Awan

mendung

La mendung éta mangrupikeun salah sahiji variabel atmosfir anu paling diulik sapopoé. Penting pisan pikeun terang ramalan cuaca. Awan henteu ngan ukur nunjukkeun hujan sareng badai, tapi ogé masihan seueur inpormasi ngeunaan meteorologi hiji daérah. Dinten ayeuna dipikaterang dina sababaraha cara pikeun tiasa ngaduga cuaca anu badé kajantenan sareng mendung maénkeun peran penting.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun ngeunaan sagala ciri, jinis sareng pentingna mendung.

Ciri utama

mendung dina suasana

Awan mangrupikeun akumulasi uap cai anu dibentuk ku hawa tiis. Mimiti pembentukan awan dimimitian ku aksi panonpoé sareng kajadian sinar dina suasana urang. Nalika sinar panonpoé manaskeun permukaan bumi, kitu ogé hawa di sakurilingna. Nalika hawa mimiti ningkatkeun suhu na janten kirang padet, janten condong naék sareng ngagentos hawa anu langkung tiis dina luhurna. Sabalikna, dina permukaan bumi, hawa tiis tanggung jawab ngagentos hawa haneut anu parantos naék. Nalika jangkungna naékna hawa ningkat, éta tiasa mendakan lapisan anu langkung tiis anu nyababkeun mimiti ngirangan suhu na.

Ku alatan éta, nalika ngahontal lapisan hawa anu langkung tiis, suhuna turun sareng tungtungna condensing kana uap cai. Uap cai teu katingali ku mata taranjang sareng permanén salamina di atmosfir. Nanging, sabab diwangun ku cai entéh sareng tetesan és, aranjeunna tiasa cicing dina hawa ku arus nangtung anu hérang. Arus hawa nangtung anu rada nangtung anu cukup pikeun nyimpen tetes cai sareng és dina hawa.

Bédana anu aya antara formasi sababaraha jinis awan utamina sabab suhu hawa anu tos naék tina permukaan bumi kentel. Aya awan anu ngabentuk dina suhu anu langkung handap sareng anu sanésna dina suhu anu langkung luhur. Suhu handap formasi, awan beuki kandel. Gumantung kana jinis awan sareng kaayaan atmosfir, hiji jinis atanapi jinis épipititasi dibentuk.

Mendung dina suasana

meteorologi

Upami hawa anu hawa condensina handap teuing, awan anu ngabentuk diwangun ku kristal és. Faktor séjén anu mangaruhan pembentukan awan nyaéta gerak hawa. Awan anu diciptakeun nalika hawa dina sésana condong muncul dina lapisan atanapi strata. Di sisi anu sanésna, jalma-jalma anu kabentuk di antara angin atanapi hawa kalayan arus vertikal anu kuat nampilkeun pamekaran nangtung anu hadé. Biasana anu terakhir nyaéta anu nyababkeun hujan sareng badai.

Hayu urang tingali naon rupa-rupa awan numutkeun formasi anu dipiboga:

Méga luhur

Éta mangrupikeun awan anu ngabentuk dina luhurna sareng sadayana ngaramalkeun hal dina meteorologi. Hayu urang tingali naon cirina awan luhur:

  • Cirrus: Éta méga bodas, transparan sareng tanpa bayangan internal. Éta muncul salaku "buntut kuda" anu kawéntar. Éta henteu langkung henteu ngan ukur méga anu diwangun ku kristal és kusabab luhurna dimana aranjeunna dipendakan. Éta sapertos filamén panjang sareng ipis anu ngagaduhan langkung atanapi kirang distribusi biasa dina bentuk garis paralel. Éta tiasa ditingali ku panon taranjang anu ningali ka langit sareng ningali kumaha sigana yén langit parantos dicét ku corétan sikat. Upami sakumna langit ditutupan ku awan cirrus, kamungkinan pisan yén dina 24 jam ka hareup bakal aya parobihan anu jelas. Sacara umum, aranjeunna biasana parobahan turunna suhu.
  • Sirkuit: Awan-awan ieu ngawangun taksi anu ampir teras-terasan anu nembongan salaku permukaan anu kerut. Salaku tambahan, éta ngagaduhan bentuk anu buleud siga anu tipuna leutik. Awan anu bodas bodas tanpa nampilkeun kalangkang nanaon. Nalika langit nembongan ditutupan ku jinis awan ieu, éta cenah bosen. Sarua jeung anyaman domba. Jenis awan ieu nunjukkeun yén cuaca bakal robih kirang langkung 12 jam upami aranjeunna némbongan di gigir awan cirrus. Aranjeunna henteu salawasna nunjukkeun parobihan waktos ieu.
  • Cirrostratus: Éta katingalina dina pandangan heula sapertos jilbab anu hésé pikeun ngabédakeun detilna. Kadang-kadang sisina tiasa diperhatoskeun sabab panjang sareng lega digentoskeun. Éta gampang dicirikeun sabab ngawangun halo di langit sakitar matahari sareng bulan. Aranjeunna condong kajantenan awan cirrus sareng nunjukkeun yén cuaca goréng atanapi payuneun haneut bakal datang.

Méga sedeng

Hayu urang tingali naon rupa-rupa jinis awan anu dihasilkeun dina jangkungna rata-rata:

  • Altocumulus: Éta mangrupikeun méga ngawangun tipuan ukuran sedeng kalayan struktur anu henteu teratur. Awan-awan ieu memang aya serpihan sareng kujang dina bagian handapna. Altocumulus nunjukkeun yén cuaca goréng dimimitian kusabab hujan atanapi badai.
  • Altostratus: Éta méga anu bentukna lapisan ipis sareng lapisan anu langkung padet anu sanés. Panonpoé biasana ditingali ngalangkungan lapisan awan ieu sareng penampilanna mirip sareng sababaraha tambalan henteu teratur. Aranjeunna nunjukkeun hujan henteu kuat pisan anu disababkeun ku turunna suhu.

Méga handap

Awan anu handap paling caket kana permukaan Bumi sareng ngan dihasilkeun nalika présipitasi didamel. Hal anu paling normal nyaéta nalika aya cuaca anu hadé henteu aya awan anu handap. Hayu urang tingali naon éta:

  • Nimbostratus: Éta némbongan salaku lapisan abu biasa sareng tingkat darajat opacity. Éta sabab kapadetanna beda-beda sapanjang awan. Aranjeunna has hujan cinyusu sareng usum panas. Éta ogé tiasa dipendakan dina curah hujan dina bentuk salju.
  • Stratocumulus: Éta anu ngagaduhan undulasi anu sami sareng silinder memanjang. Éta ogé ngagaduhan sababaraha riak dina warna abu-abu anu béda. Jarang pisan aranjeunna nyandak hujan.
  • Strata: Éta méga anu bentukna halimun kulawu sareng henteu ngagaduhan struktur anu ditetepkeun. Gumantung kana kapadetan unggal daérah awan, sababaraha struktur kalayan tingkat opacity anu langkung ageung atanapi kirang tiasa dibédakeun. Nalika suhu langkung handap dina bulan anu paling tiis dina sataun éta awan anu tiasa tetep ampir sadidinten sareng masihan aspek anu langkung surem ka bentang. Aranjeunna protagonis dina waktos mendung anu dipikacinta.

Pentingna mendung

awan di kota

Cloudiness mangrupikeun variabel atmosfir anu ditaliti sacara jero pikeun terang meteorologi dina waktos ieu. Salaku tambahan, éta penting pisan pikeun fotografi satelit. Sareng éta satelit anu henteu tiasa dianggo sareng radiasi infra red ditumpurkeun nalika mendung daérah seueur.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan mendung sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.