Lososfir

Lososfir

Salaku urang tingali dina artikel dina lapisan jero Bumi, aya opat subsistem terestrial: Suasana, biosfir, hidrosfir, sareng geosfir. Dina geosfir urang mendakan lapisan-lapisan anu béda-béda di planét urang. Manusa parantos nyobian langkung jero ku cara usik supados tiasa diajar naon anu aya dina handapeun suku urang. Nanging, urang ngan ukur tiasa lebet sababaraha kilométer. Tina apel, urang ngan ukur nyabak kulit ipis na.

Dina raraga diajar sesa pedalaman Bumi urang kedah nganggo metode henteu langsung. Ku cara kieu, dimungkinkeun pikeun dugi ka dua modél anu ngajelaskeun pembentukan lapisan Bumi numutkeun komposisi bahan sareng dinamika anu nuturkeun. Dina hiji sisi, urang gaduh modél statis anu lapisan Bumi diwangun ku: Kerak, mantel sareng inti. Di sisi anu sanésna, urang gaduh modél dinamis anu lapisan Bumi nyaéta: Litosfera, asthenosfir, mesosfir sareng endosfera.

Modél statis

Tinjauan modél statis sakedik, urang mendakan yén kerak bumi dibagi kana kerak buana sareng kerak samudera. Kulit buana ngandung bahan anu bénten-bénten komposisi sareng yuswa, sareng kerak samudera rada langkung homogén sareng langkung ngora.

Kami ogé ngagaduhan mantel terestrial anu langkung seragam dina ayana arus konveksi. Akhirna inti Bumi, diwangun ku beusi sareng nikel sareng dicirikeun ku kapadetan sareng suhu na anu luhur.

Modél dinamis

Urang bade pokuskeun kana modél dinamis. Sakumaha anu parantos disebatkeun ku urang sateuacanna, numutkeun modél anu dinamis lapisan Bumi nyaéta lithosfir, asthenosfir, mesosfir sareng endosfir. Dinten ieu kami bakal nyarios langkung jéntré ngeunaan litosfir.

modél dinamis sareng statis tina lapisan jero bumi

Sumber: https://tectonicadeplacasprimeroc.wikispaces.com/02.+MODEL+EST%C3 %81TICO+DEL+INTERIOR+DEL+INTERIOR+DE+LA+TERRA

Litosfir

Lososfir kabentuk ku naon anu bakal aya dina modél statis kulit Bumi sareng mantel luar Bumi. Strukturna cukup kaku sareng kandelna sakitar 100 km. Dipikaterang ngeunaan kaku na di jerona sapertos kitu kusabab kecepatan gelombang seismik teras-terasan nambahan salaku fungsi jero.

Dina litosfir, suhu sareng tekanan ngahontal nilai anu ngamungkinkeun batuan tiasa lebur dina sababaraha titik.

Numutkeun kana jinis kerak anu ngandung litosfér, urang ngabédakeun janten dua jinis:

  • Litosfér buana: Éta téh litosfér anu diwangun ku kulit buana sareng bagian luar tina jubah bumi. Di jerona aya buana, sistem gunung, jst. Kandelna ukur sakitar 120 km sareng umurna géologis langkung sepuh kumargi aya batuan anu langkung ti 3.800 taun.
  • Litosfera Samudera: Éta kabentuk ku kulit sagara sareng mantel luar bumi. Éta ngawangun dasar laut sareng langkung ipis tibatan litosfera buana. Kandelna 65 km. Éta diwangun ku kalolobaan basalts sareng aya jungkar laut. Ieu mangrupikeun jajaran gunung di handapeun sagara anu kandelna ngan 7 km.
Litosfir buana sareng laut

Sumber: http://www.aula2005.com/html/cn1eso/04lalitosfera/04lalitosferaes.htm

Litosfér ngandelkeun kana astenosfir anu ngandung sesa mantel luar Bumi. Lososfir kabagi kana pelat lithospheric atanapi tektonik anu béda anu teras-terasan gerak.

