Kumaha parobihan iklim mangaruhan nagara?

pangaruh tina parobihan iklim di dunya

Parobihan iklim ngagaduhan pangaruh anu parah di planet urang. Konsékuansi na ningkat boh dina frékuénsi sareng intensitas kusabab paningkatan dina pangaruh rumah kaca.

Dina sajarah Bumi parantos aya sababaraha parobihan iklim, nanging, anu dihasilkeun ku manusa mangrupikeun anu paling parah. Anu jadi sabab utama nyaéta émisi gas rumah kaca anu dibuang ka atmosfir ku kagiatan industri, pertanian, transportasi, jst. Nanging, parobihan iklim henteu mangaruhan sadayana nagara sami sabab tiasa dianggo gumantung kana ciri ékosistem sareng kapasitas ingetan panas unggal gas rumah kaca. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta?

Faktor anu mangaruhan iklim

cair disababkeun ku perubahan iklim sareng naékna suhu global

Sakumaha urang terang, pangaruh rumah kaca alami sareng peryogi pisan pikeun kahirupan di planét urang. Mangrupikeun sistem anu saé pikeun mindahkeun sareng transformasi énergi dina atmosfir, permukaan bumi sareng sagara. Atuh ku pangaruh rumah kaca, iklim Bumi tetep stabil sareng suhu rata-rata anu dijantenkeun tiasa hirup. Stabilitas ieu lumangsung kusabab jumlah énergi anu ditampi Bumi éta sami sareng anu masihan. Ieu nyababkeun kasaimbangan énergi anu saimbang.

Nanging, kusabab manusa sareng kagiatan urang anu ngaluarkeun gas rumah kaca kana atmosfir, kasaimbangan énergi ieu janten henteu saimbang. Nalika total énergi anu disimpen langkung ageung, manaskeun lumangsung sareng nalika éta tibalik, pendinginan. Dina kasus kami, urang tiasa sacara gampang nyimpulkeun yén jumlah énergi anu disimpen ku Bumi langkung ageung tibatan anu dikaluarkeun ku emisi gas rumah kaca anu nahan panas di atmosfir.

Konsentrasi gas rumah kaca parantos ningkat dina atmosfir ti saprak 1750 ku mimiti révolusi industri. Éta nalika pembakaran suluh fosil sapertos batubara sareng minyak mimiti nyéépkeun mesin pembakaran industri sareng transportasi. Émisi gas rumah kaca anu teu kakontrol ieu ka atmosfir nyababkeun kasaimbangan énergi positip dina sistem atmosfir Bumi. Maksudna, langkung panas dipikagaduh tibatan dipulangkeun ka luar angkasa.

Fluktuasi alam dina iklim

Fluktuasi alami sareng ayun sapertos fenomena El Niño

Seueur jalma ngaitkeun kajadian siklik atanapi iklim séjén tina sababaraha jinis sareng parobihan iklim. Leres pisan yén parobihan iklim ningkatkeun frékuénsi sareng inténsitas fenomena meteorologis ekstrem, tapi parobihan iklim anu disababkeun ku henteu saimbangna ieu dina kasaimbangan énergi henteu kedah bingung sareng turun naek alami dina iklim.

Nyatana, pikeun nunjukkeun yén ieu leres, kedah disebatkeun yén, bahkan dina periode nalika iklimna stabil, sistem anu ngawangun iklim terestrial aranjeunna turun naek sacara alami. Ilaharna, turun naek ieu disebut osilasi sabab osilasi antara dua nagara bagian utama.

Osilasi ieu tiasa ngagaduhan patalina sareng pangaruh anu hébat dina iklim boh régional boh global. Conto osilasi anu paling dikenal nyaéta Budak lalaki sareng budak awéwé. El Niño nyababkeun pemanasan anu jelas tina permukaan sagara di Pasifik khatulistiwa tengah sareng wétan, awét tilu atanapi opat. Nalika suhu daérah sagara ieu turun handapeun tingkat normal, fénoména disebut La Niña.

Naon pangaruh perubahan iklim?

