Mesosfir

mesosfir sareng gas

Suasana Bumi dibagi kana sababaraha lapisan, anu masing-masingna ngagaduhan komposisi sareng fungsina anu béda. Hayu urang pokus ka mesosfir. Mesosfir mangrupikeun lapisan katilu atmosfir Bumi, ayana di luhur stratosfer sareng handapeun thermosfir.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon éta mesosfir, naon pentingna, komposisi sareng ciri na.

Ciri utama

lapisan luhur atmosfir

Mesosfir dugi ti sakitar 50 kilométer dugi ka 85 kilométer di luhur bumi. Kandelna 35 kilométer. Suhu lapisan tengahna beuki tiis kusabab jarak ka bumi naék, nyaéta luhurna naék. Di sababaraha tempat anu langkung haneut, suhu na tiasa ngahontal -5 derajat Celcius, tapi di altitud sanésna suhu bakal turun janten -140 derajat Celsius.

Kapadetan gas di mesosfir kirang, aranjeunna diwangun ku oksigén, karbon dioksida sareng nitrogén, sareng babandingan na ampir sami sareng gas tropospheric. Beda utama antara dua lapisan nyaéta kapadetan hawa dina lapisan tengah langkung handap, eusi uap cai langkung handap, sareng eusi ozon langkung luhur.

Mesosfir mangrupikeun lapisan pelindung bumi sabab ngancurkeun kaseueuran meteor sareng asteroid sateuacan dugi ka permukaan bumi. Éta lapisan anu paling tiis tina suasana sadayana.

Daérah dimana mesosfir réngsé sareng dimimitian térmosfir disebut mesopause; ieu mangrupikeun daérah mesosfir kalayan nilai suhu panghandapna. Wates handap mesosfér sareng stratosfer disebut stratopause. Ieu mangrupikeun tempat anu lapisan tengahna ngagaduhan nilai suhu panghandapna. Kadang-kadang jinis awan khusus dibentuk dina lapisan tengah caket kalér sareng kutub kidul, disebat "awan anu teu alus." Awan-awan ieu anéh sabab bentukna langkung luhur tibatan jinis awan anu sanés.

Jinis kilat anu anéh ogé bakal muncul dina lapisan tengah, anu disebut "goblin kilat."

Fungsi mesosfér

lapisan suasanana

Mesosfir mangrupikeun lapisan batu langit anu ngajagaan urang tina lebet kana atmosfir Bumi. Météorit sareng astéroid kaduruk kusabab gesekan ku molekul hawa janten meteorit bercahaya, ogé katelah "bintang némbak." Diperkirakeun sakitar 40 ton meteorit murag ka bumi unggal dinten, tapi lapisan tengah tiasa ngabakarna sareng nyababkeun karusakan permukaan sateuacanna sumping.

Sapertos lapisan ozon stratospheric, lapisan tengah ogé ngajagi urang tina radiasi panonpoé anu ngabahayakeun (radiasi ultraviolét). Lampu Utara sareng Lampu Utara lumangsung dina tingkat sedengFénoména ieu ngagaduhan nilai wisata sareng ékonomi anu luhur di daérah-daérah anu tangtu di bumi.

Mesosfir mangrupikeun lapisan paling ipis dina atmosfir, kumargi éta ngan ngandung 0,1% tina total massa hawa sareng tiasa ngahontal suhu dugi ka -80 derajat. Réaksi kimia penting lumangsung dina lapisan ieu sareng kusabab kapadetan rendah hawa, rupa-rupa turbulensi kabentuk anu ngabantosan pesawat ruang angkasa nalika balik deui ka Bumi, sabab aranjeunna mimiti perhatosan struktur angin latarna sareng henteu ngan ukur rem aerodinamika. kapal.

Dina akhir mesosfir nyaéta mesopause. Mangrupikeun lapisan wates anu misahkeun mesosfir sareng termosfat. Lokasina sakitar 85-90 km jangkungna sareng di na suhu na stabil sareng lemah pisan. Réaksi Chemiluminescence sareng aeroluminescence lumangsung dina lapisan ieu.

Pentingna mesosfir

mesosfir

Mesosfir sok janten suasanana kalayan paling henteu éksplorasi sareng panilitian, kusabab éta jangkung luhur sareng henteu ngijinkeun pesawat atanapi balon hawa panas ngalirkeun, sareng dina waktos anu sami handap teuing janten cocog pikeun penerbangan buatan. Seueur satelit anu ngorbit dina lapisan atmosfir ieu.

Ngaliwatan éksplorasi sareng panilitian nganggo rokét sora, lapisan suasana ieu parantos kapendak, tapi daya tahan alat-alat ieu kedah diwatesan pisan. Nanging, ti saprak 2017, NASA parantos komitmen pikeun ngembangkeun alat anu tiasa diajar lapisan tengah. Artefak ieu disebut natrium tutupar (lampu na deteksi rentang).

Supercooling lapisan ieu kusabab suhu handap dina na-sareng faktor sanés anu mangaruhan lapisan suasanana- ngagambarkeun hiji indikator kumaha perubahan iklim mekar. Dina tingkat ieu aya angin zonal anu dicirikeun ku arah wétan-kulon, unsur ieu nunjukkeun arah anu aranjeunna nuturkeun. Salaku tambahan, aya pasang atmosfir sareng gelombang gravitasi.

Mangrupikeun lapisan anu paling henteu padet di atmosfir sareng anjeun henteu tiasa napas dina napas. Ogé, tekananna lemah teuing, janten upami anjeun henteu nganggo spacesuit, getih sareng cairan awak anjeun bakal ngagolak. Éta dianggap misterius sabab sakedik pisan anu ditalungtik sareng sabab sagala rupa fenomena alam anu keuna pisan kajadian di jerona.

Méga Noctiluscent sareng béntang némbak

Di mesosfir sababaraha fenomena alam anu khusus pisan lumangsung. Conto ieu nyaéta méga noltiluscent, anu dicirikeun ku warna biru listrik sareng tiasa ditingali ti kutub kalér sareng kidul. Awan-awan ieu diciptakeun nalika meteor pencét atmosfir sareng ngaleupaskeun ranté debu, uap cai beku tina awan bakal nempel kana debu.

Awan anu teu alus atanapi méga kutub panengah jauh langkung luhur tibatan awan biasa, jangkungna sakitar 80 kilométer, sedengkeun méga biasa anu dititénan dina troposfir langkung handap.

Bentang némbak ogé lumangsung dina lapisan atmosfir ieu. Éta kajantenan dina tingkat sedeng sareng paningalianana parantos dihargaan pisan ku jalma. "Bentang-bentang" ieu dihasilkeun ku dékomposisi meteorit, anu dihasilkeun ku gesekan sareng hawa dina atmosfir sareng nyababkeun aranjeunna ngaluarkeun hérang.

Fénoména anu séjén anu lumangsung di atmosfir ieu nyaéta anu disebut sinar élf. Sanaos aranjeunna aya dina akhir abad ka-1925 sareng dipamerkeun ku Charles Wilson di XNUMX, asal na masih sesah ngartos. Sinar ieu biasana beureum, muncul dina mesosfir, sareng tiasa ditingali jauh tina awan. Teu acan jelas naon anu nyababkeun aranjeunna, sareng diameter na tiasa dugi ka puluhan kilométer.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan mesosfir sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.