Liang hideung

Dinamika liang hideung

Pasti upami anjeun nyarioskeun jagad raya sareng galaksi anjeun parantos ngupingkeun liang hideung. Aranjeunna dipikahariwang pisan sareng panginten aranjeunna sanggup ngelek sagala rupa anu lebet ka dinya pikeun ngabubarkeunana. Dinten ieu urang badé nyarioskeun ngeunaan unsur-unsur semesta ieu sareng pentingna atanapi bahaya anu dipibanda ku aranjeunna. Anjeun bakal tiasa terang naon liang hideungna, kumaha éta kabentuk sareng sababaraha kapanasaranan ngeunaan éta.

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis ieu, ieu tulisan anjeun 🙂

Naon liang hideung

Karakteristik liang hideung

Liang hideung ieu lain ngan ukur sésa-sésa bintang-bintang kuno anu lirén ayana. Béntang biasana ngagaduhan jumlah bahan sareng partikel anu padet sareng, ku sabab kitu, sajumlah ageung gaya gravitasi. Anjeun ngan ukur kedah ningali kumaha Matahari sanggup ngagaduhan 8 planét sareng béntang sanésna ngurilinganana ku cara anu teras-terasan. Atuh gravitasi Matahari sababna teh Sistem tatasurya. Bumi katarik ka dinya, tapi henteu hartosna yén urang beuki deukeut sareng Matahari.

Seueur bintang bérés hirupna salaku dwarf bodas atanapi béntang neutron. Liang hideung mangrupikeun tahapan terakhir dina épolusi béntang-lintang ieu anu jauh langkung ageung tibatan Matahari. Sanaos Matahari dianggap ageung, éta masih mangrupikeun hiji bintang sedeng (atanapi bahkan leutik upami urang ngabandingkeunana sareng anu sanés). . Kieu carana aya béntang 10 sareng 15 kali ukuran Matahari, nalika aranjeunna lirén ayana, ngabentuk liang hideung.

Nalika béntang raksasa ieu ngahontal tungtung kahirupan maranéhanana, aranjeunna ngabeledug dina bencana anu hébat anu urang terang salaku supernova. Dina ledakan ieu, kaseueuran bintang kasebar di luar angkasa sareng potongan-potongan na bakal ngumbara di luar angkasa salami lami. Henteu sadayana béntang bitu sareng paburencay. Bahan sanés anu tetep "tiis" nyaéta anu henteu lebur.

Nalika hiji béntang ngora, fusi nuklir nyiptakeun énergi sareng tekanan konstan kusabab gravitasi sareng luar. Tekanan ieu sareng énergi anu diciptakeun nyaéta anu ngajaga kasaimbangan. Gravitasi diciptakeun ku massa lintang nyalira. Di sisi anu sanésna, dina tetep iners anu tetep saatos supernova teu aya kakuatan anu tiasa nolak daya tarik gravitasiana, janten naon anu nyésa dina bintang mimiti ngalipet deui nyalira. Ieu anu dihasilkeun ku liang hideung.

Karakteristik liang hideung

Supernova

Tanpa aya kakuatan naon waé anu tiasa ngeureunkeun tindakan gravitasi, liang hideung muncul anu sanggup nyusut sadayana rohangan sareng dikompres dugi ka ngahontal polumeu nol. Dina titik ieu, tiasa disebatkeun yén kapadetanna teu aya watesna. Maksudna, jumlah zat anu tiasa dina volume enol éta henteu wates. Maka, gravitasi titik hideung éta ogé teu aya watesna. Teu aya anu tiasa luput tina kakuatan tarik sapertos kitu.

Dina hal ieu, henteu ogé cahaya anu dipiboga ku bintang sanggup kabur tina gaya gravitasi sareng kajebak ku orbit nyalira. Kusabab kitu éta disebut liang hideung, sabab sanajan cahaya henteu tiasa bersinar dina volume kapadetan sareng gravitasi anu teu aya watesna ieu.

Sanaos gravitasi ngan ukur teu aya watesna dina titik jumlah nol dimana rohangan ngalipet nyalira, liang hideung ieu narik zat sareng énergi ka silih. Nanging, tong sieun saprak kakuatan anu aranjeunna narik awak sanésna henteu langkung ageung tibatan kakuatan béntang atanapi obyék kosmis bahan sanés alam semesta.

Nyaéta, liang hideung ukuran Sun urang teu tiasa narik urang ka dinya ku kakuatan anu langkung ageung tibatan Panonpoé sorangan. Liang hideung saukuran Matahari ogé tiasa janten pusat Tata Surya anu Bumi bakal ngorbit di dinya ku cara anu sami. Nyatana, dipikanyaho yén tengah Jalan Bima (galaksi tempat kami aya) diwangun tina liang hideung.

Kakuatan liang hideung

Liang hideung

Sanaos kantos dipikirkeun yén liang hideung narik sadaya anu aya di sakurilingna nyalira sareng ngalelepkeunana, ieu sanés masalahna. Supados planét, cahaya, sareng bahan sanésna ditelepkeun ku liang hideung, éta kedahna ngaliwat caket ka dinya supados katarik kana pusat aksi na. Sakali titik henteu balik deui ngahontal, Anjeun parantos ngalebetkeun cakrawala acara, dimana mustahil kabur.

Sareng éta anu tiasa ngalih sakali cakrawala acara parantos dilebetkeun, urang kedah tiasa ngalih dina kecepatan anu langkung ageung tibatan anu perjalanan lampu. Liang hideung ukuranana leutik pisan. Liang hideung sapertos anu aya di tengah-tengah galaksi, éta tiasa gaduh radius sakitar 3 juta kilométer. Ieu sakitar 4 suns sapertos urang.

Upami liang hideung ngagaduhan massa Matahari urang, éta ngan ukur bakal diaméterna 3 kilométer. Sakumaha biasa, dimensi ieu tiasa pikasieuneun pisan, tapi sadayana di jagad raya sapertos kitu.

Dinamik

Kumaha carana ningali liang hideung

Kusabab ukuranana leutik sareng poék, urang moal tiasa niténan langsung. Kusabab ieu, para ilmuwan parantos lami henteu ragu ayana. Hal anu dipikaterang aya di dinya tapi éta henteu tiasa ditingali langsung. Pikeun ningali liang hideung, anjeun kedah ngukur jembar wilayah sareng milarian daérah anu jumlahna ageung jisim poék.

Seueur liang hideung aya dina sistem binér. Ieu narik seueur massa tina béntang di sakurilingna. Salaku massa ieu narik, Aranjeunna janten ageung sareng ageung. Aya waktuna nalika bintang pendamping ti mana anjeun ngaluarkeun jisim lengkep ngaleungit.

Kuring miharep ieu ngabantuan ngartos langkung seueur ngeunaan liang hideung.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.