Téori kumalayang buana

Dugi ka awal abad ka-1910, fénoména darat sapertos gunung seuneuan, lini sareng tilepan mangrupikeun kanyataan anu teu aya katerangan. Teu aya cara pikeun ngajelaskeun bentuk buana, formasi jajaran sareng gunung, jst. Ti XNUMX hatur nuhun ka géologis Jérman Alfred Wegener, anu ngusulkeun Teori drift buana, dimungkinkeun pikeun masihan penjelasan sareng tiasa ngaitkeun sadayana konsép sareng ideu ieu.

Téori ieu diusulkeun dina 1912 sareng ditampi di 1915. Wegener hipotésis yén buana gerak dumasar kana sababaraha tés.

  • Tés géologis. Éta dumasarkeun kana korélasi antara struktur géologis dina dua sisi Samudra Atlantik. Nyaéta, kumaha buana siga anu pas sabab pernah babarengan. Pangea disebat buana global anu kantos ngahiji sareng anu janten tempat sadaya spésiés flora sareng fauna di planét.
Bukti géologis kumalayang buana

Buana pas pisan. Sumber: http://recursos.cnice.mec.es/biosfera/alumno/4ESO/MedioNatural1I/contente2.htm

  • Bukti paléontologis. Tés ieu dianalisis ayana flora fosil sareng fauna anu sami pisan di daérah buana anu ayeuna dipisahkeun ku sagara.
Bukti paleontologis drift buana

Sumber :: http://www.geologia.unam.mx:8080/igl/index.php/difusion-y-divulgacion/temas-selectos/568-la-teoria-de-la-tectonica-de-placas-y -the-buana-kumalayang

  • Tés paleoklimatik. Tés ieu diajar lokasi batuan anu nampilkeun kaayaan iklim anu bénten sareng tempat dimana aranjeunna ayeuna cicing.

Mimitina, pendekatan kana drift buana ieu ditolak ku masarakat ilmiah sabab teu ngagaduhan mékanisme anu dijelaskeun gerakan buana. Naon kakuatan anu mindahkeun buana? Wegener nyobian ngajelaskeun hal ieu ku nyarios yén buana dipindahkeun ku béda-béda kapadetan sareng yén buana, kusabab kirang padet, ngageleser sapertos karpét dina lantai kamar. Ieu ditolak ku anu ageung kakuatan gesekan anu aya.

Téori tektonik pelat

Teori Plate Tectonics diusulkeun babarengan sareng sadaya data dina 1968 ku masarakat ilmiah. Di jerona lososfir mangrupikeun lapisan kaku luhur Bumi (kerak sareng mantel luar) sareng dibagi kana fragmen anu disebat pelat anu nuju gerak. Plak robah ukuran sareng bentukna bahkan tiasa ngaleungit. Buana aya dina piring ieu sareng aranjeunna dipindahkeun ku arus konveksi mantel bumi. Wates lempeng dimana ayana gerakan gempa sareng prosés géologis. Wates handap piring nyaéta termal. Tabrakan pelat mangrupikeun anu ngahasilkeun tilepan, kalepatan sareng lini. Pikeun ngajelaskeun gerakan pelatna, gerakan anu béda parantos diusulkeun. Nalika pelatna obah, tilu jinis setrés tiasa lumangsung dina wates di antawisna, anu asalna tina tilu jinis tepi anu béda.

