Pilarian terang naha gunung seuneuan bitu

Gunung seuneuan Tungurahua

nu Bitu gunung bitu aranjeunna mangrupikeun salah sahiji tontonan pangageungna anu ditawarkeun ku alam. Nyerang, ngareureuwas, sareng kadang bahaya: aranjeunna ngagaduhan sadayana anu matak sieun ku manusa ... atanapi sabalikna hoyong deukeut-deukeut ka aranjeunna pikeun ngémutan kaendahanana. Kaéndahan seuneu, lebu, malahan kadang-kadang kilat.

Tapi naha anjeun kantos héran naha gunung seuneuan bitu?

Nya penjelasanana saderhana pisan: Di jero gunung seuneuan aya batu cair kalayan suhu anu luhur pisan, antara 700 sareng 1500 derajat Celsius-, anu milarian jalan kaluar. Tapi tangtosna, kumaha cara ngabeledug na kunaon? Maksudna, naha gunungapi "hudang"?

Tétéla éta gas sareng batu cair ngempel di jero éta, ngabalukarkeun magma, anu sababaraha kilométer ti permukaan, naék kusabab tekanan. Ku ngalakukeun éta, éta lebur batu dina jalur na, sahingga nambihan langkung seueur tekanan. Akhirna, nalika "teu tiasa nahan deui" nyaéta nalika ngabeledug langkung ageung gumantung kana ciri gunungapi, ngusir lebu sareng lebu kana atmosfir, bari ngantunkeun jalan satapak na ogé di kota-kota atanapi kota-kota anu aya di sakitar éta.

Gunungapi Arenal

Sakumaha ceuk Kami, sakapeung kilat némbongan di langit nalika gunung bitu. Ayeuna teu aya hiji kamungkinan katerangan pikeun fenomena ieu, tapi dua, nyaéta:

  • Hawa panas anu muncul tina gunung seuneuan, nalika nyanghareupan suasana anu tiis, ngahasilkeun aranjeunna.
  • Atanapi tiasa janten kanyataan yén sadaya bahan anu muncul tina gunungapi ngagaduhan muatan listrik anu tiasa ngahasilkeun kilat.

Letusan gunungapi mangrupikeun kaajaiban sajati: mangrupikeun salah sahiji conto kakuatan anu dipimilik ku alam, sareng urang tiasa ningali langsung sareng langsung tina sababaraha titik, sapertos contona ti Sisilia (Etna gunungapi), atanapi Jepang (Gunung Aso).

Naon anu anjeun pikirkeun?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.