Mammatus méga

méga mamalia

Sakumaha urang terang, dina meteorologi tipena béda-béda awan dipaké pikeun terang sababaraha ramalan cuaca kusabab ayeuna. Unggal jenis awan ngagaduhan indikator sareng sumber formasi nyalira. Salah sahiji awan anu bentukna anéh nyaéta méga mamalia. Éta mangrupikeun salah sahiji jinis formasi awan anu rada anéh anu henteu tinggaleun teu paduli. Boh amatir sareng ahli meteorologi ogé merhatoskeun sareng nyandak poto tina formasi anéh anu ngagaduhan méga mammatus.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun ngeunaan asal usul, ciri sareng prediksi méga mammatus.

Ciri utama

méga mamalia di langit

Dina hal ieu sanés jinis awan, tapi fitur na mungkin paling penting. Aya seueur jalma anu kagum ku formasi anu anéh sareng éndah dina méga ieu. Boh amatir sareng ahli meteorologi ogé merhatoskeun pisan awan anu katingalina sapertos kieu anu kadang-kadang muncul di langit. Salah sahiji conto awan mammatus anu paling terkenal nyaéta gambar meteorologi anu direbut di Nebraska ku NASA saatos badai di 2004. Poto ieu janten salah sahiji anu paling wawakil pikeun nunjukkeun awan ieu.

Klasifikasi ayeuna anu dipendakan dina atlas awan anu ngagaduhan 10 genera, 14 spésiés sareng 9 variétas, salian ti nunjukkeun ciri suplemén anu béda, nyaéta méga mammatus. Sareng éta sanés jinis awan tapi cara nampilkeun dasar seueur jinis dina hiji jinis. Sadaya genre anu aya di handap ieu nyaéta: cumulonimbus, altocumulus, altoestratus, cirrus, cirrocumulus, sareng stratocumulus. Sadayana tiasa ngadopsi bentuk anu khas ieu anu diwangun ku tonjolan ngagantung sapertos karung ageung atanapi alit anu ngagantung tina langit. Seueur anu ngaitkeunana sareng payudara sato mamalia, maka namina.

Kumaha bentukna méga mammatus

awan bentukna panasaran sareng ahéng

Hayu urang tingali jinis formasi naon waé anu aya gumantung kana kaayaan lingkungan suasana. Dina sababaraha kasempetan, aranjeunna némbongan di daérah résidu badai dewasa, anu hartosna yén aranjeunna ngalih tina panitén dina bagian na anu paling aktif. Kaseueuran daérah anu aya hubunganana sareng payudara tiasa ditingali dina méga pangembangan. Biasana awan ieu ngahontal pangembangan nangtung anu badag kalayan struktur bentukna anvil.

Éta di daérah anu paling jauh tina bagian aktip tina awan, anu mangrupikeun arus anu naék ka luhur, arus hawa ka handap condong muncul. Éta mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon éta nimbulkeun dibentukna payudara sareng karakteristik pembentukan awan ieu.

Sakuliah langit urang gaduh awan anu ahéng kalayan formasi anu pikasieuneun sareng bahkan nyingsieunan dina seueur kasus. Mammatus cloud gaduh janggol tanpa wates anu bentukna kusabab kana tabrakan downdrafts nangtung nangtung tina hawa. Éta henteu awan anu nyalira tiasa ngabentuk sareng janten jinis anu béda-béda, tapi éta tiasa diwangun tina awan anu disebatkeun di luhur. Iraha waé aya downdraft anu ngaremukkeun ngalawan naékna formasi alam, permukaan anu handap bakal ngahasilkeun kelas gumpalan atanapi buah dada anu masihan ieu awan panasaran panasaran namina.

Salah sahiji formasi anu paling saé sareng paling narik ati lumangsung nalika downdraft dihasilkeun dina awan kumulonimbus sentral. Awan-awan ieu biasana bentukna siga landasan sareng mangrupikeun anu ngahasilkeun mamalia anu paling spektakuler. Sareng éta tina dasar awan aranjeunna mimiti ngagantung gumpalan spektakuler anu pantes ditingali.

Kaayaan lingkungan méga mammatus

formasi payudara

Urang bade ningali naon kaayaan lingkungan anu diperyogikeun pikeun pembentukan awan mammatus. Tina asal paling klasik tina jinis konvektif. Sadaya awan ngabentuk nalika hawa haneut anu kirang padet tibatan hawa tiis condong naék. Hawa ieu naék siga anu gelembung hawa tina cai. Kusabab kitu, hawa panas anu dieusian ku uap cai tungtungna kondensasi nalika ngalir kana lapisan hawa anu langkung tiis sareng suhuna turun di luhurna. Kieu carana ngatur ngabentuk titik-titik mikro anu dina gilirannana nganteurkeun énergi panas ka lingkungan sakurilingna kusabab panas kondensasi anu nyababkeun massa condong langkung seueur nalika prosés pendakian terus.

Panas anu dileupaskeun nalika kondensasi sami sareng sinar panonpoé anu kedah diterapkeun pikeun ngejat tina serelek cai anu sami. Ieu katelah panas laten tina évaporasi. Fénoména éksotermik penting pisan sareng nyababkeun jet udara naék dugi ka langkung ti 100 kilométer per jam., ngahontal naék ka troposfir dugi ka jangkungna langkung ti 15 kilométer. Upami aya angin ngagugulung kencang dina ketinggian 5 atanapi 10 kilométer, awan bakal kabentuk dugi ka ngahontal jet hawa tiis anu tumiba di sakuliling formasi awan, hasilna bentukna anvil khas awan kumulonimbus.

Mamalia jarang sareng spektakuler. Kadangkala kajantenan saatos fenomena atmosfir anu kuat kabentuk, sapertos di handapeun awan kumulonimbus. Sanaos pikasieuneun, aranjeunna henteu ngabahayakeun.

Detil sareng pertanda

Bagian tina méga resmi anu tiasa janten ageung pisan saimbang sareng daérah hawa naék naék. Di daérah anu jauh tina pembaruan anu kuat, hawa na dikenyang ku kalembaban sareng mimiti turun sareng kristal mikro anu dibawa ku massa hawa. Ti dieu urang mendakan kabentukna buah dada. Unggal tonjolan nunjukkeun salah sahiji katurunan hawa ieu dina dasar méga.

Sedengkeun pikeun tandana, ayana awan ieu henteu nunjukkeun hujan atanapi parobihan anu drastis dina cuaca. Fénoména rada pikaresepeun sareng spektakuler khususna nalika surup nalika panonpoé semu hérang sareng ngabandingkeun sadaya lekukan tina gumpalan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan méga mammatus sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.