Mars katekunan

Éksplorasi Mars

Manusa henteu bosen dina milarian kahirupan di planét anu sanés dina tata surya urang sareng di jagad raya. Mars mangrupikeun planét anu parantos sareng bakal janten tujuan pikeun milarian planét pikeun hirup. Sareng bakal diarepkeun nalika naon anu urang sebut planét beureum ditutupan ku walungan sareng sagara. Urang ayeuna gaduh robot disebat Mars katekunan anu tanggung jawab ngekstraksi inpormasi ngeunaan planét sacara tuntas.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan katekunan Mars sareng ciri-cirina.

Ngajalajah planét Mars

kamar mars katekunan

Langkung ti 40 taun éksplorasi parantos nyayogikeun kami pandangan anu langkung jéntré ngeunaan épéksi bentang Mars sakitar 3.500 milyar taun ka pengker, tapi seueur misteri na anu masih kénéh teu kaharti. Tina data ieu, urang tiasa ningali minat masarakat kana planét beureum. Tilu misi anu dikirim ku tilu nagara kabeneran dina planét beureum bulan ieu: Cina, Uni Émirat Arab sareng Amérika Serikat. Agénsi luar angkasa anjeun parantos mendesain jenis pesawat pramuka anu énggal disebut Mars perserverance. Anjeunna bakal tanggel waler pikeun milarian tanda kahirupan jaman baheula di bumi Mars.

Rover diluncurkeun dina bulan Juli 2020 sareng ngagaduhan tujuan pikeun ngapung di permukaan Bumi sakurang-kurangna sataun Mars, anu sakirana sami sareng 687 Bumi dinten. Éta ngagaduhan sistem komputer anu ngagaduhan kamampuan ngolah data anu langkung ageung.

Diantara sadaya alat, dua alat bakal ngagaduhan peran anu penting pisan dina prosés milari tanda-tanda kahirupan di jaman baheula: anu disebut SHERLOC bakal tanggel waler pikeun ngadeteksi mineral sareng zat organik. Tugas PIXL nyaéta memetakan komposisi kimia batuan sareng sédimén. Dua alat ieu bakal nganalisis fungsi ieu sasarengan sareng tingkat detil anu langkung ageung tibatan Mars Rover dugi ka ayeuna.

Mars katekunan

mars katekunan

Mobilna bakal ngorondang permukaan planét beureum pikeun milarian sampel batu tina kawah tabuhan kalayan diaméter 45 kilométer. Kawah ieu aya di Izéero, beulahan bumi beulah kalér Mars, éta kabentuk sakitar 4 milyar taun ka pengker sareng dipercaya ngandung danau. Pangukuran sareng kumpulan sampel bakal ngabantosan ngajajah misteri struktur géologisna sareng mariksa naha lapisan sédiménna tiasa ngandung mikroorganisme fosil. Katekunan Mars dianggo babarengan sareng helikopter alit anu namina Ingenuity, anu éta bakal ngabantosan pikeun mastikeun naha kendaraan ieu tiasa hiber dina suasana Mars anu hadé.

Salah sahiji lagu anu dilebetkeun robot ieu mangrupikeun sajumlah ageung kaméra anu tiasa kéngingkeun kualitas gambar di permukaan Mars. Aya langkung seueur kaméra tibatan anu parantos dianggo dina misi antar planét sanés. Khususna, kami mendakan 19 kaméra anu aya dina kendaraan nyalira sareng 4 deui dina bagéan modul katurunan sareng badarat. Ku cara kieu, éta tiasa nyandak panglawungan anu béda dina badarat sareng éta gambar anu tiasa diolah pikeun ningkatkeun kualitasna.

Kaméra anu disebut Mastcam-Z sanggup ngazum gede tékstur batu dugi ka lapangan maén bal. Di sisi anu sanésna, éta ogé ngagaduhan kaméra SuperCam éta aranjeunna tiasa nganggo laser anu mangaruhan sésa batu sareng régolit. Ieu mangrupikeun lapisan batu dusun sareng fragmen mineral anu dipendakan dina permukaan planét beureum. Tujuan utama kamar ieu nyaéta pikeun diajar komposisi uap anu dihasilkeun. Radar internal nganggo ombak pikeun tiasa ngajajah fitur géologis bawah tanah.

Pendaratan katekunan Mars

Robot Mars

Badarat katekunan Mars tiasa gaduh sababaraha kasalahan. Sareng éta émisi langkung ti 6 bulan badé muncak, sanaos 7 menit terakhir mangrupikeun hal anu penting. Kamar saluyu sareng bagian akhir perjalanan sareng saluyu sareng badarat na. Robot ngaluarkeun peringatan radio nalika asup kana suasana ipis Mars. Masalahna nyaéta jarak ti planét ka bumi. Sareng éta nyaéta nalika sinyalna dugi ka laboratorium anu aya di Los Angeles, nasib robot parantos dialungkeun.

Rover nyandak waktos anu kirang pikeun turun tina atmosfir Mars ka permukaan planét. Sabaraha lami pikeun sinyal pikeun ngahontal taneuh sareng diperkirakeun sakitar 11 menit. Jangka waktos ieu sakitar 7 menit sareng Éta dipikaterang ku insinyur salaku "7 menit teror". Éta anu ngabédakeun antara kasuksésan atanapi kagagalan misi éksplorasi di planét Mars.

Rover henteu ngan ukur ngempelkeun gambar sareng sampel batu anu matak tina taneuh Mars. Salaku tambahan, éta bakal ngahijikeun rékor anu henteu kantos dirékam: sora anu dirékam dina permukaan Mars.

Sora planét beureum

Katekunan Mars ngagabungkeun sapasang mikropon anu bakal nganteurkeun rékaman sora anu unik, kalebet saat badarat sareng karya panilitian robot penjelajah.

Nanging, kusabab kapadetan permukaan atmosfir Mars ngan ukur 1% langkung luhur tibatan atmosfir Bumi, sareng komposisina bénten sareng suasana urang, éta mangaruhan émisi sareng panyebaran sora, janten sorana benten sareng sora dina warna beureum planét. Salah sahiji tonggak sejarah dina Éksplorasi alam semesta nyaéta terang sora planét ieu. Lumayan kapendakan nalika katekunan Mars tiasa ningalikeun sora planét ieu.

Sakabéh prosés katurunan sacara otomatis, sareng kumargi komunikasi sareng Bumi peryogi langkung ti 11 menit, robot kedah ngawatek diri nalika operasi.

Kapal robot anu aya dina buntutna diruncing sareng handapeunana diségel ku tameng panas. Suhu dina permukaan luar tameng tiasa ngahontal sakitar 1300 derajat Celcius. Ieu ngajantenkeun tahan hawa anu luhur dina permukaan sareng atmosfir planét beureum.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, kamajuan sains henteu nyayogikeun inpormasi anu hébat ngeunaan planét tata surya. Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan panerapan Mars sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.