Mauna Kea

gunungapi paling luhur di dunya

Kami terang yén di planet urang aya seueur jinis gunungapi kalayan ciri anu unik sareng langkung ti hiji tiasa ngareuwaskeun kami. Salah sahijina nyaéta Mauna Kea. Éta mangrupikeun puncak paling luhur di nagara Hawaii sareng gunung seuneuan anu, upami dicandak tina dasarna salaku titik awal, dianggap gunungapi paling luhur di dunya. Upami urang kaitung ti tempat ieu, moal langkung ti Gunung Everest.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng letusan gunungapi Mauna Kea.

Ciri utama

letusan lava

Ngaran Mauna Kea asalna tina Hawaii sareng hartosna gunung bodas. Mangrupikeun salah sahiji gunung seuneuan anu pangkolotna anu ngawangun pulau ieu. Éta mangrupikeun gunung kaopat anu pangkolotna sareng dianggap gunungapi suci ku pribumi Hawaii. Éta gunung seuneuan dimana anjeun tiasa mendakan biodiversiti sareng ékosistem anu saé diwangun ku flora sareng habitat fauna asli, janten ngagaduhan pentingna budaya sareng alam. Éta dianggap tempat perlindungan pikeun sajumlah ageung spésiés lokal sareng henteu ngan ukur penting di Hawaii, tapi di sakumna dunya.

Salah sahiji rasa panasaran dimana gunung seuneuan Mauna Kea menonjol nyaéta kusabab jangkungna langkung luhur tibatan Gunung Everest. Éta dianggap gunungapi paling luhur di dunya salami jangkungna tina dasar na diitung.

Hal ieu diklasifikasikeun salaku gunung seuneuan saré. Tempatna di beulah kalér-tengah hiji pulau anu ayana di tengah Samudera Pasipik. Kaseueuran jisimna masih di jero cai, sabab éta Gunung Everest sering disebut paling luhur. Ti handap dugi ka ujung dasar laut, jangkungna langkung ti 9.000 méter, tapi jumlah anu pasti henteu jelas. Diperkirakeun yén jangkungna dibentang antara 9.330 sareng 9.966 méter, atanapi bahkan langkung ti 10.000 méter. Numutkeun ka Survei Geologi Amérika Serikat, éta 4.205 méter dpl. Volume na sakitar 3.200 kilométer kubik.

Éta gunungapi ngawangun taméng kalayan luhur gunung anu katutup salju. Leres, sanaos Hawaii sanés tempat anu aya hubunganana sareng hawa dingin, Mauna Kea ngagaduhan lambaran és sareng, salami usum salju, éta nyatakeun hujan salju (maka namina). Karakteristik ieu ngajantenkeun tujuan anu populér pikeun prakték olahraga sapertos ski sareng snowboard. Kusabab jangkungna, bentang, hawa beresih sareng jarakna ti kota ageung, teleskop sareng observatorium dipasang.

Pembentukan gunungapi Mauna Kea

mauna kea

Kami nyarioskeun gunung seuneuan anu bobo anu tiasa hudang saat naon. Sareng ampir sadayana gunungapi anu teu aktip tiasa hudang iraha waé sareng lebet siklus bitu deui.

Mauna Kea diperkirakeun umurna sakitar 1 juta taun. Kusabab gunungapi tameng, éta kabentuk ampir sadayana ku akumulasi sababaraha lapisan lava anu cairan pisan, tuang ka sadaya arah, ngabentuk lamping anu hipu sareng bentukna lega. Nanging, lava dina hal ieu pisan kentel sareng lamping lungkawing kabentuk. Khususna, éta cenah parantos dina kaayaan cadangan sabab parantos lebet kana fase parobihan, sareng aktivitas bitu na parantos turun langkung ti 400 taun ka pengker. Nanging, sapertos gunung seuneuan anu bobo, éta tiasa hudang iraha waé.

Asalna mangrupikeun tempat anu panas di Hawaii, daérah anu ngagaduhan kagiatan vulkanik anu luhur. Pelat Pasipik ngageser ngalangkungan titik ieu, dimana magma tina komposisi basaltik naék, ngancurkeun kerak samudera sareng muncul siga lava nalika bitu. Dina pengertian ieu, Mauna Kea dimimitian salaku gunung seuneuan jero cai, dugi lapisan lava letusan berturut-turut tumpang tindih sareng masihan bentukna ayeuna. Kaseueuran struktur na diwangun di Pleistosen.

Kegiatan pasca-tameng dimimitian langkung ti 60,000 taun ka pengker; nepi ka 300,000 taun, satutasna mimiti hédkeun basa basa.

Gunung bitu

gunung kea gunung seuneuan

Kali terakhir Mauna Kea bitu nyaéta 4.500-4.600 taun ka pengker. Éta aktip pisan dina tahap taméng sakitar 500.000 taun ka pengker, sareng saatos dugi ka tahap taméng tukang, kagiatan janten langkung tenang dugi ka janten gunungapi anu teu aktif.

Aya sababaraha kasus anu bitu tina sajarah bitu; nyaéta, sakitar genep, sadayana kajantenan sateuacan Jaman Biasa.Kira-kira 4.000-6.000 taun ka pengker, 7 liang angin mungkin bitu sareng ngagambarkeun sababaraha letusan anu langkung anyar. Kajadian anu terakhir henteu diragukeun ngahasilkeun sababaraha kerucut cuci sareng liang hawa di beulah kalér sareng kidul di sawatara titik di Holocene.

geologi

Mauna Kea mangrupikeun salah sahiji tina lima gunungapi panas anu ngawangun Pulo ageung Hawaii sareng mangrupikeun pulau panggedéna sareng bungsu di Kaisar Hawaii Seamount Chain. Di puncak na, gunungapi Mauna Kea sanés kaldera anu katingali, tapi runtuyan kerucut diwangun tina lebu sareng batu apung. Kapayun panginten aya kawah vulkanik di luhur gunung, anu ditutupan ku sédimén tina letusan gunungapi salajengna.

Gunung seuneuan Mauna Kea gaduh jilid langkung ti 3,200 kilométer pasagi sareng jisim na ageung pisan, dibarengan ku gunungapi tatangga Gunung Loa, éta nyiptakeun déprési dina kerak samudra anu jero 6 kilométer. Gunung seuneuan teras-terasan ngageser sareng neken handapeunana kalayan laju kirang ti 0,2 mm per taun.

Mauna Kea mangrupikeun hiji-hijina gunungapi di Hawaii anu gaduh glasiasi anu kuat, kalebet létah glasial sareng glasiasi. Deposit glasial anu sami tiasa aya di Mauna Loa, tapi setoran ieu parantos ditutupan ku aliran lava engké. Sanaon Hawaii aya di daérah tropis, turunna 1 derajat suhu dina sababaraha umur és cukup pikeun ngajaga salju dina puncak gunung sapanjang usum panas, sahingga ngawangun lambaran es. Aya tilu glaciations dina 180.000 taun ka pengker, anu disebut Pohakuloa.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gunungapi Mauna Kea sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.