  • Ujung bérésan atanapi batesan konstruksi: Éta mangrupikeun daérah anu aya setrés tarik anu condong misahkeun piring. Daérah watesan konstruksi nyaéta peujit laut. Lantai laut ngembang antara 5 sareng 20 cm sataun sareng aya aliran panas internal. Kegiatan seismik lumangsung dina jero sakitar 70 km.
  • Ngonversi ujung atanapi wates ngaruksak: Éta lumangsung antara pelat nyanghareup silih ku kakuatan komprési. Pelat anu ipis sareng langkung kandel teuleum dina handapeun anu sanésna sareng lebet kana jubah. Éta disebut zona subduksi. Salaku hasil tina ieu, orogén sareng lengkungan pulau kabentuk. Aya sababaraha jinis konvergénsi gumantung kana kagiatan pelatna:
    • Tabrakan antara litosfera samudera sareng buana: Pelat sagara mangrupikeun anu ngaluhuran handapeun buana. Nalika ieu kajantenan, pembentukan lombang sagara lumangsung, kagiatan seismik anu hébat, kagiatan termal anu hébat sareng pembentukan ranté orogenik énggal.
    • Tabrakan antara litosfera samudera sareng samudera: Nalika kaayaan ieu kajantenan, lombang sagara sareng kagiatan vulkanik jero cai dihasilkeun.
    • Tabrakan antara litosfér buana sareng buana: Ieu nyababkeun panutupanana sagara anu misahkeun aranjeunna sareng formasi jajaran gunung anu orogenik anu hébat. Ku cara kieu Himalaya kabentuk.
  • Tepi nétral atanapi setrés geser: Éta mangrupikeun bidang anu hubungan antara dua pelat lumangsung kusabab kakuatan geser kusabab perpindahan gurat diantarana. Kusabab kitu sanés litosfir didamel atanapi musnah. Kasalahan ngarobih aya hubunganana sareng setrés geser dimana pelat mindahkeun arah anu bertentangan sareng ngahasilkeun lini ageung.
Konstruktif atanapi divergen, ngarusak atanapi konvergen ujung téktonik pelat

Sumber: http://www.sl Browseare.net/aimorales/lmites-12537872?smtNoRedir=1

Aya kakuatan panggerak anu disababkeun ku panas anu disimpen di jero Bumi, énergi termal tina panas anu disimpen dirobih janten énergi mékanis ku arus konveksi dina mantel. Mantel ngagaduhan kamampuan ngalir dina kecepatan laun (1 cm / taun). Éta sababna gerakan buana boro-boro dihargai dina skala manusa.

Pelat léstéteris di Bumi

Piring Eurasia

Daérah wétaneun Atlantik Ridge. Éta ngalangkungan laut dasar wétan Atlantik Ridge, Éropa sareng kaseueuran Asia dugi ka Nusantara Jepang. Di zona samudera na ngagaduhan hubungan anu béda-béda sareng pelat Amérika Kalér, sedengkeun di belah kidul éta tabrakan sareng pelat Afrika (akibatna, Alps diwangun), sareng di wétan, sareng lempeng Pasipik sareng Filipina. Daérah ieu, kusabab kagiatanana hébat, mangrupikeun bagian tina cincin seuneu Pasipik.

Kalapa sareng Pelat Karibia

Dua pelat sagara alit ieu aya diantara Amérika Kalér sareng Amérika Kidul.

Pelat damai

Éta piring samudra ageung anu ngahubungi dalapan batur. Wates anu ngancurkeun ayana dina pasisianna anu ngawangun cincin seuneu Pasipik.

Pelat Indica

Ngawengku India, Selandia Anyar, Australia sareng bagian sagara anu pakait. Tabrakan na sareng piring Eurasia ngahasilkeun naékna Himalaya.

Pelat Antartika

Pelat ageung anu ngabentuk wates anu béda kalayan kontakna.

Piring Amérika Kidul

Pelat ageung kalayan wates konvergen di zona kulon na, aktip pisan sacara seismis sareng vulkanik.

plat Nazca

Sagara Laut. Tabrakanna sareng piring Amérika Kidul asalna ti Andes.

Plat lisénsi Filipina

Éta sagara sareng salah sahiji anu pang alitna. Éta dikurilingan ku wates konvergen, pakait sareng gelombang subduksi, sareng parit lautan sareng lengkungan pulau.

Piring Amérika Kalér

Di zona kulon na éta ngahubungi piring Pasipik. Éta aya hubunganana sareng kalepatan San Andrés anu kawéntar (California), kalebet transformasi anu ogé dianggap bagian tina sabuk seuneu.

Piring Afrika

Pelat campuran. Dina wates kulon na perluasan sagara lumangsung. Di belah kalér éta ngawangun Laut Tengah sareng Alps ku tabrakan sareng piring Eurasia. Di jerona aya pembukaan bertahap tina keretakan anu bakal ngabagi Afrika kana dua bagian.

Piring Arab

Pelat leutik di wates kulon anu sagara panganyarna, Laut Beureum, dibuka.

Pelat léstospérik

Sumber: https://biogeo-entretodos.wikispaces.com/Tect%C3%B3nica+de+placas


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.