Munara angin

fungsi observasi angin

Manusa éta sok panasaran terang sadaya variabel anu mangaruhan iklim sareng meteorologi hiji daérah. Angin mangrupikeun salah sahiji variabel météorologi anu ngahudangkeun minat anu paling dipikaresep kumargi éta henteu tiasa diukur saé sareng henteu tiasa ditingali ku panon taranjang. Dumasar kana variabel ieu, langkung ti dua millennia saatos diwangun, éta masih tetep. Éta perkawis munara angin. Tempatna di lingkungan Plaka di Athena caket Roman Agora sareng handapeun suku Acropolis. Éta mangrupikeun konstruksi anu munggaran dina sadaya sajarah anu khusus ditujukeun pikeun ngalakukeun fungsi pangamatan dina meteorologi.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun anjeun sadaya sajarah, ciri sareng pentingna menara angin.

Ciri utama

Ogé kawanoh salaku Horologion atanapi Aérides, éta diwangun ku arsiték sareng astronom Andrónico de Cirro dina abad ka XNUMX SM. C., ditugaskeun ku arsiték Vitrubio sareng politikus Romawi Marco Terencio Varrón. Éta ngagaduhan rencana segi delapan sareng ngagaduhan diaméterna 7 méter sareng jangkungna ampir 13 méter. Mangrupikeun salah sahiji singularitas utama anu ngagaduhan wangunan ieu sareng ngajantenkeun unik. Sareng éta mangrupikeun struktur anu ngalayanan sababaraha kagunaan. Dina hiji sisi, éta mangrupikeun candi anu didékasikeun ka Aeolus, anu mangrupakeun Bapa Angin dina mitologi Yunani, janten éta dilayanan dina lingkungan agama. Di sisi sanésna, éta mangrupikeun observatorium pikeun variabel meteorologi ieu, janten éta ogé ngagaduhan fungsi ilmiah.

Masing-masing angin dominan anu niup di Yunani klasik diidentifikasi minangka Déwa sareng aranjeunna sadayana putra Aeolus. Pikeun urang Yunani kuno éta penting pisan pikeun terang ciri sareng asal usulna angin. Aranjeunna hoyong terang ti mana datangna angin ti saprak éta kota dagang anu balayar Laut Tengah nganggo layar. Kasuksésan sareng kagagalan kagiatan komérsial gumantung pisan kana angin. Normal yén kalayan parahu layar nyaéta angin atanapi bakal berperan penting dina ngangkut barang. Sadaya ieu mangrupikeun alesan anu cekap pikeun hoyong diajar sacara jero ngeunaan angin. Ieu dimana pentingna menara angin.

Kanyataan yén Menara Angin dipilih di gigireun Roman Agora (alun-alun pasar) sama sekali henteu dihaja. Padagang ngagaduhan sumber inpormasi anu manpaat pikeun kapentinganna sareng tiasa ngajantenkeun bursa anu langkung saé.

Asalna munara angin

munara angin di athena

Sakumaha anu parantos urang tingali, angin mangrupikeun variabel meteorologi anu paling dipenta pikeun terang dina waktos éta. Padagang tiasa ngagaduhan sumber inpormasi anu saé gunana pikeun kapentingan sorangan. Gumantung kana arah angin anu ngagelebug, reureuh atanapi sateuacanna sababaraha kapal ka palabuhan tiasa diperkirakeun. Anjeunna ogé tiasa terang sakitar sabaraha waktos kanggo barangna dugi ka tempat anu sanés.

Pikeun milarian terang naha perjalanan tangtu nguntungkeun, variabel angin dipaké. Upami anjeun kedah ngalakukeun sababaraha perjalanan kalayan langkung gancang sareng gancang, langkung saé anjeun tiasa ngarencanakeun hiji rute atanapi jalur sanésna gumantung kana kakuatan sareng jinis angin anu niup.

Komposisi munara angin

struktur ningali angin

Unsur anu paling matak tina menara angin aya dina bagian na anu pangluhurna. Masing-masing tina 8 fasad munara culminates dina frieze kalayan bas-relief panjangna langkung ti 3 méter. Di dieu angin diwakilan sareng dina masing-masing sigana aya anu ngagelebug ti tempat dimana éta nyanghareup. Angin 8 anu dipilih ku Andrónico de Cirro cocog pikeun bagian anu paling ageung sareng kompas Aristoteles naék. Hayu urang tingali naon angin anu tiasa dipendakan dina menara angin: Bóreas (N), Kaikias (NE), Céfiro (E), Euro (SE), Notos (S), Biwir atanapi Libis (SO), Apeliotes (O) sareng Skiron (NO).

Hateupna anu bentukna kerucut asalna tina menara sareng dinobatkeun ku tokoh parunggu Triton God. Angka Dewa Triton ieu biasa bertindak salaku badai cuaca. Rujak cuaca dipaké pikeun terang arah angin. Dina panangan katuhu na anjeunna nyandak batang anu nunjukkeun arah ti mana angin ngahiliwir sareng éta tumaros dina cara anu sami sareng naon anu baud tina vane cuaca konvensional. Dina raraga ngalengkepan inpormasi ngeunaan angin anu dicandak dina observatorium, aya kuadran surya dina fasad anu aya handapeun frieze. Kuadran ieu ngagaduhan kalemahan téoritis sareng ngamungkinkeun urang terang waktos siang nalika angin ngagelebug. Ku cara ieu aranjeunna tiasa terang leres nalika awan nutupan panonpoé sareng waktos ku jam hidrolik.

Kagunaan séjén

Kusabab tugu ieu masih dina kaayaan anu saé, maka éta dilélér pikeun nalungtik sareng diajar dina kanyamanan sareng detil. Éta tanpa diragukeun salah sahiji tugu ilmiah pangkolotna anu dikenal. Tujuan utama menara ieu nyaéta sababaraha. Aranjeunna dilayanan pikeun ngukur waktos dina kamajuan gerakan diurnal sareng périodik panonpoé berkat kuadran ukiran dina 8 sisina. Sisi ieu diwangun ku marmer pantelic. Di jero aya jam cai anu masih aya sésa-sésa sareng anjeun tiasa ningali pipa anu ngarah cai tina mata cai dina lamping Acropolis sareng anu ngaladénkeun toko pikeun kaleuwihan.

Éta jam pasir anu nunjukkeun jam beurang nalika mendung sareng wengi. Hateupna mangrupikeun ibukota piramida papan batu kalayan sendi radial ditutupan ku ubin. Éta parantos aya di tengah tempat vane cuaca dina bentuk anu anyar atanapi ketuhanan laut séjén naék.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan menara angin sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.