Naékna permukaan laut beuki gancang beuki gancang

lebur és kutub és

Sakumaha parantos didugikeun dina kasempetan anu sanés, permukaan laut moal naék laun atanapi ajeg sakumaha waktosna. Upami konsentrasi gas rumah kaca terus sapertos kieu, naékna permukaan laut sareng suhu planét bakal beuki gancang.

Hiji panilitian parantos dianalisis tumuhna permukaan laut dina waktosna sareng parantos menyimpulkan yén éta ningkat dina 2014 50% langkung gancang tibatan di 1993. Naon sababna permukaan laut naék gancang pisan?

Lebur és kutub

lebur kutub kalér

Tingkat sagara beuki ningkat beuki gancang. Salaku tambahan, aya daérah anu, kusabab ayana fenomena meteorologis ekstrim sapertos badai sareng badai tropis, ngadorong cai laut ka darat sareng ngantepkeun seueur daérah basisir teu tiasa huni.

Panilitian parantos mendakan alesan naha permukaan laut naékna langkung gancang sareng gancang. Éta ngeunaan lebur tina és Greenland. Kanaékan suhu rata-rata global kusabab émisi gas rumah kaca disababkeun ku kagiatan manusa Hal ieu nyababkeun 25% tina kanaékan laju naékna permukaan laut. 20 taun ka pengker, lebur Greenland ngan nyababkeun naékna permukaan laut 5%.

Ieu tiasa ngajantenkeun urang ngeunteung kana gancangna kajadian alam kajantenan. Kami nyarioskeun kanyataan yén ngan dina 21 taun, laju lebur Greenland beuki gancang sareng gancang. Diperkirakeun yén dina taun 2050, Moal aya deui és dina usum panas di Kutub Kalér. Ieu tiasa hartosna leungitna jutaan kota basisir di sakumna dunya.

Dina 2014, tingkat sagara naék sakitar 3,3 mm / taun lawan 2,2 mm / taun di taun 1993, saur panaliti dina jurnal Perubahan Iklim Alam. Kacindekan tina padamelan ieu penting pisan sabab ngahasilkeun proyéksi anu ati-ati pisan tina naékna permukaan laut ka hareup. Diperkirakeun yén dina akhir abad ka, diperkirakeun aya kanaékan 60 dugi 90 séntiméter.

Bukti naékna permukaan laut

Bukti yén lebur Greenland sareng Antartika nyaéta ngagancangkeun naékna permukaan laut jelas pisan sareng jelas. Salaku tambahan, Greenland nyalira ngandung cai beku anu cekap pikeun naékkeun tingkat sagara sakitar tujuh méter, janten bahaya total lebur cap ieu ageung pisan. Kaseueuran élmuwan anu nalungtik lebur sareng naékna permukaan laut memperkirakan yén dina akhir abad ka pastina bakal tumuh langkung ti saméter.

Dina awal taun 1990an, satengah tina kanaékan éta dipedar ku dilation kusabab pemanasan, dibandingkeun sareng 30% 20 taun ka hareup, numutkeun panaliti. Greenland nyumbang kana naékna ayeuna sareng 25% ngalawan 5% dua dasawarsa ka tukang. Panilitian ieu parantos ngabantosan kanggo munggaran pikeun kéngingkeun dua padika anu béda pikeun tiasa ngukur tingkat laut.

Métode pikeun ngukur naékna permukaan laut

aya kurangna és sareng permukaan laut naék

Metode anu munggaran pikeun ngukur permukaan laut nyaéta nalungtik kontribusi kana naékna tilu unsur ieu: pelebaran sagara kusabab pemanasan global, parobihan dina jumlah cai anu disimpen di darat sareng lebur tina glasier sareng tutup és di Greenland sareng Antartika.

Di sisi séjén, cara anu kadua nganggo altimetry satelit. Ieu ngukur jarak antara satelit sareng permukaan laut. Ku cara kieu, upami jarakna turun, éta permukaan laut naék. Dugi ka ayeuna, data anu disayogikeun ku altimetry satelit nunjukkeun sakedik parobihan dina 20 taun ka pengker.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, naékna permukaan laut kedah ditaliti sacara jero kumargi seueur bencana anu tiasa disababkeun di daérah basisir sareng ékonomi di seueur nagara.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.