Manusa nyababkeun punah 72 spésiés sapoé

Singa mangrupikeun ucing anu paling bahaya punah. Ngan ukur aya 7500 sésana, 22% kirang ti taun 2000.

Singa mangrupikeun ucing anu paling bahaya punah. Ngan ukur aya 7500 sésana, 22% kirang ti taun 2000.

Urang hirup dina planét anu saé pisan, dimana jutaan tutuwuhan sareng sasatoan hirup babarengan. Kalayan suhu rata-rata 14ºC, kahirupan tiasa aya di Bumi sareng nyandak milyaran bentuk sareng warna. Nanging, manusa tacan terang kumaha ngurusana.

Buktina ieu sanés ngan ukur parobihan iklim anu ayeuna, anu urang tambahkeun langkung gancang nalika urang ngambil alih leuweung sareng leuweung pikeun ngajantenkeunana janten kota, tapi ogé punah masif mahluk hirup. Numutkeun kana pernyataan anu dikaluarkeun ku Akademi Élmu Méksiko sareng diterbitkeun dina portal Méksiko, Diajar, urang nyababkeun kapunahan 72 spésiés sapoé.

Jalma-jalma mangrupikeun mahluk anu, kusabab kacerdasan logika urang, tiasa ngalakukeun naon waé anu dipikahoyong. Tapi sababaraha kali urang hilap yén urang henteu nyalira, yén kami ngan ukur salah sahiji teka-teki anu gedé pisan nyaéta kahirupan di Bumi. Nyatana, aya anu nganggap yén urang henteu deui cicing di Holocene, waktos haneut éta dimimitian ku jaman és anu terakhir sareng anu ngamungkinkeun urang ngajajah sadaya penjuru dunya, tapi dina Antroposen.

Naon ari Antroposen? Mangsa géologis énggal dimana manusa parantos ngarobah siklus alam Bumi. Ieu istilah anyar, ditunjuk ku sakelompok spesialis anu, ngalangkungan sababaraha panilitian, mendakan yén tapak manusa modern bakal tetep salamina di planét.

Biruang kutub mangrupikeun salah sahiji sato anu nuju ngalaman pemanasan global anu paling parah. Ngan ukur aya 24 rébu.

Biruang kutub mangrupikeun salah sahiji sato anu nuju ngalaman pemanasan global anu paling parah. Ngan ukur aya 24 rébu.

Dina jaman anyar ieu, sato anu paling rentan. Iklimna robih. Tapi ogé habitat na. Pikeun ieu kami ogé kedah nambihan bahaya moro intensif sareng teu berkelanjutan sareng perikanan, ogé ngenalkeun sareng nyerang spésiés aheng anu dipromosikeun ku globalisasi.

Jadina, urang langsung atanapi henteu langsung jawab leungitna 72 spésiés sato unggal dinten, sareng sakitar 30.000 unggal taun.

Anjeun tiasa maca pangajian di dieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.