Halodo akibat perubahan iklim ngajantenkeun tani sesah

Parobihan iklim ngagaduhan sababaraha épék anu nyababkeun béda-béda pangaruhna kana:

  • Ékosistem: Parobihan iklim nyerang ékosistem, ngirangan biodiversitas sareng nyusahkeun seueur spésiés salamet. Éta ogé ngarobih panyimpenan karbon dina siklus sareng nyebarkeun habitat masing-masing spésiés. Habitat anu rapuh mangrupikeun bahaya anu hébat pikeun nyanghareupan sasatoan sareng pepelakan sareng, sakapeung, tiasa hartosna punah spésiésna.
  • Sistem manusa: Kusabab pangaruh parah di atmosfir, hujan, suhu, sareng sajabana Parobihan iklim nyerang sistem manusa anu nyababkeun leungitna kinerja dina tatanén. Salaku conto, seueur pepelakan anu rusak ku usum halodo ekstrim atanapi henteu tiasa dipelak kusabab suhu luhur, peryogi rotasi pepelakan, hama ningkat, jst. Di sisi anu sanésna, usum halodo ningkatkeun kakurangan cai minum pikeun irigasi, nyayogikeun kota, nyeuseuh jalan, hiasan, industri, jst. Sareng alesan anu sami, éta nyababkeun karuksakan kaséhatan, munculna panyakit énggal ...
  • sistem urban: Parobihan iklim ogé mangaruhan sistem pakotaan, nyababkeun pola transportasi atanapi rute dirobih, téknologi anyar kedah ditingkatkeun atanapi dipasang dina gedong, sareng sacara umum mangaruhan gaya hirup
  • Sistem ékonomi: Naon anu kedah dicarioskeun ngeunaan sistem ékonomi. Jelas, parobihan iklim mangaruhan énergi, manufaktur, industri anu ngagunakeun modal alami ...
  • Sistem sosial: Parobihan iklim ogé mangaruhan sistem sosial anu nyababkeun parobihan dina hijrah, ngarah kana perang sareng konflik, pegatna ekuitas, jst.

Sakumaha urang tiasa tingali, parobihan iklim mangrupikeun hal anu mangaruhan urang dina kahirupan sadidinten sareng di sakuriling urang.

Kapasitas ingetan gas rumah kaca

Gas rumah kaca nahan panas dina atmosfir sareng ningkatkeun suhu global

Sakali kami parantos dianalisis kumaha parobihan iklim mangaruhan urang, urang badé fokus kana gas mana anu paling seueur sareng kakuatanna pikeun nahan panas. Ieu penting pikeun dipikanyaho kusabab beuki urang terang perkawis gas ieu, langkung seueur aspek urang tiasa nyobian pikeun ngirangan kanaékan pangaruh rumah kaca.

Gas rumah kaca (GHG) mangrupikeun gas tilas dina atmosfir anu nyerep sareng ngaluarkeun radiasi gelombang panjang. Aranjeunna ngaliput Bumi sacara alami sareng, tanpa aranjeunna dina atmosfir, suhu planét bakal langkung handap 33 derajat. Protokol Kyoto disatujuan dina 1997 sareng dikuatkeun dina 2005, éta kalebet tujuh gas rumah kaca salaku anu paling penting:

  • Karbon dioksida (CO2): Masing-masing gas rumah kaca parantos dipasihan unit dumasar kana kapasitas panahan panas di atmosfir. Unit éta disebut Global Warming Potential (GWP). CO2 ngagaduhan 1 CFM sareng émisi na pakait sareng 76% tina total émisi. Satengah tina CO2 anu dipancarkeun kana atmosfir nyerep ku sagara sareng biosfir. Sésa CO2 anu henteu nyerep tetep dina atmosfir salami saratus atanapi rébuan taun.
  • Métana (CH4): Gas metana mangrupikeun gas rumah kaca anu paling penting kadua, nyumbang 16% tina total émisi. PCM na nyaéta 25, nyaéta, nahan 25 kali langkung panas tibatan CO2, sanaos konsentrasi na dina atmosfir langkung handap. Siklus hirupna langkung pondok, bieu tahan kira-kira 12 taun di atmosfir.
  • Nitrous oksida (N2O): Éta gas rumah kaca jawab 6% sadaya émisi. Éta ngagaduhan GWP 298, sanaos kedah disebatkeun yén 60% émisi N2O kana atmosfir asalna tina sumber alami sapertos gunungapi. Mangrupikeun siklus hirupna sakitar 114 taun.
  • Gas fluorinasi: Paningkatan pemanasan sareng panahanan panas na tiasa 23.000 kali langkung kuat tibatan CO2. Aranjeunna tetep di atmosfir dugi ka 50.000 taun.

Parobihan Anu Dititén dina Presipitasi Tahunan Bumi

Parobihan iklim ngabalukarkeun ningkatna banjir

Pengamatan nunjukkeun yén ayeuna aya parobihan dina jumlah, intensitas, frekuensi sareng jinis présipitasi. Aspék presipitasi ieu umumna nunjukkeun variabilitas alami anu hébat; sareng fénoména sapertos El Niño sareng fluktuasi alam sanés dina iklim ngagaduhan pangaruh anu kasohor.

