Modél harmoni

modél harmoni

Kusabab 1 Juni 2017, AEMET parantos ngajalankeun modél numerik area terhingga Harmonie-Arome, anu sacara bertahap bakal ngagentos modél HIRLAM. Ku sabab kitu, model anyar ieu diterbitkeun dina ramatloka éksternal, sarta ti harita, ramatloka AEMET réngsé kaluaran tina Deterministic Numerical Model of Center Éropa pikeun Medium-Term Forecasting (CEPPM). Wewengkon Atlantik, anu ogé nyertakeun sabagéan ageung Éropa sareng belahan bumi kalér sareng kidul dugi ka D+0. Produk anyar ieu ngamungkinkeun deui visi visual anu janten lungse sareng incorporation tina modél harmoni jeung inhibisi HIRLAM ONR.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun naon diwangun ku model Harmonie, naon éta sarta naon mangpaatna.

Modél harmoni

Sinar panonpoé

Kaluaran variabel anu béda-béda ditampilkeun unggal 6 jam, ti 12 dugi ka 132 jam rélatif kana saluran modél, ngajalankeun dua kali sadinten di 00 sareng 12 UTC (sajam kirang ti waktos lokal semenanjung dina usum tiis sareng dua jam kirang dina usum panas) .

Variabel anu dipidangkeun nyaéta kieu:

aréa:

  • Curah hujan dina genep jam kahiji
  • Tekanan dina waktos nominal (ditampilkeun sacara standar)
  • Suhu dina waktos dipeunteun
  • Cloudiness dina waktu nominal
  • Angin dina jam nominal

Pikeun permukaan isobarik 850 hPa (rata-rata rata-rata jangkungna kira-kira 1,5 km):

  • Suhu sareng Poténsial dina angka anu sami
  • Pikeun permukaan isobarik 500 hPa (kira-kira 5,5 km):
  • Suhu sareng Poténsial dina angka anu sami
  • Pikeun permukaan isobarik 300 hPa (kira-kira 9 km):
  • Angin jeung poténsi dina inohong anu sarua

Ngeunaan daérah hémisfér, hémisfér kalér sareng hémisfér kidul, ti 12 dugi ka 132 jam tina waktos nominal modél, nunjukkeun pamitan unggal 12 jam, pikeun 00 sareng 12 UTC, variabel-variabel ieu disalurkeun:

  • tekanan permukaan
  • Potensi permukaan isobarik 500 hPa

Kaunggulan tina model Harmonie anyar

modél aroma harmonie

Modél Harmonie-arome nyaéta modél non-hidrostatik mesoscale anu ngamungkinkeun simulasi konvéksi. Sedengkeun pikeun model wewengkon terbatas HIRLAM, anu parantos damel di INM-AEMET salami 25 taun, geus nyieun strides hébat, teu ukur keur resolusi na luhur, tapi utamana pikeun simulasi convection jeung épék pakait na (hujan, angin kuat, hujan es, ngurangan listrik). Tapi éta teu hijina kaunggulan Harmonie-arome, eta oge model utamana alus keur prediksi suhu -variabel dina skala pisan lokal- jeung prediksi kabut jeung awan low, sarta fenomena topografi-gumantung séjén, diala dina Modél Harmonie parantos ningkat sareng ngahubungkeun sareng modél HIRLAM sareng CEPPM sahingga langkung cocog sareng modél nyata.

undeuran prediksi

ramalan cuaca

Wéb ogé kalebet ramalan aliran tina modél HARMONIE-AROME, salian ti anu sayogi ti 20 Juni, nyaéta: tekanan, suhu, angin, angin maksimum, curah hujan sareng panutup awan. Produk ngurangan nyaéta pos-processing dumasar kana eusi «graupel» (salju hujan es atawa hujan es leutik) dina awan convective, diadaptasi kana iklim ngurangan Spanyol. Nilai skala nyaéta sinar/km2, terpadu dina hiji jam atawa tilu jam. Nyaéta, éta mangrupikeun jumlah panarajangan kilat anu kamungkinan nyerang dina interval waktos éta dina daérah hiji kilométer pasagi.

Dina 6 Juli 2017, AEMET ngayakeun showcase tina Harmonie-arome anyar di AEMET, dimana sipat anu paling relevan sareng perbaikan anu parantos dihontal dipedar kana produk anu tiasa dianggo pikeun ngaduga kajadian cuaca anu parah sareng penerbangan.

Modél ieu resolusi horizontal 2,5 km. Ieu milik generasi anyar model non-hidrostatik anu sacara eksplisit ngajawab pikeun convection jero. Salaku tambahan, éta ngagambarkeun paningkatan anu signifikan dina ramalan lokal, khususna ngeunaan variabel di handap ieu: curah hujan, hujan beurat, angin, suhu sareng kabut. Ngembangkeun model kompléks misalna ngan bisa dihontal ngaliwatan gawé babarengan internasional.

Aplikasi prediksi anu dikembangkeun dina AEMET dumasar kana modél ieu ogé dijelaskeun: Widang Harmonie-arome anu dianggo dina operasi AEMET, widang anu dipikaresep pikeun kaayaan konvktif, nyaéta kakuatan modél non-hidrostatik, modél sora atmosfir pikeun prediksi Harmonie-arome, Anyar Widang jeung aplikasi sejenna sadia di ramatloka éksternal AEMET pikeun pamaké éksternal sarta ngembangkeun hareup.

Salaku tambahan, babandingan antara modél Eurocentre sareng Harmonie-arome ditampilkeun, sareng kumaha peramal tiasa nganggo widang Harmonie-arome énggal dina operasi, kayaning kilat, hujan es, atawa reflectivity.

Tungtungna, karya lumangsung AEMET urang dibere pikeun ménta 2,5 km Probabilistik Prediksi Modél (AEMET-SREPS), nu baris geura-giru sadia dina ramatloka AEMET sarta nu bakal ngalengkepan prediksi deterministik kalawan prediksi probabilistik. Salajengna, rencana palaksanaan Harmonie-arome diwakilan di AEMET, kalebet sababaraha fase patuh berturut-turut.

ulasan

Javier Calvo, kapala wewengkon modeling agénsi, ngécéskeun yén perbaikan hébat kudu dilakukeun, akurat ngaramal curah hujan jeung "paling importantly, kualitas organisme ngumpulkeun, naha éta téh cai salju atawa hujan es" jeung inténsitas maranéhanana " , nyaeta, lamun aranjeunna kuat "Ieu sabab modél téh 'non-hidrostatik', nyaeta, eta hadé ngarebut gerakan nangtung", commented anjeunna. «Henteu ngan ukur inténsitas anu diprediksi langkung akurat, éta ogé langkung akurat sacara spasial.«, nyaeta, lokasi fenomena, dieusian pamingpin modeling.

Diantara jasa anu diluncurkeun salaku hasil tina modél nyaéta "MeteoRuta", anu ayeuna sayogi dina situs wéb AEMET, dimana pangguna éksternal tiasa konsultasi cuaca di jalan, numutkeun jalma anu tanggung jawab téknologi ramalan sareng daérah aplikasi .

Jesús Montero, Kepala Produksi di AEMET, ngalaporkeun fase palaksanaan modél, ngajelaskeun yén modél éta sayogi pikeun pangguna dina wéb. Salaku ahli keukeuh, "Harmonie-Arome" Éta modél "sangat kompleks anu teu tiasa dikembangkeun ku hiji nagara«, jadi model dijieun ku teknisi ti total 26 stasion cuaca di nagara béda di Éropa jeung Afrika Kalér.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan téknologi modél Harmonie ramalan cuaca.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.