Siklon dahsyat di Libya

Derna, salah sahiji korban utama siklon Libya

El Siklon Libya geus kaget meteorologists ka extent sababaraha. Sanggeus kajadian di España teras di Yunani, Bulgaria jeung Türkiye, ieu panginten yén awon tina badai Daniel éta geus kajadian.

Sanajan kitu, fenomena atmosfir ieu teu daék indit tanpa ngabalukarkeun épék malah leuwih dahsyat. Salaku anjeunna ngaliwatan Libya jeung kalawan kakuatan renewed, Daniel Éta nyababkeun rébuan maotna sareng ngaleungit sadayana kota. Salajengna, kami bakal ngajelaskeun ka anjeun naon anu kajantenan sareng naon akibat anu dahsyat tina siklon Libya.

Naha Daniel geus jadi siklon?

Bari ngaliwatan Spanyol, Daniel a KAYUNG. Ieu mangrupikeun inisial depresi terasing dina tingkat anu luhur sareng, sakumaha namina nunjukkeun, éta kabentuk nalika massa hawa tiis dina jangkungna sareng massa hawa panas anu sanés dina permukaan tabrakan. Sabalikna, ieu nyababkeun penampilan awan anu ngaluarkeun hujan anu ageung.

Sanajan kitu, sanggeus meuntas Tengah, Daniel geus robah jadi hiji siklon. Sistem tekanan low geus junun nempatkeun diri handap DANA primitif jeung, kalawan ieu, geus bertulang eta ku Ngahindarkeun putus angin, nu bakal ngaleuleuskeun eta. Sabalikna, kalayan bantuan cai haneut, geus dihasilkeun awan jeung badai sabudeureun tengahna.

Hasilna nyaéta fenomena météorologi hibrida anu ngagabungkeun ciri-ciri badai pertengahan lintang sareng badai séjén anu khas tina siklon tropis, tapi di Tengah. Ieu naon, dina climatology, katelah Ubar ubar (Hurricane Mediterania). Jeung, sakumaha ngaranna nunjukkeun, éta bakal Siklon Mediterania.

Hal ieu dicirikeun ku tekanan kuat sarta angin badag sabudeureun puseur na. Kitu ogé, éta nyababkeun konvéksi sareng badai anu ngabentuk dina tekanan minimum. Ku alatan éta, Daniel anjog di Libya salaku jenis siklon tropis nu devastated nagara. Tapi naon anu lumangsung di dinya?

Siklon di Libya: naon anu kajantenan?

Nu disebut ubar téh lain langka, tapi kawilang remen kajadianana. Tapi ieu fenomena hampang anu boro ngabalukarkeun karuksakan. Naon anu lumangsung nyaéta yén pemanasan global mangaruhan aranjeunna. Panasaran, éta nyababkeun frékuénsina turun, tapi, dina waktos anu sami, jalma anu asalna leuwih kuat. Ieu persis naon anu lumangsung di Libya.

Nyatana, antara jam dalapan Minggu kamari sareng jam dalapan Senén, pusat météorologi Universitas Umar Al Mukhtar tina Al Baida dirékam curah hujan tina 414 milimeter per méter pasagi. Dina glance kahiji, éta bisa jadi teu sigana kawas loba ka anjeun, utamana tempo yén di Yunani ngahontal dalapan ratus. Tapi masalahna teu mungkas didinya.

Dina sababaraha kali, para ahli ti universitas disebut tadi geus warned tina resiko nu kota derna, dimana banjir terus-terusan lumangsung. Ieu salah sahiji kota penting di nagara éta ku jumlah pangeusina. Aya kira-kira lima puluh rébu, tapi kacamatanna ngahontal saratus genep puluh rébu.

Éta mangrupikeun salah sahiji anu paling kapangaruhan ku siklon Libya, sareng anu caket dieu Baida y Benghazi. Pikeun ngajelaskeun éfék anu maot tina fenomena météorologi ieu di nagara éta, urang kedah nyarioskeun kaayaan politik pajeulit anu parantos ngalaman mangtaun-taun. Ieu parantos ngaleuleuskeun infrastruktur sareng sumber dayana pikeun nyanghareupan badai saukuran ieu.

Sugan ku sabab kitu, di Derna aya gugusan kaayaan anu ngagedékeun siklon. Sacara husus, dua bendungan jeung opat sasak teu bisa nahan gaya cai sarta ambruk. Anjeun oge kedah tumut kana akun orografi khas kota, ayana di lebak jeung dikurilingan ku gunung. Sadaya ieu nyababkeun banjir. Tanpa dihalang-halang, aliran cairan ngancurkeun sakumna lingkungan, mawa imah jeung jalma ka laut.

Dina kecap-kecap na Hisham Chkiouat, salah sahiji posisi pamaréntah di Libya wétan, "éta kawas tsunami." Pikeun bagian na, ahli Muhammad Ahmad geus nunjuk kaluar yén rusuh di kaamanan jeung lalawora otoritas 'dina pangatur ukuran kaamanan ngarah ka bencana. Kitu ogé, anu sanésna nunjukkeun yén bahan-bahan anu diwangun ku bendungan bakal nyababkeun runtuhna. Nyaéta ngeunaan benteng, nu ngan saukur akumulasi jeung batu compacted, bil nu teu bakal tahan mudal. Ieu dituduhkeun, contona, Dragan Savic, profesor hidroinformatika di Universitas Exeter.

Balukar dahsyat tina Siklon Libya

Bisi wae, teu acan waktuna pikeun néangan culprits, tapi cageur korban jeung mantuan salamet. Kakacauan pisan dimana nagara ieu direndam hartosna bahkan jumlah anu maot sareng leungit henteu dipikanyaho. Geus aya omongan tujuh rébu kalawan hormat kahiji jeung sapuluh rebu sakumaha keur detik.

Tapi ieu, jelas, sanes inohong nyata. Laut terus mulangkeun awak sareng para ahli yakin éta bakal ganda. Leuwih dipercaya nyaéta data ngeunaan korban disadiakeun ku Dana Tanggap Darurat PBB. Numutkeun anu tanggung jawab, leuwih ti dalapan ratus rébu urang bakal kapangaruhan ku siklon sareng, sahenteuna, dua ratus lima puluh rébu Aranjeunna peryogi bantosan urgent pikeun salamet.

Nyatana, aranjeunna parantos muka konci sapuluh juta dolar tina cadangan lega pikeun investasi suplai vital dibawa ka nagara Afrika. Kalayan aranjeunna, aranjeunna ngahaja nyingkahan krisis kamanusaan disababkeun ku kurangna cai nginum sareng faktor sanésna. Ieu kumaha anjeunna ngajelaskeun eta Martin Griffiths, Sekretaris Jenderal PBB Urusan Kamanusaan. Dina waktos anu sami, anjeunna naroskeun sadayana pikeun kolaborasi sareng Libya pikeun mulangkeun normalitas minimum anu nyegah kaayaan janten parah.

Dina kacindekan, kami geus dipedar naha éta Siklon Libya sareng naon akibatna anu pikasieuneun. Sababaraha rébu jalma parantos maot sareng sakumna lingkungan Derna parantos ngaleungit. Tapi, sakumaha anu kami nyarioskeun ka anjeun, korban masih dipendakan. Saterusna, malah teu tanaga nyalametkeun geus junun ngahontal sagala wewengkon, sabab jalan geus ancur. Wani ka gawé bareng jeung korban ngaliwatan salah sahiji organisasi anu ngalakukeun eta.


Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.