Lukas Howard sareng klasifikasi awan

Lukas Howard sareng karepna pikeun meteorologi

Dina tulisan samemehna urang ningali anu bénten jinis awan yén urang tiasa pendak di langit urang. Météorologi mangrupikeun élmu anu parantos ditalungtik mangabad-abad. Kusabab kitu, dinten ayeuna urang ngumbara deui dina waktosna pikeun pendak sareng ilmuwan anu mimiti namina méga. Nyaéta ngeunaan Lukas Howard. Jalma London ti lahir, tukang ubar ku profési sareng ahli meteorologi ku padamelan, anjeunna mangrupikeun jalma anu katénjo méga ti saprak budak.

Di dieu anjeun tiasa diajar ngeunaan biografi sadayana Luke Howard sareng kumaha anjeunna namina awan sareng ngaidéntifikasi aranjeunna. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis sajarah meteorologi sareng awan?

Carita Luke Howard

Ukiran ngagambarkeun klasifikasi méga anu didamel ku Luke Howard

Nalika janten budak, Lukas nyéépkeun seueur jam sadinten di sakola ningali kaluar jandéla dina méga. Karepna nyaéta langit sareng hawa. Anjeunna lahir di 1772  sareng, sapertos ampir sadayana jalma dina waktos éta, anjeunna henteu ngartos kumaha awan kawangun. Awan anu kumalayang di langit sok janten misteri anu kedah direngsekeun ku manusa. Objek mengembang anu tumuh sareng janten kulawu dugi ka hujan. Seueur jalma resep kana awan, tapi teu aya anu resep Luke Howard.

Sareng nyaéta ti saprak budak keneh anjeunna resep niténan gerakanana sareng mutuskeun yén awan kedah gaduh nami gumantung kana bentukna. Anjeunna nyalira nampi yén anjeunna henteu merhatoskeun pisan di kelas. Nanging, kabeneran pikeun masa depan meteorologi, lalaki ieu diajar sakedik tina basa Latin.

Dibandingkeun sareng élmu anu sanés, meteorologi parantos dikembangkeun engké. Ieu kusabab élmu sareng téknologi anu diperyogikeun pikeun nganilai sareng ngalacak iklim sareng meteorologi langkung rumit. Ieu engké nalika meteorologi mecenghul salaku élmu sareng hatur nuhun éta kami gaduh seueur élmu ngeunaan dinamika planét.

Teu aya anu tiasa néwak sapotong méga sareng analisa éta di lab atanapi nyandak sampel pelangi. Kusabab kitu, pamahaman awan peryogi pendekatan anu béda tibatan anu tiasa dipasihkeun ku Luke Howard pikeun élmu ieu.

Jenis dasar awan di langit

Awan anu dijelaskeun ku Lukas Howard

Visi na ngeunaan awan dikembangkeun saatos mangtaun-taun niténan langit anu teras-terasan fokus kana sababaraha cara. Sanaos awan tiasa nyandak seueur bentuk masing-masing, pamustunganana cocog sareng pola. Bisa disebut yén aranjeunna kagolong kana hiji basis inohong anu aya dina awan anu sami.

Sadaya awan anu aya kagolong kana tilu kulawarga utama anu dikenalkeun ku Lukas Howard.

Anu kahiji nyaéta awan cirrus. Cirrus basa Latin pikeun serat atanapi rambut. Éta ngarujuk kana awan luhur anu dibentuk ku kristal és anu ngabentuk dina atmosfir. Bentukna saluyu sareng nami anu dipasihkeun.

Di sisi anu sanés, urang mendakan awan kumulus. Dina basa Latin hartosna tumpukan atanapi tihang sareng nuduhkeun bentukna.

Tungtungna, aya kulawarga stratus. Éta hartosna lapisan atanapi lambaran.

Pikeun Howard, awan-awan teras-terasan robih. Henteu ngan ukur dina bentuk tapi ogé aranjeunna turun sareng na jangkung, aranjeunna ngahiji sareng silih sareng nyebar ka atmosfir. Awan gerak terus-terusan sareng jarang pisan yén aranjeunna gaduh bentuk sareng jangkungna sami salami sababaraha menit dina hiji waktos.

Sagala jinis klasifikasi awan kedah tumut kana akun ieu. Ku alatan éta, pikeun milarian tilu kulawarga awan, jinis panengah sareng majemuk ditambah. Hal éta dilakukeun pikeun ngalebetkeun transisi normal antara hiji kulawarga sareng kulawarga anu sanésna sareng supados langkung pas dina ramalan cuaca.

Jenis awan anu diidentipikasi ku Luke Howard

Lukisan Luke Howard

Howard berhasil ngaidéntifikasi tujuh jinis awan sapanjang sareng cumulonimbus. Ogé kawanoh salaku awan badai anu kuat. Tina ieu muncul ungkapan "janten di langit katujuh." Cirrus jangkung, turun sareng nyebarkeun disebat cirrostratus. Éta ngandung harti yén éta ngagaduhan ciri duanana awan sareng mangrupikeun transisi antara hiji sareng anu sanés. Salaku tambahan, pembentukan awan ieu tiasa masihan kami inpormasi ngeunaan kaayaan météorologi anu parantos lumangsung pikeun awan ieu kabentuk.

Di sisi anu sanésna, kami ogé mendakan sakumpulan awan kumulus anu ngahijikeun sareng sumebar sasarengan. Anjeunna nyebat jinis awan stratocumulus. Awan ieu lumangsung dina kaayaan atmosfir anu béda sareng tiasa masihan inpormasi ngeunaan variabel meteorologis ku ngan ukur ningali éta.

Klasifikasi Howard ngagaduhan pangaruh internasional langsung. Sakali awan dingaranan sareng diklasifikasikeun, pamahaman awan janten langkung gampil sareng jelas. Salaku tambahan, seueur prosés atmosfir anu sanés tiasa katarima berkat jinis awan.

Sareng éta pikeun Luke Howard méga ngajelaskeun buku harian anu sampurna di surga anu ngamungkinkeun urang ngartos pola anu aya dina sirkulasi atmosfir ieu. Ayeuna jinis awan masih dianggo pikeun ramalan cuaca.

Saprak harita nephology timbul. Élmu anu ngulik awan sareng masih hobi anu hébat pikeun anu nonton langit.

Awan ayeuna

Jinis méga

Kusabab téknologi sareng sains parantos maju, urang langkung ningali kana aplikasi smartphone pikeun terang cuaca tibatan di langit. Ayeuna urang hilap yén langit urang tiasa masihan kami seueur inpormasi ngeunaan naha urang kedah nyandak payung atanapi kacamata hideung.

Nanging, nini-nini urang henteu terang yén bentuk awan ngagaduhan nilai prediksi. Nanging, aranjeunna nganggo nomenclature nyalira béda ti Latin. Pasti anjeun parantos nguping paribasa «Warga surga. Upami henteu hujan dinten ayeuna, hujan badé énjing ». Paribasa ieu nuduhkeun langit anu diwangun ku awan cirrocumulus. Awan-awan ieu di langit mirip lawon domba sareng nunjukkeun yén cuacana badé robih kirang langkung dua belas jam. Kusabab kitu, dicarioskeun upami henteu hujan dina dinten anu sami sareng awan-awan ieu muncul, bakal nyandak dinten sanés kanggo hujan.

Urang kedah henteu mopohokeun yén dinamika atmosfir teras-terasan ngarobah sareng ramalan cuaca tina awan henteu salawasna dipercaya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.