réfraksi nalika robih tina médium tina hiji dénsitas ka anu sanés. Jeung saterusna, terus-terusan. Kusabab hawa aya dina gerak konstan, urang mikir yén tarian saeutik béntang ngalakukeun ogé konstan, méré gambaran yen aranjeunna twinkling. Panyimpangan leutik ieu ogé tiasa nyababkeun aranjeunna robih warna, sapertos panonpoé nalika surup di cakrawala.

Kuring miharep yén kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan naha béntang kedip-kedip jeung planét henteu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.