Dina abad ka tukang, Nanging, parantos aya tren jangka panjang dina jumlah présipitasi, sacara signifikan langkung seueur di beulah wétan Amérika Kalér sareng Kidul, Éropa kalér, Asia kalér sareng tengah, tapi jarang. di Sahel, Afrika kidul, Laut Tengah sareng Asia kidul. Salaku tambahan, éta parantos dititénan kanaékan umum fenomena hujan ageung, bahkan di tempat-tempat dimana total jumlah présipitasi turun.

Pangaruh perubahan iklim di Afrika

Parobihan iklim nambahan usum halodo

Afrika mangrupikeun buana anu paling rentan ka perubahan iklim. Kaseueuran Afrika bakal nampi kirang curah hujan, kalayan ngan ukur wilayah tengah sareng wétan anu ningkat hujan. Diperkirakeun bakal aya paningkatan lahan garing sareng semi gersang di Afrika antara 5% sareng 8% dugi ka 2080. Jalma-jalma ogé bakal ngalaman paningkatan setrés cai kusabab usum garing sareng kakirangan cai disababkeun ku perubahan iklim. Ieu bakal ngaruksak produksi tatanén sareng aksés kana dahareun bakal beuki hésé.

Di sisi anu sanésna, naékna permukaan laut bakal mangaruhan kota ageung anu aya di daérah basisir anu handap, sapertos Alexandria, Kairo, Lomé, Cotonou, Lagos sareng Massawa.

Pangaruh perubahan iklim di Asia

Parobihan iklim nyababkeun cair di Cina

Dampak salain ti Afrika bakal katingali di Asia. Salaku conto, lebur glasier bakal ningkatkeun banjir sareng longsoran batu, sareng mangaruhan sumber cai Tibet, India sareng Bangladés; Ieu dina gilirannana bakal nyababkeun turunna aliran walungan sareng kasadiaan cai tawar, sabab glasier surut. Dina taun 2050, langkung ti 1000 milyar jalma tiasa sangsara kakurangan cai. Asia Tenggara, sareng khususna seueur daerah delta ageung, résiko banjir. Sakitar 30% terumbu karang di Asia dipiharep bakal ngaleungit dina 30 taun ka hareup kusabab seueur tekanan sareng perubahan iklim. Parobihan curah hujan bakal ngakibatkeun paningkatan panyakit diare, utamina pakait sareng banjir sareng usum halodo.

Éta ogé tiasa ningkatkeun kisaran reungit malaria sahingga mangaruhan langkung seueur penduduk Asia.

Pangaruh tina parobihan iklim di Amérika Latin

Tatanén di Amérika Latin bakal sangsara tina perubahan iklim

Mundur glasier di daérah ieu sareng akibatna turunna curah hujan tiasa nyababkeun turunna cai anu aya pikeun tatanén, konsumsi sareng ngahasilkeun énergi. Ku kakirangan cai anu aya, produktivitas pepelakan pangan ogé bakal ngirangan sareng ieu bakal ngakibatkeun masalah kaamanan pangan.

Kusabab kapunahan seueur daérah tropis, Amérika Latin tiasa ngalaman kaleungitan karagaman biologis anu signifikan. Turunna kalembaban taneuh diperkirakeun nyababkeun a ngagantian laun leuweung tropis ku sabana di wétaneun Amonia. Ékosistem anu langkung kaancam anu aya di Karibia nyaéta terumbu karang, anu mangrupikeun seueur sumber daya laut anu hirup. Naékna permukaan laut bakal ningkatkeun résiko banjir di daérah handap, khususna di Karibia.

Pangaruh perubahan iklim di pulau-pulau leutik

Karibia sareng pulau-pulau alit sanésna bakal kapangaruhan ku naékna permukaan laut

Seueur pulau-pulau alit, contona di Karibia sareng Pasipik, bakal ngalaman pangurangan sumber daya cai dugi ka aranjeunna moal cekap pikeun nyumponan paménta dina waktos hujan anu handap. Naékna permukaan laut bakal nyusupkeun cai asin kana sumber cai seger sahingga moal deui diinum. Ogé Naékna permukaan laut diperkirakeun bakal nguatkeun banjir, gelombang badai, érosi sareng fenomena pantai anu bahaya, ngadamel ancaman kana prasarana vital, padumukan sareng fasilitas anu diperyogikeun pikeun kasalametan komunitas-komunitas pulau. Kaayaan pantai anu buruk sareng pemutihan karang bakal ngirangan nilai daérah ieu salaku tujuan wisata.

Sakumaha anjeun bakal ningali, parobihan iklim mangaruhan daérah anu béda dina sababaraha cara tapi ngagaduhan hal anu sami: ngancurkeun sagala rupa anu aya di jalanna.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.