Modél meteorologi

Modél prediksi

Pikeun tiasa ngadamel prediksi dina meteorologi sareng terang kana cuaca anu badé dilakukeun, éta modél cuaca. Modél-modél ieu utamina dumasarkeun kana program komputer anu sanggup ngolah inpormasi météorologi anu cocog atanapi waktos anu khusus. Momen ieu sok diusahakeun janten dina waktos anu caket sareng didirikeun kanggo sababaraha bagéan planét sareng sikap anu tangtu. Kami moal ngajamin yén modél cuaca tiasa ngaduga kalayan pasti pisan kumaha kaayaan cuaca dina sababaraha dinten ka payun. Nyatana, akurasi anu cekap henteu dijamin saatos 4 dinten prediksi.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan modél cuaca sareng kumaha jalanna.

Ciri utama

model cuaca sareng parobihan

Modél météorologi kedah nganalisis seueur variabel météorologi. Variabelna nyaéta anu mangaruhan lapisan handap atmosfir anu urang terang salaku troposfera. Di dieu ayana fenomena meteorologi skala ageung sareng kajadian iklim lumangsung. Variabel anu bakal ditalungtik nyaéta kieu: suhu, kalembaban, mendung, angin, radiasi matahari, tekanan atmosfir, antara séjén. Sadaya variabel ieu teras-terasan robih kusabab sababaraha kagiatan sapertos rotasi sareng gerakan tarjamahan bumi dina panonpoé.

Sakali aranjeunna parantos ngaanalisis variabelna, aranjeunna tiasa dianggo kalayan persamaan matematika anu aranjeunna nyobian prédiksi ku cara anu langkung pas tibatan anu sanés kumaha suasana na dina sababaraha jam, dinten, minggu komo bulan sareng taun. Model meteorologis ieu anu nyobian ngira-ngira nilai variabel ti bulan sareng taun disebut modél iklim. Ieu kusabab bédana anu aya utamina antara meteorologi sareng klimatologi. Sareng éta metodologi mangrupikeun élmu anu ngulik waktos. Maksudna, waktos éta bakal dilakukeun dina waktos anu ditangtoskeun. Nanging, klimatologi mangrupikeun anu diajar épolusi nilai-nilai sadaya variabel atmosfir anu parantos urang sebatkeun di luhur ku sababaraha waktos.

Susunan nilai nyaéta anu ngawangun iklim daérah. Upami urang analisa dina pesawat horisontal, modél tiasa global sareng nutupan sakumna tonalitas bumi atanapi di tingkat régional, dina hal ieu éta ngan ukur nyertakeun bagéan planét.

Operasi modél meteorologis

Modél meteorologi

Model meteorologis nyebarkeun data anu diala ngalangkungan sumber anu béda. Tanggal ieu Éta diala tina radiosonde, satelit meteorologi sareng observasi meteorologi. Sadaya pangamatan ieu disebarkeun henteu rata sareng mampuh ngolah anu dipasihkeun ku metode asimilasi sareng analisis. Métode analisis ieu sanggup netepkeun sababaraha rupa parameter dumasar kana nilai-nilai tina variabel atmosfir. Sadaya nilai ieu tiasa dianggo ku algoritma matématika anu dianggo dina modél meteorologi ieu.

Hatur nuhun kana modél-modél ieu, itungan tiasa dilakukeun ku persamaan matématika tangtu anu ngagunakeun data anu diala sareng sayogi ayeuna. Hatur nuhun kana data ieu, perkiraan tiasa didapet dina tingkat parobihan nilai-nilai variabel atmosfir. Wirahma dina parobihan ieu aranjeunna ngamungkinkeun ngaramal kaayaan suasana dina waktos anu singget dina waktos payun.

Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon modél meteorologis dumasar kana data ieu janten kirang giat sareng ekstrak nalika langkung waktos. Nyaéta, beuki ka hareup urang hoyong ngukur sareng ngira-ngira kaayaan suasana, kirang akurat urang bakal ngagaduhan nilai.

Varian modél

naon ari modél meteorologi

Kusabab aya seueur jinis modél meteorologi, aya variasi anu hébat diantara aranjeunna. Sajumlah ageung model parantos dikembangkeun ku sababaraha lembaga sareng badan anu didédikasikeun pikeun diajar meteorologi. Organisme anu sami ieu mangrupikeun anu nerapkeun kaanekaragaman metodologis pikeun ramalan évolusi variabel meteorologi. Diantara modél-modél ieu kami paling dikenal salaku Sistem Ramalan Global tina Administrasi Samudera Nasional sareng Atmosfir Amérika Serikat (NOAA).

Aya ogé jinis modél sanés anu kirang dikenal tapi masih dianggo pikeun ramalan ieu. Kami ngagaduhan ECMWF. Éta modél ramalan Jangka Sedeng Éropa, éta modél ramalan anu dikaluarkeun ku pusat ieu dimana 23 nagara Éropa milik, kalebet Spanyol. Masing-masing diantarana ngagaduhan tujuan utama nyaéta salah sahiji prediksi météorologi sanaos ngagunakeun sababaraha téknik anu béda.

Modél anu kawéntar ogé nyaéta AVN. Éta modél Amérika Aviation. Modél na ngahontal sahenteuna 5 jam kanggo tiasa ngaduga naon anu bakal janten waktos dimana rute hiber tetep. Ku cara kieu, dijamin yén pertandingan badé dilakukeun tanpa aya gangguan.

Kontroler iklim sareng modél cuaca

Kontroler iklim dasarna mangrupakeun faktor anu mangaruhan iklim global. Sakumaha urang terang, jumlah nilai tina variabel atmosfir kana waktosna nyaéta anu netepkeun iklim daérah sareng saalam dunya. Ku alatan éta, pengendali iklim ieu penting nalika ngawangun modél météorologi.

Hayu urang tingali langkung jero ngeunaan naon waé variabel meteorologi anu diulik dina modél meteorologi:

  • Suhu: suhu mangrupikeun variabel anu paling mangaruhan iklim sareng meteorologi. Nilai-nilai ieu turun naek kusabab seueur kacenderungan sinar matahari dina permukaan bumi.
  • Asor: Asor nyaéta jumlah uap cai anu aya dina atmosfir. Asor ngamungkinkeun ngembangkeun présipitasi sareng kaayaan anu langkung tiis.
  • Angin: angin ngalir salaku fungsi tekanan atmosfir. Mesin utama na nyaéta radiasi surya anu tumiba dina permukaan bumi.
  • Tekanan atmosfir: éta mangrupikeun salah sahiji mesin utama présipitasi global. Parobihan tekanan lumangsung sareng parobihan jumlah radiasi surya anu nyerang permukaan bumi. Hasilna, titik kalayan tekanan atmosfir anu handap sareng anu sanés anu gaduh tekanan tinggi didirikeun. Dina titik tekanan rendah aya badai dimana bentuk présipitasi sengit sareng dina titik tekanan tinggi aya suhu anu saé sareng cuaca anu saé.
  • Radiasi surya: nyaéta jumlah cahya panonpoé anu nyerang permukaan bumi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan modél meteorologi sareng kumaha jalanna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.