Mangpaat pikeun alam anu dibawa angin topan

badai badai laut jeung méga

Kusabab urang bakal janten manusa, sareng pikeun masarakat urang, kedah nyarios yén urang moal mendakan seueur manpaat dina badai. Salaku tambahan, éta mangrupikeun masalah anu sénsitip pisan, utamina pikeun anu ngalaman pangaruhna. Tapi, fokus kana planét urang, tina sudut pandang météorologi, anu janten poko anu nuju urang laksanakeun di dieu, éta henteu saé pisan.

Tiasa waé éta priori, urang teraskeun ngaidentipikasi topan kalayan karuksakan. Tangkal murag, pantai ancur, sato anu ngalaman akibat, jsb. Henteu kakantun naon anu dipikaresep ku masarakat. Karugian manusa, ngancurkeun gedong, kahuruan kusabab pareum listrik, bala ... Sareng, tina sudut pandang meteorologi, éta positip. Naha anjeun tiasa ngantisipasi naha sateuacan maca?

Pangaturan suhu

Léngkah-léngkah topan nyumbang kana niiskeun planét. Faktor konci kedah dipertimbangkeun. Haneut cai di sagara, angin topan anu langkung sengit condong. Angin topan Irma parantos janten perwujudan sadaya suhu luhur anu urang alami dina waktos-waktos ayeuna. Dina gilirannana, angin topan, kalayan volume anu hébat sareng gedena, condong tiis, sareng sanés ngan ukur dina skala lokal, tapi ieu ditarjamahkeun ka sakumna dunya. Mangrupikeun salah sahiji cara anu ngagaduhan planét urang salaku mékanisme pikeun ngatur suhu na.

Sanaos kabentukna topan mangrupikeun hal anu masih ditalungtik, sababaraha hal anu dipikaterang ngeunaan éta. Merhatoskeun yén suhu cai mangaruhan, éta ogé ditarjamahkeun ku hawa panas. Suhu luhurna, hawa na henteu kentel, anu nyababkeun naék. Lakukeun jadi nurunkeun tekanan, ngabalukarkeun teu stabilitas, ngabalukarkeun mimiti, siklon dina hal ieu. Sabalikna, éta bakal janten anticyclone. Hawa tiis sareng haneut henteu pacampur, éta sababna ngahasilkeun arus ieu, sareng ku sabab kitu langkung seueur fenomena ieu kajantenan di katulistiwa. Kalayan hawa haneut anjeunna minuhan tiis datang ti kutub.

Karangna

coral corals spésiés laut

Colares mangrupikeun waris hébat badai. Saluareun janten spésiés laut, batu karang ngamungkinkeun jutaan spésiés salamet. Éta ogé nyiptakeun simbiosis sareng spésiés anu sanés. Salaku conto, salah sahijina nyaéta alga, anu "gotong royong" lahir 210 juta taun ka pengker.

Masalah anu timbul sareng karang anu aya hubunganana sareng perubahan iklim, sapertos lebur tina kutub, suhu anu naék, sareng sajabana, nyaéta ngabahayakeun kasalametan. Kalayan suhu luhur, batu karang condong janten setrés, nyaéta, aranjeunna warna na langkung bodas. Perubahan warna ieu lumangsung kusabab kaayaan anu diperyogikeun pikeun ngajaga zooxanthealle henteu dijaga, sareng koral ngusirna. Zooxanthealle mangrupikeun protokoléo simbiotik.

Antukna, upami kaayaan tetep parah, anjeun panginten tiasa ngahontal titik maotna karang. Nalika éta kajantenan, naon anu sabenerna kajantenan éta hiji ékosistem anu hébat ngaleungitkeun, sareng moal tiasa kapendak deui. Éta sababna, ngalirkeun topan, nurunkeun suhu, dina gilirannana ngatur kaayaan supados aranjeunna salamet. Kieu carana badai maénkeun peran "ngahirupkeun deui" handapeun cai, ngabantuan ngajaga sagala rupa kaanekaragaman hayati anu saimbang.

kauntungan nu leuwih

pepelakan lumut leuweung

Henteu ngan ukur anu disebatkeun di luhur, topan ogé nyumbang kana pembaharuan tina cai taneuh. Ogé daérah-daérah dimana aya cai anu ngeuyeumbeu sareng kamungkinan anu janten penghasil reungit dideresihan.

Karakteristik khusus anu dibawa ku angin kenceng nyaéta ngucurkeun tangkal. Anu paling lemah condong putus, sahingga ngamajukeun éta leuweung tiasa diperbaharui ku ngajaga tangkal anu pang kuatna. Kayaning cai anu stagnan, éta ogé ngajantenkeun kontrol pikeun nyingkahan seueur penduduk spésiés serangga tertentu.

Éta panasaran kumaha sakapeung, naon anu sigana teu kakendali di alam, éta ngagaduhan alesan ayana sareng ninggali warisan kasaimbangan. Upami sanés pikeun topan, hal anu bakal kajadian di katulistiwa nyaéta panas nepi ka titik anu luhur teuing. Di dinya urang antukna bakal mendakan a superstorm, hypercan nu, anu urang ngobrolkeun nembé.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.