Modél atom Rutherford

Modél atom Rutherford

Saatos kenalan Modél atom Thomson, anu nganggap éléktron aya dina médium anu muatanana positip, modél anu langkung maju anu katelah Modél atom Rutherford. Élmuwan anu ngurus sateuacanna anyar ieu pikeun élmu nyaéta Ernest Rutherford. Anjeunna lahir tanggal 20 Agustus 1871 sareng pupus tanggal 19 Oktober 1937. Salami hirupna anjeunna masihan sumbangan ageung pikeun kimia sareng dunya sains umumna.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu kanggo nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan modél atom Rutherford.

Ékspérim Daun Emas

Pola daun emas

Modél lawas thomson nyarios yén éléktron aya dina médium anu muatan positip. Dina taun 1909, Ernest Rutherford, dipirig ku dua asistén anu namina Geiger sareng Marsden, ngalakukeun studi anu dikenal salaku percobaan Daun Emas dimana aranjeunna tiasa mastikeun yén "Puding kismis" Thomson anu kawéntar salah. Sareng ékspérimén anu anyar ieu sanggup nunjukkeun yén atom ngagaduhan struktur kalayan muatan positip anu kuat. Ékspérimén ieu atanapi tiasa ngabantosan deui sababaraha kasimpulan anu tungtungna ditepikeun salaku modél atom Rutherford di 1911.

Ékspérimén anu katelah Daun Emas henteu unik tapi aranjeunna dilaksanakeun antara taun 1909 sareng 1913. Kanggo ieu, aranjeunna dipaké laboratorium fisika Universitas Manchester. Ékspérimén ieu penting pisan kumargi kasimpulan énggal tiasa dicandak tina hasil na anu nyababkeun modél atom revolusioner.

Ékspérimén ieu sapertos kieu: lambaran ipis emas ngan kandel 100nm kedah dibom ku jumlah partikel alfa anu ageung. Partikel alfa ieu sareng ion. Nyaéta, atom anu teu ngagaduhan éléktron, janten éta ngan ukur ngagaduhan proton sareng neutron. Ku ngagaduhan neutron sareng proton, muatan total atom positip. Épérimén ieu utamina ngagaduhan tujuan pikeun nguatkeun naha modél Thomson leres. Upami modél ieu leres, partikel alfa kedah ngaliwat atom emas dina garis lempeng.

Dina raraga diajar panipuan anu disababkeun ku partikel alfa, saring séng sulfida fluoresensi kedah ditempatkeun di sakuriling foil emas anu saé. Hasil tina ékspérimén ieu nyaéta dititénan yén sababaraha partikel tiasa nembus atom emas tina lambaran dina garis lempeng. Nanging, sababaraha partikel alfa ieu dialihkeun ka arah anu acak.

Kacindekan tina ékspérimén Daun Emas

Ékspérimén

Kusabab kanyataan ieu, teu mungkin pikeun nguatkeun naon anu dianggap modél atom saméméhna. Sareng ieu anu model atom ieu nunjukkeun yén muatan positip disebarkeun sacara seragam dina atom-atom sareng ieu bakal ngajantenkeun langkung gampang pikeun nyebrangna kusabab muatanana moal kuat teuing dina titik anu tangtu.

Hasil percobaan Daun Emas ieu henteu kaduga pisan. Ieu ngajantenkeun Rutherford mikir yén atom ngagaduhan pusat kalayan muatan positip anu kuat anu dilakukeun nalika partikel alfa cobi pasihkeun ditolak ku struktur pusat. Dina raraga netepkeun sumber anu langkung dipercaya, partikel-partikelna dianggap dina jumlah anu dicerminkan sareng anu henteu. Hatur nuhun kana pilihan partikel ieu, dimungkinkeun pikeun nangtoskeun ukuran inti dibandingkeun sareng orbit éléktron anu aya di sakurilingna. Éta ogé tiasa disimpulkeun yén kaseueuran rohangan atom kosong.

Éta tiasa ditingali, sababaraha partikel alfa dialihkeun ku foil emas. Sababaraha diantarana nyimpang ngan ukur dina sudut anu leutik pisan. Ieu ngabantosan kacindekan yén muatan positip kana atom henteu disebarkeun merata. Nyaéta, muatan positip ayana dina hiji atom dina cara konséntrasi dina volume ruang anu alit pisan.

Saeutik pisan partikel alfa kumalayang deui. Penyimpangan ieu nunjukkeun sakumaha ceuk partikel ieu tiasa rebound. Hatur nuhun kana sadaya pertimbangan énggal ieu, modél atom Rutherford tiasa didirikeun ku ideu anyar.

Modél atom Rutherford

Ernest Rutherford

Urang bakal diajar naon prinsip modél atom Rutherford:

  • Partikel anu boga muatan positip dina jero atom aranjeunna disusun dina jilid anu leutik pisan upami urang ngabandingkeunana sareng total volume atom anu nyarios.
  • Ampir sadaya massa anu ngagaduhan atom aya dina jilid leutik anu disebatkeun. Massa jero ieu disebut inti.
  • Éléktron anu muatan négatip kapanggih muter-muter ngurilingan inti.
  • Éléktron diputer dina kecepatan tinggi nalika aya di sakitar inti sareng éta dilakukeun dina jalur sirkular. Lintasan ieu disebut orbit. Engké abdi badé aranjeunna katelah orbital.
  • Duanana éléktron anu muatanana négatip sareng inti atom anu dieusi positip teras-terasan dijantenkeun berkat kakuatan tarik éléktrostatik.

Tampi sareng watesan modél atom Rutherford

Sapertos anu diarepkeun, modél anyar ieu ngabayangkeun panorama atom anu anyar dina dunya ilmiah. Hatur nuhun kana modél atom ieu, seueur élmuwan engké tiasa diajar sareng nangtoskeun jumlah éléktron anu masing-masing unsur dina tabel périodik. Salaku tambahan, pamanggihan anyar tiasa dilakukeun anu ngabantosan ngajelaskeun fungsi hiji atom ku cara anu paling saderhana.

Nanging, modél ieu ogé ngagaduhan sababaraha watesan sareng bug. Sanaos mangrupikeun terobosan di dunya fisika, éta sanés modél anu sampurna atanapi henteu lengkep. Sareng éta tina numutkeun hukum Newton sareng aspék penting tina hukum Maxwell, modél ieu henteu tiasa ngajelaskeun sababaraha hal:

  • Anjeunna henteu tiasa ngajelaskeun kumaha muatan négatip tiasa disatukan dina inti. Numutkeun kana tibia éléktronik, muatan positip kedah silih tolak.
  • Kontradiksi anu sanésna nyaéta pikeun hukum dasar éléktrodinamik. Upami éléktron anu muatan positip dianggap muter ngurilingan inti, éta kedah ngaluarkeun radiasi éléktromagnétik. Nalika ngaluarkeun radiasi ieu, énergi dikonsumsi pikeun éléktron ambruk dina inti. Ku alatan éta, modél atom striated moal tiasa ngajelaskeun stabilitas atom.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan modél atom Rutherford.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.